“Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Paneli” Gerçekleşti

AJANS ÜNİVERSİTE – Betül BAL, Elif SAATÇIOĞLU

Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Paneli öncelikle aziz Türk şehitlerinin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından İstanbul Üniversitesi KSAUM Müdürü Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında kadınların toplum içerisinde karşılaştıkları sorunlardan ve iş hayatında gerektiği kadar yer almamalarından bahseden Doç. Dr. Haykır Hobikoğlu, “Çocuk bakım hizmetlerinin geliştirilmesi ve kadınların iş gücüne katılması desteklenmeli, esnek çalışma saati uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu’nun ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında, İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’nın ilke ve çalışmalarına değinen Prof. Dr. Ak, kadın istihdamı hakkında “Ülkemizde kadın istihdamının artması çağdaşlaşmakta ivmedir. Üniversitemiz de kadın istihdamında yüksek sırada yer almaktadır. Kadın Sorunları Araştırma Merkezimizi ve Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans programımızı bu alanda çalışmalar yapmaya teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu. Üniversite bünyesindeki kadın ve erkek öğrenci ve personel oranlarına değinen İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Gerek kadın personel gerekse öğrenci olarak Türkiye ortalamasının üstündeyiz. Hatta bazı bölümlerde kadın öğrenci sayısı erkek öğrenci sayısından fazla” dedi.

DSC_0185

Panel Prof. Dr. Erişah Arıcan, İstanbul Milletvekili Halide İncekara, Global Leader Women Platform Başkanı Ayşegül Tuncer, Chelsea Tea House’un Kurucusu ve CEO’su Merve Haykır’ın konuşmalarıyla devam etti. Global Leader Women Platform Başkanı Ayşegül Tuncer panelde moderatörlük yaptı. Tuncer, Global Leader Women Platform Derneğinin bir çok uluslararası kurumla beraber çalışmış olup şimdi de İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile de çalışmalar gerçekleştireceklerini belirtti.

İstanbul Milletvekili Halide İncekara konuşmasını gerçekleştirdi. Yetiştirilme şeklinin, şimdi TBMM’de vekillik yapıyor olmasına etkisinden söz eden İncekara, ailenin yapıcı tavrının bir kadın olarak ayaklarının üzerinde durabilmekteki önemini kendi hayatından anılar paylaşarak vurguladı. Ardından İstanbul Üniversitesi’nden mezun olup şu an Marmara Üniversitesi Akademik Kadrosunda bulunan Prof. Dr. Erişah Arıcan konuşmasına başladı. Konuşmasında, kadının iş hayatındaki yerinden bahseden Prof. Dr. Arıcan, Kadınların İşgücü içerisinde bir pay edinmesinin toplumsal açıdan önemine değindi. Sunumunda Kadın İstihdamı ile alakalı verileri paylaşan Prof. Dr, Türkiyenin diğer ülkelere kıyasla yerini gösterdi. Finans sektöründe Kadın İstihdamına odaklanan Prof. Dr. Arıcan sektörlerde fırsat verildiğinde kadınların daha iyi konumlara gelebildiklerini ifade etti.

DSC_0146

Son olarak Chelsea Tea House’un Kurucusu ve CEO’su Merve Haykır konuşmasını gerçekleştirdi. Kendisi de genç bir kadın girişimci olup İngiltere’de üniversite okuduktan sonra yine orada iş hayatına atılmış olan Haykır, iş dünyasında yer edinebilmek hakkında “Kadınlar için şunu söylemek istiyorum, erkekler için de geçerli, çalışma hayatında her zaman birilerinden bir şey beklememeniz gerekiyor, biraz da kapıları aşındırmak gerekli” önerilerinde bulundu.

Konuşmaların ardından moderatör Ayşegül Tuncer ve katılımcılardan gelen sorularla birinci panel sona erdi.

İkinci panelde ise İstanbul Üniversitesi KAGEM Müdürü Prof. Dr. Pınar Ünsal, Doç. Dr. Ercan Sarıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Gamze Sart ve İÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nden Aysun Şahin Türkiye’de Kadın Girişimciliği hakkında konuştu.