İyi Ki Doğdun “Mavi Gözlü Dev”

AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu BALKAN

İstanbul Şişli Belediyesi, saat 20.00′de Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Melihat Gülses konseri ile Hikmet’i anarken, Kadıköy Belediyesi de Caddebostan Kültür Merkezi’nde şairin Bursa cezaevinde beraber kaldığı, aynı zamanda öğrencisi olan ressam İbrahim Balaban’ın da katılacağı bir etkinlik düzenleyecek.

Sarıyer Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, belediye ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenecek etkinlikler, Nâzım Hikmet’in 1951 yılının haziran ayında memleketten ayrıldığı Tarabya Rıhtımında bugün başlayacak. Nâzım Hikmet’in denize açıldığı Tarabya rıhtımında toplanacak olan sevenleri ve okurları, aynı noktadan kalkacak tekne ile boğazda büyük ustayı anarak denize karanfiller bırakacak.

Bugün yapılacak olan anma etkinliklerinden biri de TİM Maslak Show Center’da gerçekleştirilecek. Etkinlik, Can Dündar tarafından hazırlanan Nâzım Hikmet belgeseli ile başlayacak. Aynı zamanda daha önce yayımlanmamış belge, fotoğraf ve filmlerle Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa ve Türkiye’de çekilen, şairin yaşamına tanıklık eden 50’den fazla isimle görüşülen 105 dakikalık belgeselin 15 dakikalık kısa bir gösterimi izleyenlere sunulacak.

Yazar Enver Aysever’in tek kişilik “Aykırı Kumpanya” isimli gösterisi de bu etkinlikte yer alacak. Aysever’in katıldığı panel, söyleşilerden esinlenerek hayata geçirdiği, içinde Nâzım Hikmet’in, Attila İlhan’ın, Rıfat Ilgaz’ın da yer aldığı, müziğin, hicvin ve çocukluk anılarının bulunduğu gösterisinden bir bölüm oynayacak.

1nazim_hikmet_sozleri_1

15 Ocak 1902′de o dönem Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan Yunanistan’ın Selanik kentinde dünyaya gelen Nazım Hikmet, Türk şair, oyun yazarı, romancı, anı yazarıdır. Siyasi görüşleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirdi. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül aldı. Nazım Hikmet Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nâzım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. Sürgünde olduğu yıllarda Türk vatandaşlığından çıkarılan (1951) Nazım Hikmet’e vatandaşlığı, uzun uğraşlar sonrasında 58 yıl sonra 2009′da iade edildi. Hikmet, 3 Haziran 1963′te sürgünde bulunduğu Rusya’da yaşamını yitirdi. Mezarı halen Moskova’daki Novodeviçi Sanatkârlar Mezarlığı’nda bulunuyor.

960159252ca4b83bc5d21388989315_3