AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
Yayın hayatına 2014 yılında başlayan ve yaptığı çalışmalarla her yıl daha da gelişen İÜWEBTV, sanal stüdyo uygulamasının da bünyeye katılmasıyla yeni dönemde birbirinden farklı projeler yapacağının sinyallerini veriyor.
İÜ İletişim Fakültesi uygulama birimlerinden biri olmasının yanı sıra İstanbul Üniversitesi’nin görüntüsel yüzü olan İÜWEBTV, öğrencilerin derslerde aldıkları teorik bilgileri pratiğe dökmelerine, ekip çalışmasını ve çalışma disiplinini öğrenmelerine yardımcı oluyor.
Öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte 2016-2017 akademik yılında spordan müziğe, kültürden sanata, akademiden öğrenci projelerine kadar birbirinden farklı programlar ve haber bültenleri hazırlayan İÜWEBTV, yeni döneminde sanal stüdyo uygulamasıyla birlikte farklı formatta programlar hazırlayacak.
Yarı zamanlı ve gönüllü öğrencilerin görev aldığı İÜWEBTV, Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Ergün Yolcu, Yayın Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı, Teknik Koordinatör Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol, İçerik Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin yönetiminde çalışmalarına devam ediyor. İÜWEBTV’nin Program Koordinatörleri ise şu isimlerden oluşuyor: Arş. Gör. Atacan Şimşek, Arş. Gör. Zuhal Akmeşe, Arş. Gör. Seda Kandemir, Arş. Gör. Kemal Deniz, Arş. Gör. Dr. Gizem Parlayandemir, Arş. Gör. Yunus Emre Öktem, Arş. Gör. Ayşe Seda Keleş.
İÜWEBTV’nin Web Editörü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Türkoğlu, Sosyal Medya Sorumlusu ise Yusuf Tekke.
“İÜWEBTV Sanal Stüdyo ile Daha Profesyonel Olacak”
İÜWEBTV Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Ergün Yolcu, İÜWEBTV’ye sanal stüdyonun İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın destekleriyle kazandırıldığını belirterek şunları söyledi: “İÜWEBTV, sanal stüdyo ile daha profesyonel bir görüntü kazanacak. Aynı zamanda yapacağımız işlemleri kolaylaştıracak. Yeni yatırımlarımızla uydudan yayın yapan televizyon kanallarından çok daha iyi teknik olanaklara sahip olacak.” Prof. Dr. Yolcu, İÜWEBTV’de yaşanan yeniliklerin öğrencilere heyecan verdiğini ve öğrencilerin yoğun program yapma talebinde bulunduğunu belirterek, “İÜWEBTV, internet dışında İletişim Fakültesi içerisindeki televizyonlarda sürekli gösteriliyor. Bu uygulamayı tüm fakültelerimize yaymak istiyoruz.” dedi. İÜWEBTV’nin sadece ülkemizde değil, yurtdışında da izlenebilmesi için yayınların yabancı dillerde kodlanarak yüklenmesinin önemli olduğunu belirtti. İÜWEBTV bünyesinde yapılan farklı eğitimlere değinen Prof. Dr. Yolcu, öğrencilerin hem içerik hem teorik olarak birçok şeyi görebilme fırsatı olduğunu aynı zamanda bu eğitimlerin öğrencileri mezuniyet sonrasına hazırladığını ifade etti.
“İÜWEBTV, Kamuoyu ile Üniversite Arasında Bir Köprü”
İÜWEBTV Yayın Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı, İÜWEBTV’nin kuruluş amacına değinerek şunları söyledi: “Yola çıkarken İUWEBTV ile öğrencilerimizin çağın gereksinimlerine uygun, hızlı, erişilebilir ve sektörde yaşanan gelişmeleri de yakından takip edebileceği bir yayın platformu oluşturmayı amaçladık. Öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın çalışma sisteminin içerisinde yer alması en büyük arzumuzdu. Yapılan başarılı çalışmalar neticesinde geniş katılımlı bir birliktelik sağladığımızı düşünüyorum. İÜWEBTV, özellikle üniversitemizin sesi olarak, üniversitemizdeki bilimsel, akademik, kültürel gelişmeleri kamuoyuna aktarmaktadır. Başka bir ifade ile İÜWEBTV, kamuoyu ile üniversite arasında bir köprü vazifesi görmektedir” dedi. İÜWEBTV stüdyolarının alt yapısının güçlendirilerek öğrencilerin kullanımına sunulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sarı, “Öğrencilerimiz İÜWEBTV’de kendi kişisel formatlarını da üretebilmekte, WEB televizyonculuğunun getirdiği avantajları kullanarak, geniş kitlelere ulaşırken, kendi portfolyolarına de katkıda bulunmaktadırlar.” dedi.
“Her Yıl Büyüyoruz, Gelişiyoruz”
İÜWEBTV Teknik Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol, 2016-2017 akademik döneminde yerel bir televizyon kadar çalışarak öğrenciler ve öğretim üyeleri ile programlar yaptıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Oldukça iyi programlar yaptık ve iyi konuklar ağırladık. Eskiden konuk bulmak için biz arıyorduk, artık konuk olmak için bizi arıyorlar. Kalitemizi daha da arttırmak için Rektörlüğümüzün ve Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğümüzün desteğiyle yatırım yaparak sanal stüdyoyu bünyemize kattık” dedi. Sanal stüdyoyla birlikte İÜWEBTV’nin görselliğinin artacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, “İçeriklerimizi geçtiğimiz dönem İçerik Yönetmenimiz Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin’in katkılarıyla arttırmıştık. Bu dönem farklı yatırımlarımızla teknik olarak da gelişmiş olacağız. Her yıl daha iyi bir şekilde gelişiyoruz ve öğrencilere daha fazla seçenek sunuyoruz” şeklinde konuştu. Yeni dönemde güncel teknik gelişmeler ışığında programlara devam edeceklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Öğrencilerimizden motivasyonları daha yüksek bir şekilde İÜWEBTV’ye katkılarını beklediklerini ifade etti.” dedi.
“Programlarımız Çeşitlenerek Artacak”
İÜWEBTV İçerik Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin, iki yıldır içerik ve teknik altyapısını oluşturdukları İÜWEBTV’nin meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Öğrenci ve öğretim üyelerimizin gayretleri ile hayat geçirdiğimiz İÜWEBTV, her geçen gün büyüyerek yoluna devam ediyor. İstanbul Üniversitesi’nin bilgi birikiminden yola çıkarak akademik, genç, seviyeli, çağın yapısına uygun programlar yapmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz çok istekli ve gayretli, ellerinden geldiğince üretmeye çalışıyorlar. İÜWEBTV’de üniversitemizin farklı fakültelerinden öğrencilere de kapılarımızı açıyoruz. Ailemiz, büyümeye devam ediyor. Bu bağlamda kaliteli ve zengin içerikli programlarımıza, yenilerini eklemeye çalışıyoruz. Koordinatör hocalarımızın desteği ile örnek projelere imza atacağımıza ve çeşitli yarışmalarda üniversitemizi ve fakültemizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum.”
İÜWEBTV’de Birbirinden Farklı Programlar
İÜWEBTV’de bu yıl yeni programlarla birlikte yayınlanacak program sayısı 15’i bulacak. Öğrenci, mezuniyet, staj projeleri ile daha da renklenecek olan İÜWEBTV özel projeleri ile de adından söz ettirmeye hazırlanıyor. İÜWEBTV’nin geçene sene ön plana çıkan programlarına şöyle bir göz atabiliriz:
Arş. Gör. Zuhal Akmeşe’nin Program Koordinatörü olduğu ve 9 bölüm yayınlanan Bizim Sinema programı, İstanbul Üniversitesi’nin genç sinemacılarını konuk ediyor.
Arş. Gör. Seda Kandemir’in Program Koordinatörü olduğu ve 7 bölüm yayınlanan Kampüste Müzik programında, arasından müzikle ilgilenen, enstrüman çalan, şarkı-türkü okuyan İstanbul Üniversitesi mensupları konuk ediliyor.
Arş. Gör Kemal Deniz’in Program Koordinatörü olduğu Kulüp Saati programında İstanbul Üniversitesi kulüpleri, çalışmalarını, faaliyetlerini, İÜWEBTV aracılığıyla aktarma fırsatı oldu. 8 bölüm hazırlanan program vesilesi ile İstanbul Üniversitesi kulüplerinin tanınmalarına da katkı sağlandı.
Arş. Gör. Atacan Şimşek’in Program Koordinatörü olduğu ve 4 bölüm yayınlanan Üniversitemiz programında, İstanbul Üniversitesi akademik ve idari personelleri, öğrencileri ve İstanbul Üniversitesi’ni tercih edecek aday öğrenciler için fakülteler hakkında bilgiler verildi.
Her programda akademisyen ve sektörden uzman konuklarla sinema üzerine temalı söyeşilerin gerçekleştirildiği Yedinci Sanat programı 5 bölüm olarak yayınlandı. Program Koordinatörlüğünü Arş. Gör. Atacan Şimşek üstleniyor.
Arş. Gör. Yunus Emre Ökmen’in Program Koordinatörü olduğu ve 8 bölüm yayınlanan Kampüspor programında her bölümde, farklı bir spor branşına yer verildi. Spor branşının tarihçesiyle başlanarak üniversiteden branşla ilgilenen sporcuların hikâyelerinin anlatıldığı programı ilgiyle takip edilen programlar arasında.
Arş. Gör. Burak Irmak’ın Yayın Koordinatörü olduğu İÜWEBTV Haber Bülteni programında üniversitedeki gelişmeler haftalık olarak aktarılıyor. Öğrenciler stüdyoda haber bülteni çekim sürecine katılarak metin hazırlama, haber sunma, teknik aygıtları kullanma pratikleri yapıyor. Geçen yıl 27 Haber Bülteni çekildi.
İÜWEBTV’de koordinatörlüğünü öğrencilerin üstlendiği programlar da yayınlanıyor. 6 bölüm yayınlanan programda futbol camiasından isimlerin ağırlandığı ve futbol gündeminin değerlendirildiği Tribün Spor programını RTS bölümü öğrencileri Uğur Yapıcı ve Caner Bakır hazırlayıp sundu. Ayrıca İstanbul Üniversitesi’nden mezun olmuş, kendine lisans alanına ek olarak yeni kapılar açarak başarı basamaklarını tırmanan konukların ağırlanıp, deneyimlerini paylaştığı Bizim Çocuklar isimli programın da ilk bölümü yayınlandı. Yine medyanın farklı alanlarındaki uzman kişilerin konuk olduğu Medya Söyleşileri programı da ilk bölümü ile İÜWEBTV ekranlarında yerini aldı.
Programlarda 50’yi aşkın öğrenci görev aldı. Programlarda görev alan öğrencilerin bir programın nasıl yapılıp yayına girdiğini aşama aşama öğrenirken stüdyo ve ekipmanları da yakından tanıma fırsatını yakaladılar. Ayrıca ekiplere kamera, kurgu ve ışık eğitimleri verildi. Öğrenciler bir programın hazırlık, çekim ve çekim sonrası aşamalarını deneyimleyerek öğrenme fırsatı elde ettiler. Aynı zamanda ekip halinde çalışmanın zorluklarını keşfederek ekip ruhunun televizyonculuktaki öneminin farkına vardılar.
İÜWEBTV’den Canlı Yayın Atağı
İÜWEBTV geçen yıl ilk defa bir programını canlı olarak yayınladı. İÜWEBTV ekranlarında yayınlanan ve bir öğrenci programı olan Futbolig programı, 2017 döneminin ilk canlı yayınını 15 Şubat’ta İÜ İletişim Fakültesi Televizyon Stüdyoları’nda gerçekleştirdi.
İÜWEBTV’de Sunuculuk Atölyesi
İÜWEBTV geçen yıl kurum içi eğitimlere de önem verdi. Bu kapsamda 24 Şubat-5 Mayıs tarihleri arasında “İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi” düzenledi. Atölyede öğrenciler, hitabet yeteneklerini kuvvetlendirecek egzersizler yaparak diksiyon hatalarını düzelttiler. Kamera ve topluluk önünde heyecanlarını kontrol edebilmenin yollarını keşfederek, farklı tür televizyon programlarında sunuculuk pratiğinin değişen yönlerini deneyimleme fırsatı elde ettiler. İÜWEBTV’de yaptıkları programlarda da öğrendiklerini uygulama şansı buldular. İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda ve Merkez Kampüs’te gerçekleştirilen atölye sonunda “Birebir Kitap” ve “Birebir Sinema” isimli iki ayrı televizyon programı yapıldı. Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin ve Arş. Gör. Seda Kandemir tarafından koordine edilen “İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi”, bu yıl da çalışmalarına başladı.
Farklı etkinliklere de destek veren İÜWEBTV, İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu ile birlikte Sony, Canon ve Dijital Sinema workshoplarını gerçekleştirdi.