İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi Tamamlandı

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU

İÜWEBTV bünyesinde görev alan öğrencilere yönelik 24 Şubat-5 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen “İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi” uygulama çalışmaları ile sona erdi. İÜWEBTV İçerik Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin ve İÜWEBTV Program Koordinatörlerinden Arş. Gör. Seda Kandemir koordinatörlüğünde gerçekleştirilen İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi’ne 24 öğrenci katıldı. Teorik ve pratik çalışmaların yapıldığı atölye sonunda öğrencilere katılım belgesi verildi. Cuma günleri 10.30-13.00 saatleri arasında İÜ İletişim Fakültesi Cep Sineması’nda ve Merkez Kampüs’te gerçekleştirilen atölye sonunda “Birebir Kitap” ve “Birebir Sinema” isimli iki ayrı televizyon programı yapıldı.

İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi’nde öğrenciler, hitabet yeteneklerini kuvvetlendirecek egzersizler yaparak diksiyon hatalarını düzelttiler. Kamera ve topluluk önünde heyecanlarını kontrol edebilmenin yollarını keşfederek, farklı tür televizyon programlarında sunuculuk pratiğinin değişen yönlerini deneyimleme fırsatı elde ettiler. İÜWEBTV’de yaptıkları programlarda da öğrendiklerini uygulama şansı buldular.

Gelecek yayın döneminde İÜWEBTV bünyesinde yeni atölyeler gerçekleştirilecek.

Öğrenciler Temel Bilgileri Aldılar

İÜWEBTV Sunuculuk Atölyesi eğitimlerini veren Arş. Gör. Seda Kandemir, atölyenin en önemli kazanımlarından birinin öğrencilerin kendi konuşma biçimleri ve diksiyonlarına dair kazandıkları farkındalık olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Konuşurken hatalarını fark edip hemen düzeltme yoluna gidiyor olmaları sunuculuğa dair ilk adımı attıklarının da bir göstergesi idi. Kendi hatalarının yanında halihazırda yayın yapan ana akım medyanın popüler sunucularının yaptıkları her hatayı atlamıyor olmaları da mesleğe bakış açılarının gelişmeye başladığını işaret ediyordu” dedi.

Arş. Gör. Kandemir, “Sunuculuk mesleği, kendini sürekli yenilemeyi, yaratıcı olmayı, refleksif beceriye (doğaçlama becerisine) sahip olmayı, izleyici ikna edebilmeyi gerektiren zor bir meslek olması sebebiyle sürekli pratik yapmayı, bol bol okumayı (hatta sesli okumayı) ve çok çalışmayı gerektirmektedir. Bu atölye yalnızca temel bilgiyi verir, başarıya götürecek olan bu bilgiler ışığında çalışmak, çalışmak hep çalışmaktır” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin Gözünden Sunuculuk Atölyesi

İÜWEBTV Haber Bülteni sunucusu ve İÜ İletişim Fakültesi RTS bölümü 1. sınıf öğrencisi Hilal Taş, sunuculuk atölyesinin mesleki eğitimi için iyi bir adım olduğunu belirtti. Sunuculuğa çocukluktan beri meraklı olduğunu belirten Taş, “Şimdi bu hedef doğrultusunda ilerlemeye çalışıyorum. Bütün güzel şeyler hayal kurmakla başlar. Kendimi bildim bileli hep hayal kurdum ve o hayallerin peşinden koştum. Çocukluğumda hayallerim şu anda bulunduğum yer vardı. Şimdi daha fazlasını hayal ediyorum” dedi.

İÜWEBTV’de Üniversitemiz programının sunucusu ve RTS bölümü 1. sınıf öğrencisi İzem Başoğlu, “Atölye, kendimi daha düzgün ifade etmeme, doğru nefes almama, sunuculuk ve spikerlik konusunda kendimi geliştirmeme çok yardımcı oldu. Kısa sürede değişimi gördüm. Bir örnek verecek olursam; ben çok hızlı konuşan bir insandım, etrafımdakiler beni anlamak için çok uğraşıyorlardı. Derslerle birlikte kendimi kontrol etmek daha kolay oldu” dedi.

İÜWEBTV’de Kulüp Saati programı sunucusu ve RTS bölümü 2. sınıf öğrencisi Büşra Nur Danişment, derslerin kendini daha iyi ifade edebilmesine, etkili ve akıcı bir şekilde konuşmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Atölyeye, İletişim Fakültesi öğrencileri dışında farklı fakültelerden öğrenciler de katıldı. Bizim Çocuklar programının sunucusu ve İÜ Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Elif Saatçıoğlu, Türkçeyi kullanırken yaptığı yanlışları dersler sayesinde fark ettiğini, atölyeden beklentisinin ise kamera karşısında yetkin bir şekilde nasıl konuşulacağı, dikkat edilmesi gereken faktörlerin neler olduğunu öğrenmek olduğunu belirterek her dersin bu anlamda birçok şey kattığını ekledi.