AJANS ÜNİVERSİTE – Beste BUDAN, Caner ERDOĞAN
Radyo Televizyon Ve Sinema Bölümü Radyo-Televizyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol, sanal stüdyo teknolojisinin İÜWEBTV’ye kazandıracağı yenilikler hakkında bilgi verdi.
“Bu yıl İstanbul Üniversitesi İÜWEBTV üzerine yaptığımız çalışmalar sonucunda sanal stüdyo uygulamasına geçtik” diyen Yrd. Doç. Dr. Akyol, Sanal stüdyo, Tricaster Mini cihazının yeşil ya da mavi arka planı silerek istenilen görüntünün arka plana yerleştirilebilmesi için geliştirilmiş bir sistem olduğunu ifade etti.
“Sanal Stüdyo İle Birlikte Programlarımıza Görsel Çeşitlilik Kazandıracağız”
Sanal stüdyonun farklı stüdyo ortamlarının uygulanabileceği bir sistem olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Geçtiğimiz dönemlerde çeşitli programlar gerçekleştirdiğimiz stüdyomuz da programlarımızı şartlar nedeniyle tek dekorda gerçekleştirmek zorunda kaldık. Bu sene sanal stüdyo ile birlikte kendi geliştireceğimiz sanal stüdyo temaları ile görsel çeşitliliği fakültemize kazandıracağız. İÜWEBTV’nin içerik zenginliğini görsel zenginlikle pekiştireceğiz” dedi.
“Öğrencilerin Motivasyonunu Arttıracak”
Görsel zenginliğin artmasında sanal stüdyonun önemli bir araç olarak uygulanacağına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Akyol, bu görsel zenginliğin öğrencilerin motivasyonunu da arttıracağını, aynı zamanda da uygulaması oldukça keyifli bir cihaz olarak karşımıza çıktığını ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Sanal stüdyoyu Radyo Televizyon ve Sinema bölümünün Stüdyo Uygulamaları dersinde uygulamalı olarak öğrencilere aktaracağız. İÜWEBTV çalışmaları içerisindeki televizyon programlarında uygulayacağız. Geçen yıl spor programı da kültür-sanat programı da sinema programı da haber programı da aynı dekorda çekilmek zorundaydı. Sanal stüdyo ile her program için farklı arka planlar kullanılması öğrencilerin motivasyonu için de ayrı bir önem taşıyor” şeklinde konuştu.
“Anlık Paylaşım Yapabilen Bir Teknolojiye Sahip”
Bu cihazın yalnızca sanal stüdyo cihazı olmadığını, aynı zamanda büyük bir rejiyi gerçekleştirebilecek donanıma sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tricaster Mini, 4 kameralı rejiyi yönetebiliyor. Çektiğimiz görüntüleri anında stream edebiliyor. Görüntüye KJ (altyazı) yazılabiliyor. Yayını ister Youtube ister Facebook üzerinden arada hiçbir cihaz olmadan canlı olarak yayınlayabiliyor.”
Ayrıca İÜWEBTV stüdyosusun da sanal stüdyonun kurulumu yapıldı ve Tricaster Mini kurulum görevlisi tarafından İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyelerine, programın kullanımı gösterildi.