İÜ’nün Yerli Yabancıları

AJANS ÜNİVERSİTE-Gizem ÖZTÜRK
Fotoğraf- İÜ BHM

İÜ’de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı şu anda 4.577. Bu öğrencilerin 223’ü ön lisans, 3.186’sı lisans, 26’sı tezsiz yüksek lisans, 754’dü tezli yüksek lisans, 388’i doktora eğitimi görüyor. En fazla öğrenci gönderen ilk beş ülke Azerbaycan, Türkmenistan, Suriye, İran ve Yunanistan. En az öğrenci gelen ülkeler ise Tacikistan, Sırbistan ve Endonezya.

Herhangi bir yaş sınırının bulunmadığı İÜ YÖS, yurt dışından gelen veya yabancı uyruklu olan öğrenciler için her yıl nisan ayında yapılıyor. Türkçe ve İngilizce olarak yapılan sınav, adayların soyut düşünme güçlerini ve temel matematik bilgilerini ölçen sorulardan oluşuyor.
İÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan alınan verilere göre, 2014-2015 Akademik Yılı’nda yabancı öğrenci kontenjanı, İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi için 6.100, diğer fakülte ve yüksekokullar için ise 567 olarak belirlendi.

Uluslararası Öğrenci Günü
İÜ Deniz ve Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Birsen Koldemir, ilk kez bu güz döneminde gerçekleştirdikleri “Uluslararası Öğrenci Günü”nden bahsetti. Bu gün sayesinde üniversitede öğrenim gören tüm yabancı öğrencilerin diğer öğrenciler ile kaynaşmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Koldemir, bu organizasyonu yılda bir kere gerçekleştirmeye çalışacaklarını belirtti. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile İletişim Fakültesi’nden büyük destek aldıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Koldemir, sözlerine şöyle devam etti:
“Öncelikle ülke masaları oluşturduk. Herkes, kendi ülkesini ifade eden bir figür, bir resim gibi farklı nesneler getirdi. Böylece masalar süslendi. Yabancı öğrencilerin uyum sürecinde, Türk öğrencilerin önemli bir yeri var. Bu süreçte birbirlerine yardımcı olmak açısından öğrenciler arasında büyük bir etki söz konusu. Dolayısıyla sosyal aktivitelere katılımı teşvik etmek ve tanıtım yapmak önemli. Geçen yıllarda gerçekleştirilen etkinliklerde sadece yabancı öğrenciler kendi aralarında kaynaşıyorlardı; ama artık bu alışkanlığı kırdık.”

Yabancı Öğrencilerin Gözüyle İÜ
İÜ’de öğrenim gören yabancı öğrenciler, üniversite ile ilgili duygularını, düşüncelerini anlattılar.

“İstanbul Üniversitesi Köklü Bir Üniversite”

İstanbul Üniversitesi ailesine katılmak için Brezilya’dan gelen José Rafael Medeiros Coelho (23), Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde ikinci sınıf öğrencisi. İÜ’yü tercih etmesinin en büyük faktörü olarak köklü geçmişini gösteren Coelho, Türkiye’de üniversite denildiğinde ilk akla gelenin İstanbul Üniversitesi Ana Kapısı olduğunu söyledi. İÜ’yü tercihinde, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün Türkiye’nin ilk ve en köklü, dünya ve Türk sosyolojisinin zengin birikimi üzerinde yükselen sosyoloji kürsüsü olmasının da etkili olduğunu belirtti.
Coelho, sözlerine şöyle devam etti: “Okulumuzda öğrenim gören, Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen Türk arkadaşlarım arasında kendimi hiç yabancı hissetmiyorum. Türk üniversiteleri arasında köklü bir Türk geleneğine sahip olduğu için İstanbul Üniversitesi’ni tercih ettim. Amacım, Türkiye’yi ve Türk kültürünü daha yakından tanımak ve Brezilya ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek. Lisans eğitimim bitince yüksek lisansa başvurup Türkiye’de eğitimime devam etmek istiyorum.”

“İÜ’nün Diploması Dünyada Geçerli”
İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü birinci sınıf öğrencisi olan Asene Asanova (18) Kırım’dan geldi. İstanbul Üniversitesi’ni tercih etmesindeki en büyük faktör, İÜ diplomasının çoğu ülkelerde geçerli olması.
Asanova, “Burada okumak çok gurur verici. Başka bir ülkede yabancı öğrenci olmak kolay değil yine de. Kişiler arası iletişimde oldukça sıkıntı çekiyorum. Farklı bir kültür söz konusu. Dolayısıyla uyum sorunu yaşıyorum. Böyle olmakla birlikte İstanbul oldukça güzel bir şehir. Üniversiteyi bitirdikten sonra yüksek lisans yapmayı planlıyorum.” dedi.

“İÜ’de Lisansüstü Eğitim de Almak İstiyorum”
İÜ Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim-Tercümanlık Bölümü son sınıf öğrencisi Rıdvan Yusuf (24), Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olduğu için İstanbul Üniversitesi’ne Fas’tan gelmiş.
Yusuf, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Hem Türkiye’nin önde gelen hem de uluslar arası saygınlığı yüksek olan iyi bir üniversite kazandığım için kendimi her zaman mutlu hissediyorum. Benim için en büyük zorluk dil konusu. Hem anlamakta zorlanıyorum, hem de sınavlarda kendimi tam olarak ifade edemiyorum ve önemli noktaları, hocaların duymak istedikleri bilgileri aktarmakta zorluk çekiyorum. Yüksek lisans ve doktoradan sonra ülkeme dönmeyi planlıyorum.”

“İÜ’de okumak Bir Macera”
Rusya’dan gelen Karina Svirionova (19), İÜ İletişim Fakültesi birinci sınıfta öğrenim görüyor. Svirionova, İÜ’ye gelişini şöyle anlatıyor: “Arkadaşımın babası, kızına ve bana, Türkiye’de okumayı teklif etti. Sonra Türkçe öğrenmek üzere İstanbul’a geldik. YÖS sınavına girip İstanbul Üniversitesi’ni kazandık.”

“İÜ’de okumak bir macera sanki.” diyen Svirionova, İÜ hakkında internette çok iyi şeyler okuduğunu söylüyor ama spor programları, öğrenci kulüpleri ile ilgili hiç bir şey bilmediğinden yakınıyor.

“Ülkeme ve Türkiye’ye Hizmet Etmek İstiyorum”
İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimi alan Abdulelah Al Zahrani (28), İstanbul Üniversitesi’ni Suudi Arabistan’dan tercih etmiş. Tercihini yaparken üniversitenin eğitim sistemini ve tarihsel geçmişini göz önünde bulundurduğunu belirten Zahrani, İÜ sevgisini, “İÜ’de okumak çok gurur verici, anlatılması imkânsız bir duygu.” sözleriyle ifade etti.
Beklentilerinin karşılığını aldığını söyleyen Zahrani, ilk zamanlar çevreye alışmakta zorluklar yaşamış ancak arkadaş edindikten sonra bu zorlukları aşmış. İstanbul’un gerek fiziki güzelliği gerekse uyandırdığı hayallerle önemli bir yer olduğunu, bu şehirde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, burada kalmaya devam etmek istediğini dile getiren yüksek lisans öğrencisi, geleceğe yönelik planlarını ise şöyle özetledi: “İsteğim, ülkeme ve Türkiye’ye, okuduğum bölümde ve her konuda en iyi şekilde hizmet etmektir.”

DSC_1216 (1)

DSC_3243

DSC_3265

İÜ Yabancı Öğrenci Sayıları
Ön Lisans 223
Lisans 3.186
Tezsiz Yüksek Lisans 26
Tezli Yüksek Lisans 754
Doktora 388
TOPLAM 4.577