AJANS ÜNİVERSİTE- Seray Yalçın
İstanbul Üniversitesi İÜGEN Moleküler Biyoloji ve Genetik Kış Okulu birçok uluslararası bilim insanına ev sahipliği yapıyor
İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Cemil Bilsel Salonu’nda 11’ncisi gerçekleştirilen Kış Okulu’na Avrupa Biyoteknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Munis Dündar, Prof. Dr. Ali Kemal Topaloğlu, Prof. Dr. Turgut Ulutin, İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Esra Çağavi, Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Marcel Coolen, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Alice Carrier, Saraybosna Üniversitesi’nden Lejla Kapur Pojskic, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Tayfun Özçelik, Prof. Dr. Louise Torp Dalgaard, Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu’ndan Zdenko Herceg, Prof. Dr. Erdal Karaöz, Prof. Dr. Ben Berkhout, Prof. Dr. Abbas Ghaderi konuşmacı olarak katılacak. Üç gün sürecek olan kongrenin ilk ayağı bugün yapıldı.
Açılış konuşmasının ardından kürsüye İÜGEN (İstanbul Üniversitesi Genetik Kulubü) Başkanı Ramazan Kaleli ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi Birliği) Başkanı, Tübitak Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Odası Başkan Vekili Adnan Dalgakıran davet edildi.
Kaleli, Kış Okulu’nun amacına yönelik kısa bir konuşma yaptı. Kaleli, konuşmasında şunları söyledi: ”Kış okulu aktüel bilimin Türkiye’de ve dünyada hangi noktalarda olduğunu görebilme ve aynı zamanda geleceğe dair farklı bakış açıları ile fikirlerin buluşması açısından bizlere yol göstermektedir.”
“Çalışanlar, çaba gösterenler bu ülkenin ve kendisinin önünü açacaktır”
Adnan Dalgakıran ise konuşmasında şunları söyledi: ”Biz yaptığımız işte hangi konumdaysak ülke de o noktada olur. Sorumluluk tamamen bizde. Bu sorumluluk içinde baktığımız zaman önce bir hedef koyacaksınız, sonra bu hedefi evrensel ölçüler içinde şekillendirecek ve oraya yürüyeceksiniz. Kendinizi bunun içerisinde değerlendirip moleküler biyolojideyseniz dünyadaki diğer meslektaşlarınız nerelerde ona bakacaksınız. Sonra da ülkenin içinde bulunduğu durumu buna göre değerlendireceksiniz. Bu ülkeyi bu ülkenin insanları yukarıya çıkarır ve onlar aşağıya indirir. Sevmekle başlıyor her şey ve en güzel şey, yaptığımız işi sevmek. İnsanları da seveceksiniz yaptığınız işi de seveceksiniz ki o işten sonuç alasınız, verim alasanız. İnsanın yarıştığı bir şey var. Aramızdan birileri çıkacak, kendiyle yarışıcak. Bu kendiyle yarışanlar başkalarını da dönüştürecekler. Bütün her şey insana geliyor. İnsanın hayata bakışı, hadiselere bakışı ekonomiyi de, ülkeyi de, yaşamı da, her şeyi kökünden değiştiriyor. Gelişmiş ülkelerdeki sisteme baktığımız zaman toplumun bütün hepsini muhteşem bir şekilde eğitmek, herkesin yüzde yüz eğitimli olduğu bir toplum yaratmak, ütopya. Çünkü bir toplum içerisinde akıllısı var, aptalı var, çalışkanı var, tembeli var, nitekim çok geniş bir yelpaze var ama gelişmiş olan ülkelerde yapılana baktığınız zaman toplumun çalışkan, kendini yenileyen, değiştiren ve geliştiren insanları en mükemmel şekilde yetiştirip o toplumun önüne koyduklarını göreceksiniz ve onların yarattığı katma değer bütün bir ülkeyi alıyor götürüyor. Çalışanlar, çaba gösterenler bu ülkenin ve kendisinin önünü açacaktır. Ülkeye toplumsal olarak bakmayın, kendinize ne kadar faydalı olursanız ülkeye de o kadar faydalı olacaksınız. Türkiye’nin pek çok alanda alması gereken çok fazla yol var. Türkiye’yi, kendinizi, ülkeyi, Türk akademi dünyasını, bilim dünyasını çok ileriye götüreceğinize inanıyorum.”
İkinci oturumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Turgut Ulutin oldu. Ulutin, konuşmasında genetiğin tarihçesinden, insan genom projesi öncesi ve sonrasında yapılan bilimsel araştırmalardan, savaşların, siyasi olayların doğurduğu sonuçlar üzerinden bilimin geldiği noktayı ve bilimsel gelişmeleri anlattı. Ulutin’in ardından Prof. Dr. Munis Dündar, Prof. Dr. Ali Kemal Topaloğlu ve Saraybosna Üniversitesi’nden Lejla Kapur Pojskic, moleküler biyoloji ve genetik üzerine kapsamlı bir bilimsel analiz yaptı. Üç gün sürecek olan kongrenin, ikinci ve üçüncü ayağı 8 ile 9 Mart tarihlerinde yapılacak.