İÜ’de Kanser Tedavisine Yeni Bir Vizyon

 

İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde, İÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Altun tarafından Uluslararası katılımlı olarak düzenlenen İyon Kanalları ve Kanser Sempozyumu Londra’dan Prof. Dr. Mustafa Djamgoz’ün de katılımıyla 29 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

 

İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Türk İyon Kanalları ve Kanser Araştırma Ağı (TICAN) olarak düzenlenen “İyon Kanalları ve Kanser” sempozyumuna, Imperial College’den (Londra) Prof. Dr. M. Djamgoz’ün yanı sıra, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Marmara, Dokuz Eylül, Eskişehir Osmangazi, Harran ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitelerinden öğretim üyeleri de katılarak, sunumlarıyla kanser tedavisine ışık tuttular.

Djamgoz, konuşmasına  “21.yüzyılın en büyük hastalığında yeni bir vizyon” başlığı altında kanser ve kanserin tedavi süreci içerisinde ortaya çıkan sorunlar üzerinde durarak başladı. Kanser ’de teşhis sorunu ve etkili terapi olarak ele alınması gereken iki önemli nokta bulunduğunun altını çizen Djamgoz, “Bütün teknolojik gelişmelere rağmen kanserde yüzde yüz teşhis zor” dedi ve hastalara uygulanan tedavilerde etkili terapi sağlanamadığını vurguladı.

Kanser hastalığının oluşum sürecini beş aşamada anlatan Djamgoz, birbiriyle bağlantılı olarak  gen, protein, sinyal ve fonksiyon arasındaki ilişkiyi ele aldı. Oluşan fonksiyonun yanlış gitmesi halinde hastalığın ortaya çıkacağını belirtti.

 

DSC_0508

 

 

Djamgoz: “Kanserde Hastaları Öldüren En Önemli Sorun Metastaz”

Kanserin dağılması ve hücrelere yayılması anlamına gelen metastaz, kanser hastaları için ciddi bir sorun teşkil ediyor. Djamgoz bu konuda doğru teşhis ve tedavi yolunun izlenmesi gerektiğinin altını çizerek uyarılarda bulundu. Aşırı tuz tüketiminin vücuttaki sodyum oranını arttırdığını, buna bağlı olarak da, kanser hücrelerinin hızla metastaz yaptığını belirten Djamgoz, Meme kanseri, Prostat kanseri ve Kolon kanserindeki yeni nesil tedavilerden bahsetti. İyon Kanallarına blok yapılarak hücrelerin Metastaza gidişlerinin önlendiğini ve bu şekilde kanserli hücrelerin yayılmasının önüne geçildiğinin altını çizen Djamgoz, son olarak yeni nesil ilaç geliştirme yöntemlerini ele alarak konuşmasını noktaladı.

Altun: “İyon kanalı ilaçları ile prostat kanseri metastazını engelleyebiliyoruz”

Sempozyumu düzenleyen Altun, deney hayvanlarında oluşturdukları Prostat kanserini, iyon kanallarını blok yapan ilaçlarla tedavi ederek, kanser hücrelerinin yayılmasını yani metastazı engellediklerini ve bu konuda Djamgoz ile birlikte sürdürdükleri çalışmalarına TÜBİTAK projesi çerçevesinde devam ettiklerini bildirdi.

Meme kanseri, prostat kanseri ve kanserde anjiogenez üzerine yapılan çalışma ve sonuçların tartışıldığı sempozyum, genel bir değerlendirme ile son buldu.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

 

 

DSC_0515