AJANS ÜNİVERSİTE – Gizem TÜRELİ
Tıbbi ve kozmetik atıkların toplanmasının ve imhasının anlatıldığı sempozyumda açılış konuşmacılarından İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, çevrenin insanların fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak içinde bulundukları ortam olduğunu ve insanların hem bedensel hem de ruhsal sağlığını etkilediğini ifade etti. 1983 yılında çevre ile ilgili oldukça kapsamlı bir yasa çıktığını belirten Prof. Dr. Duran, “Mayıs 2011’de Çevre Yönetimi Birimi’nin kurulması kararı çıkmıştır. Ağustos 2011’de ise Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı hocam bu birimin başkanlığına atanmıştır. Daha sonra da bütün hastanelerde bu çalışmanın yapılması genelleştirilmiştir” dedi.
Açılış konuşmacılarından İÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Akalın, Eczacılık Fakültesi’nin aslında Çevre Yönetimi Kordinasyonu’na en son katılan birim olduğunu ifade ederek, “Şubat 2012’de koordinasyonda yer aldık. Bu konuda Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı hocama ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bizim bu ihtiyacımızı görüp bize destek oldular” dedi. Bu koordinasyonun mevzuata uygunluğu sağlayıp sahadaki uygulamaları da değerlendireceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Akalın, “Eczacılık Fakültesi’nin atıklarla ilgili acil eylem planı hazırlanmasında da bu birim yine yer alacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı yaptığı konuşmasında Sağlık Kuruluşlarında Çevre Yönetimi Ön Lisans Programı hakkında bilgi verdi. Bu tür toplantıların teoriyle pratiği örtüştürmeye çalıştıkları toplantılar olduğunu ve uygulamadaki becerilerin esas başarıyı sağladığını belirten Prof. Dr. Bağdatlı, “Bizim buradaki amacımız özellikle teorik bilgilerin pratikte uygulanabilir olanlarını ve uygulanamayacak olanların da nedenlerini ortaya çıkarmaktır” dedi. “Biz hep hastanedeki hizmetlerle uğraşıyoruz. Halbuki bu hizmetin üretildiği alanlar bizim için daha önemli” şeklinde konuşan Prof. Dr. Bağdatlı, düne bakarak çok iyi bir noktada olduklarını ancak ideali düşündüklerinde epey mesafeleri olduğunu gördüklerini de ifade etti.