AJANS ÜNİVERSİTE – Neslihan KALKAN, Tuğçe AYÇİN
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan 15 Temmuz Şehitlerini ve Zaferini Anma Programı’nın açılış konuşmasını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptı. Türk milletinin asla karşı karşıya kalmaması gereken bir darbe girişimi yaşadığını belirten Prof. Dr. Ak, “Milletimiz kısa süre içerisinde, asil duruşuyla demokrasiye sahip çıkmıştır” şeklinde konuştu. “Üniversitemiz de milletin kendi temsil çoğunluğunun olduğu yolda ülkeye sahip çıkma kararlılığıyla hareket emiştir” diyen Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi’nin bu kararlılığını 00.33’te kendi internet sayfasından “Bu azılı hareket asla hedefine ulaşamayacaktır. Anayasal kuruluşlar ve halkımız bunun üstesinden gelecektir” cümleleriyle duyurduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ak, Türk milletinin dünya milletlerine ders verircesine büyük bir olgunluk, kararlılık ve bütünlük içerisinde vatanına sahip çıktığını vurguladı. İstanbul Üniversitesi’nin kararlı duruşuyla 2016 yılını büyük başarılar elde ederek atlattığının altını çizen Prof. Dr. Ak, “2016 yılı içerisinde üniversitemize 116 patent başvurusu yapıldı. Eğitim, araştırma ve hizmet alanlarında diğer tüm kurumlara örnek olacak şekilde görevlerimizi eksiksiz olarak yerine getirdik” ifadelerini kullandı. İstanbul Üniversitesi’nin kararlı duruşunu her zaman sürdüreceğini söyleyen Prof. Dr. Ak, “15 Temmuz’u da her zaman bu hislerle yaşayalım, unutmayalım, unutturmayalım. Herkese hatırlatalım ki; bir daha hiç kimse böyle harekete kalkışmak bir tarafa, bunu zihninden bile geçirmesin” diyerek sözlerini noktaladı.
İÜ Rektörü Prof. Dr. Ak’ın ardından, 15 Temmuz gecesi İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) önünde çıkan çatışmada ayağından vurulan Gazi İlyas Dirin söz aldı. Konuşmasına “Mezunu ve mensubu olmaktan her zaman şeref duyduğum İstanbul Üniversitesi’nin bu tarihi binasında böyle bir özel günde bir araya gelmemize vesile olan herkese minnettar olduğumu arz etmek isterim” diyerek başlayan Dirin, 15 Temmuz’un vatanına sahip çıkan Türk insanı için tarihi bir gün olduğu belirtti. Dirin, “Bu tarihi gün birliğimizi ve dirliğimizi bozmak isteyen güçler karşısında gösterdiğimiz kararlı duruşun diğer adıdır” şeklinde konuştu.
“Hep Buradayız, Dimdik Ayaktayız”
15 Temmuz’u planlayan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni bölmek isteyen güçlerin bu tarihi günden ibret alması gerektiğine değinen Dirin, Türk insanının korkusuzluğunu “Hep buradayız, dimdik ayaktayız” diyerek ifade etti. 15 Temmuz gecesi yaşanan çatışmada gazi olan Dirin, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Olayı anladıktan sonra arkadaşlarımla birlikte kendimizi Saraçhane’de bulduk. Maalesef ayağıma isabet eden bir kurşunla mücadele alanından çekilmek zorunda kaldım. Sabaha kadar süren o mücadelenin içinde yer almadığım ve tankların üzerinde şehit düşmüş fotoğrafım olmadığı için çok üzgünüm.” Dirin’e konuşmasının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Açılış konuşmasının ardından program, 15 Temmuz gecesi yaşananları anlatan görsellerin yer aldığı 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Fotoğraf Sergisi ile devam etti.
15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Paneli, İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile İÜ İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan 15 Temmuz belgesel filminin gösterimiyle başladı.
“15 Temmuz’u Unutmamalıyız, Unutturmamalıyız”
Belgesel filmi gösteriminin ardından panelin açılış konuşmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Parlamentolar Arası Birlik Grubu ve Türk Grubu Başkanı Milletvekili Prof. Dr. Coşkun Çakır yaptı. Sözlerine İÜ Rektörlük Binası’nda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Prof. Dr. Çakır, “Son bir yılı hepimiz 15 Temmuz ile birlikte geçirdik. Geride acı tatlı hatıralarıyla koca bir yıl bıraktık” dedi. 15 Temmuz’da yaşananların ülkemizde bir daha gerçekleşmemesini temenni eden Prof. Dr. Çakır, “Bu topraklarda özgür bir şekilde yaşamamızı mümkün kılan şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Çakır, 15 Temmuz’u unutmamalıyız, unutturmamalıyız” diyerek sözlerini noktaladı.
“15 Temmuz’u Farklı Kılan Unsurlar Var”
Prof. Dr. Çakır’ın açılış konuşmasının ardından panelin moderatörü İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak söz aldı. “Ülkemizin içinden geçtiği durum kolay bir durum değil. Ama ne mutlu ki; gelecek nesillere güvenli yollar açacak olan akademik bilgilere sahibiz” diyen Prof. Dr. Ak, panel kapsamında meselenin tarihi, siyasi ve toplumsal tarafının ele alınacağını belirtti.
Panelin ilk konuşmasını İÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Yıldız yaptı. Doç. Dr. Yıldız, “Darbeler ve 15 Temmuz Darbe Girişiminin Tarihsel Önemi” adlı konuşmasına “Maalesef bizim 15 Temmuz’u içerisine yerleştirebileceğimiz bir askeri darbe tarihi geçmişimiz var” diyerek başladı. Bu darbe girişiminde dış konjonktürün önemli bir rolünün olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldız, “15 Temmuz şekliyle ve yapısıyla daha önce karşılaştığımız bir durum değildi. 15 Temmuz’u farklı kılan unsurlar var” ifadesini kullandı.
“Darbe Girişiminde Bulunanlar Siyaset ve Sosyoloji Bilmiyor”
Panelin ikinci konuşmasını İÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan yaptı. Prof. Dr. Alkan, “15 Temmuz Darbe Girişiminin Siyasal Etkileri” adlı konuşmasına “15 Temmuz şehitlerimize rahmet diliyorum” diyerek başladı. Darbe yapmak isteyenlerin siyaset ve sosyoloji bilmediğini söyleyen Prof. Dr. Alkan, “Siyaset bir sosyoloji üzerinden ilerliyorsa istediğiniz kadar tepeden müdahale bulunun, o kendi yolunu buluyor” dedi. Askeri darbelerin ister doğrudan ister dolaylı yoldan yapılsın, hiçbir şekilde istenmeyen bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alkan, “Bu darbeler siyasi aktörleri siyasetin dışına itmeye çalışıyor” diye konuştu.
“Darbe Girişimine Karşı Çağrı İlan Eden İlk Üniversite İstanbul Üniversitesi”
Panelin son konuşmasını “15 Temmuz Darbe Girişiminin Toplumsal Etkileri” konusu üzerine yapan İÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun, 15 Temmuz darbe girişimini önceki darbelerden farklı kılan unsurun şiddet, gözü karalık gibi konularda çok daha güçlü bir aktörle karşılaşılması olduğunu vurguladı. Darbe teşebbüsüne karşı çağrı ilan eden ilk üniversitenin de İstanbul Üniversitesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Coşkun, 15 Temmuz sürecinde halkın aktörleşmesi ve kendi kaderine sahip çıkması konusunu ele aldı. “Sınıf dinamikleri olmaksızın toplumun tüm katmanlarıyla bu sürece dahil olduğunu görüyoruz” diyen Prof. Dr. Coşkun, halkın kendi iradesine sahip çıkma bilincinin geliştiğini ifade ederek sözlerini noktaladı.
“15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Paneli” İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdim etmesinin ardından sona erdi.