AJANS ÜNİVERSİTE
Toplantıda İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlhan Satman konuşma yaptılar.
Sağlık alanında bir devrim niteliğinde olan SağlıkMetre, 7 gün 24 saat doktor kontrolü sağlıyor. Etkisi klinik olarak kanıtlanmış SağlıkMetre ile yapılan çalışmaların sonuçları ise oldukça başarılı. İstanbul Üniversitesi’nde tedavi gören 100 diyabetli hasta üzerinde denenen SağlıkMetre ile diyabeti kontrol altında olan hastaların ek bir ilaç kullanmadan ve ilaç dozları artırılmadan, kan şekeri yüzde 16 oranında azaldı.
SağlıkMetre İnovatif Bir Proje
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, toplantıda Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin bir veya birden fazla kronik hastalık taşıdığını ve Türkiye’de hasta sayısı 8 milyona ulaşan diyabetin (şeker hastalığı) yıllık maliyetinin 13 milyar TL’yi bulduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Kronik hastalık tedavisi bir ekip işidir; inovatif bir teknoloji iyi bir ekibin kullanımına sunulduğunda, takip işi kolaylaşır, hasta açısından tedavi daha başarılı şekilde sağlanır. Turkcell ile gerçekleştirdiğimiz bu çalışma da inovatif çözümlerin sağlık sistemindeki yükün azaltılması, hasta bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması açısından ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabileceğini göstermiştir. Sağlık alanında teknoloji kullanımının başarıya ulaşması için hasta ve doktorların yanı sıra bu alanda söz sahibi olan tüm paydaşların ülke olarak elde edilecek faydaya inanmaları gerekiyor. Önümüzdeki dönemde Turkcell ile yaptığımız üniversite-sanayi işbirliğine benzer çalışmaların ülkemizde yaygınlaşmasını umut ediyor, sağlık alanında teknolojiden daha fazla yararlanılmasını arzuluyoruz.”
“Teknolojimizi Sağlığın Hizmetine Sunacağız”
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, SağlıkMetre’nin milyonlarca kronik hastanın hayatına dokunacak bir inovasyon olduğunu vurguladı. Sağlıkmetre’yi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ciliv şöyle konuştu: “Turkcell’de daima, ‘İşimiz teknoloji, ama esas işimiz insan’ diyoruz. Takım olarak kendimize en çok sorduğumuz soru: ‘İnovasyonu, teknolojimizi kullanarak insan hayatına nasıl daha fazla değer katabiliriz, müşterilerimizin hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz?’ Biz inovasyonu, yeni bir fikrin toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşmesi olarak görüyoruz. Turkcell mühendislerinin imzasını taşıyan SağlıkMetre tam da bu açıdan
Önemli bir çözüm. Gerek hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi, gerekse sosyal güvenlik sistemindeki yükü azaltma potansiyeli ve bakım ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi açısından ciddi katkılar sunuyor. Bu başarının ülkemizin köklü bilim yuvalarından biri olan İstanbul Üniversitesi’nde kanıtlanmış olması ise bize büyük gurur verdi. Bundan sonra da gerek sağlık gerekse sağlıklı yaşam alanlarında insanımıza fayda sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.”
SağlıkMetre Dünya’da Bir İlk
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı ve SağlıkMetre Projesinin Koordinatörü Prof. Dr. İlhan Satman da basın toplantısında SağlıkMetre ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı: “Araştırmamız kapsamında 1 yıl süreyle toplam 200 diyabet hastasını takip ettik. Bu hastalardan 100’ünün takibini SağlıkMetre’yi kullanarak gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında elde ettiğimiz ilk sonuçlara göre, SağlıkMetre kullanımının kan şekeri, tansiyon değerleri ve kan yağları üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bu araştırma, gelişen teknolojinin desteği ile hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesi ve değerlendirilmesi sayesinde yeni veya ilave ilaç tedavisine gerek kalmaksızın, mevcut tedavi koşullarında, kan şekerlerinin kontrol altına alınmasında ve hastaların tedaviye daha iyi cevap verebilmelerin de çok başarılı sonuçlar alınabildiğini göstermiştir. Bir GSM operatörü ile bir üniversitenin işbirliğinde gerçekleştirilen İstanbul Üniversitesi Turkcell SağlıkMetre Projesi, hasta verilerinin anlık olarak takip edilmesinden araştırma dizaynına kadar açıklanmış sonuçları ile birlikte incelendiğinde alanında bilinen ilk çalışmalardan biri olma özelliğine sahiptir.”
SağlıkMetre Ne İşe Yarıyor?
Diyabet’in yanı sıra Koah, Aritmi, Astım, Hipertansiyon gibi hastalıklar içinde kullanılan SağlıkMetre içerisinde bulunan sensörler ile hızlı ve doğru bir şekilde kan değerleri ölçülüp, kayıt altına alınıyor. Bu cihaz sayesinde doktorlarla sürekli irtibat halinde olmak mümkün. Hasta yakınları, hastalarının tüm ölçümlerini uzaktan takip edebiliyor, sağlık verilerinde bir bozulma gözlemlendiğinde ya da ölçüm yapılmadığı durumlarda cep telefonlarına SMS ile alarm alabiliyorlar. Bu sistem sadece yaşlı ebeveynleri olan hastalar için değil, aynı zamanda Tip-1 diyabetli çocukları olan anne babalar tarafından da beğeniliyor.
SağlıkMetre ile hastanın bakım ve yaşam kalitesinin artırılması, doktor ile hasta arasında bakım ve takip sürekliliğinin sağlanması, daha fazla hastaya daha kaliteli hizmet sunulması, komplikasyonların engellenmesi, verimliliğin artırılması ve sağlık sektöründe maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.
SağlıkMetre aynı zamanda, iki ayrı hastanın tek bir cihaz üzerinde takip edilebildiği dünyadaki ilk uçtan uca uzaktan sağlık yönetim çözümlerinden biri olma özelliğine sahip.
Proje, İstanbul Üniversitesi tarafından Sağlık Bakanlığı himayesinde 19 Avrupa ülkesinin katılımı ile gerçekleştirilen “Kronik Hastalıklarda Sürdürülebilir Sağlık için Çözüm Arayışı” toplantılarında da sunuldu.
SağlıkMetre cihazı, bundan böyle dileyen tüm kronik hastaların hizmetine sunulacak. SağlıkMetre’ye, bir yıllık data paketi dahil olmak üzere ayda 49 lira ödeyerek sahip olmak mümkün olacak. Cihazı edinen hastalara aynı zamanda 24 saat ücretsiz medikal destek merkezi hizmeti veriliyor.