İÜ ve ABD 1. Öğrenci Buluşması Gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE – Yusuf EREN, Onur EROL, Olcay KOCABIYIK

 

“Uluslararası Zihinsel Engelliler Farkındalık Eğitim Programı” kapsamında Türk ve Amerikalı  öğrenciler, zihinsel engelli öğrenciler ile ortak yaşam deneyimi kazanmak için 24-28 Mart tarihlerinde bir araya geldiler

 

İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD), İstanbul Üniversitesi, University of California, San Diego, ABD İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbulspor işbirliğiyle “2. Uluslararası Zihinsel Engelliler Farkındalık Eğitim Programı” 24-28 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.

 

Program MEB Yeşilköy Zihinsel Engelliler Okulu ve  MEB İTO Bağcılar Zihinsel Engelliler Okulu’nu ziyaret ile başladı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi, ABD İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ile İstanbul Lisesi’nde devam etti.

 

Programın son günü İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği bir dizi etkinlikte İstanbul Üniversitesinde okuyan öğrenciler Amerikalı öğrencilerle buluştu.

 

Etkinliğin başında;  Merkez Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın yönetiminde öğrenciler renge göre gruplandılar.  Üniversitenin sarı veya yeşil tişörtlerini seçerek giyen bir ABD’li ve bir Türk öğrenci takım oldu.  Bu sayede öğrenciler arasında etkileşim ve iletişim kuruldu. Daha sonra takımlar sırayla cam boyama ve halı dokuma sanat aktivitesini yaptılar.

 

Etkinliğin sabah programında yer alan sanat aktiviteleri; Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğr. Üyesi Özlem Özer Tuğal ve Uzman Songül Altınsaçlı,  cam boyama tekniğiyle Üniversitenin kapısını, logosunu, İstanbul’un simgesi olan lale çiçeğini öğrencilere yaptırdı. Her bir öğrenci kendisine ait camı boyarken takım arkadaşına da gerektiğinde yardım etti.

 

Merkez sekretaryası görevinde olan ve Heykel bölümünden Yüksek Lisansı olan Mahbube Akar Anadolu kültürünün çok önemli bir parçası olan halı dokuma tekniğine gönderme olarak enstelasyon( Yerleştirme) workhop çalışması yaptırdı.   Çivili bir kasnak üzerinde gerili olan iplere her öğrenci kendi seçtiği renk ve özellikte ki ipleri dokuyarak veya bağlayarak kendi dokumasını oluşturdu. Diğer yandan ekip arkadaşına gerektikçe yardım ederken grup arkadaşlarından da makas isteyerek veya kendi ipini diğerine bağlayarak son derece dinamik bir interaktif çalışma yapıldı. Dokumasını bitiren kişi kurdeleye adını yazarak “türbelere bez bağlama ritüeline” gönderme yaptı ve kurdelesini kasnağa bağladı. Böylece Workshop ile kültürler arası “Dostluk Düğümleri” atıldı.

 

Öğlen yemeği tarihi bir mekân olan Profesörler Evi’nde verilerek bu tarihi mekanın tanıtılması ve hissedilmesi sağlandı.

 

Programın öğleden sonraki bölümünde Beyazıt Yangın Kulesi’ne çıkan bir grup, Kuleden İstanbul’un panoramik görüntüsünü izledi. Böylece bir hafta boyunca gezdikleri tarihi yarımadayı kuşbakışı görme şansı elde ettiler.

Diğer grup ise Cumhuriyet tarihinin en önemli ressamlarında olan Feyhaman Duran Kültür Sanat Evi’ni gezdiler. Osmanlı ev mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan müze de  haremlik ve selamlık olan ev içi yaşam konusunda öğrencilere Arş. Gör. Özlem Erol tarafından bilgi verildi.  Bir sanatçıyı atölyesini,  sanatsal tarzını ve yaşamını evinde görmek oldukça ilgi çekti.

 

Programın son bölümünde Esnaf Hastanesi’nin toplantı salonunda buluşan öğrencilere katılım sertifikaları Doç. Dr. Fatih Gürsul tarafından verildi. Tüm öğrencilerin oldukça heyecan duydukları etkinlik ile kurulan dostlukların devam etmesi dilendi.                         University of California, San Diego öğretim üyesi ve program eş koordinatörü Matthew T. Herbst başta İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi olmak üzere programa desteği olan tüm kurumlara teşekkür edip benzer bir programın California’da da düzenlenmesini arzu ettiğini belirtti.

 

DSC_0090

 

 

DSC_0133

 

 

DSC_0251

 

 

DSC_0595

 

 

DSC_0631

 

 

DSC_0655

 

 

DSC_0688