İÜ Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu Gerçekleştirildi

AJANS ÜNİVERSİTE – Tuğçe AYÇİN, Fatma ÇELİK

Fotoğraf: Batuhan DEMİRCİ, Fatma ÇELİK, Beste BUDAN

İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu ve Mavi Salon’da toplam 6 oturum olarak gerçekleştirilen sempozyuma dünya çapında çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve konuşmacılar katıldı. Akademisyenler yeni medya, sosyal medya gibi başlıklar altında gerçekleşen oturumlarda yeni medyanın sinemaya etkisi, sosyal medya kullanımının çocuklara etkisi, sosyal medyada nefret söylemi, sanal gerçeklik, web sayfası kullanımı, kendini ifade etme aracı olarak sosyal medya kullanımı, görsel iletişim tasarımının gibi birçok başlıkta sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu, bu sempozyumla birlikte medyanın hangi olanaklara sahip olduğunun ve günümüzde var olan problemlerin neler olduğunun ele alınacağını aktardı. “Sempozyumumuz süresince 45 akademisyenden 30 bildiri dinleyeceğiz” diye konuşan Prof. Dr. Yolcu, organizasyonun TRT ile birlikte gerçekleştirildiğini belirtirken “TRT ile iş birliğimiz burada kalmıyor, 9.Uluslararası TRT Belgesel Ödüllerini de bugünkü programla başlatıyoruz” dedi. Prof. Dr. Yolcu, “Hep birlikte başka yeni projeler de üretmeyi ve ilham alınacak bir sempozyum gerçekleştirmeyi diliyorum” ifadesini kullanırken, katılımcılara teşekkürlerini ileterek sözlerini noktaladı.

DSC_0662
Prof. Dr. Yolcu’dan sonra söz alan TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz, sözlerine 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nin bu yılki destekleyici üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’ne şükranlarını sunarak başladı. “TRT olarak üniversitelerle iş birliğine önem veriyoruz ve faaliyetlerimizi farklı alanlar ile okullara taşımayı hedefliyoruz” diyen Korkmaz, TRT ve İÜ arasındaki iş birliğini birçok alana daha yaymak istediklerini belirtti. Katı olan her şeyin buharlaştığı bir çağda olduğumuzu aktaran Korkmaz, “Kurumlar olarak üretim yelpazesinin her noktasında var olan değişimi anlamaya ve bize sunulan imkanları alanlara yaymaya ihtiyacımız var” şeklinde konuşarak, bu misyonu elde etmeyi en çok isteyen kurumlardan olduklarını vurguladı.

DSC_0686

“Yeni Medyayı En Aktif Kullanan Kurumlar Arasındayız”

Korkmaz’ın konuşmasının ardından konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu, alanında kilometre taşı olan isimleri bir araya getiren bir buluşmadır” dedi. Prof. Dr. Ak, bu buluşmayı TRT ile birlikte gerçekleştirmenin mutluluğu içinde olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Ak, alanların ve iletişim şeklinin değiştiği yeni bir medya çağında olduğumuzu kaydederken, “İnternetin güçlendiği bu dönemde iletişimin farklı form ve tasarımları söz konusu” diye konuştu. İÜ’nün yeni medyayı en aktif kullanan kurumlar arasında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İÜ olarak yeni medyanın araçlarını kullanmakla kalmıyoruz, aynı zamanda tasarlıyoruz. ‘Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü’ sloganına sahip olan bir kurum olarak dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz.” Prof. Dr. Ak, sözlerini katılan bütün araştırmacılara, TRT temsilcilerine, öğrencilere ve konuklara teşekkürlerini ileterek tamamladı.

Adsız

Sempozyumun açılış konuşmacılarından Dr. Jon-Hans Coetzer, sözlerine dijital çağdan bahsederek başladı. “Binlerce insan çok kısa sürede dijital içerik üretiyor” ifadesini kullanan Dr. Coetzer, bu içeriklerin herhangi bir kaynaktan beslenebileceğini belirtti. “İnterneti tehlikeli hale getiren nefret söylemleri de bu dijital içeriklere dâhil” diyen Dr. Coetzer, eskiden kurumlarda olan gücün artık bireylere geçeceğini aktardı.

DSC_0719

Dr. Jon- Hans Coetzer konuşmasını tamamladıktan sonra Florian Thalhofer, “Belgeselin Geleceği” adlı sunumunu gerçekleştirdi. “Medya yalnızca neyi ifade edeceğinizi değil düşünce biçiminizi de değiştiriyor” diyen Thalhofer, öykülerin bireylerin ortak hedefleri ve birlikte çalışmaları için önemli olduğunu vurguladı. Gerçekliğin ne olduğu hakkında konuşan Thalhofer, “Gerçeklik belki de güneşin içinde bir ışın gibidir” dedi. Thalhofer, gelecekte belgesel filmlerin amacının açıklamak değil gerçekliği incelemek ve en önemli bakış açılarını yakalamak olacağını sözlerine ekledi.

DSC_0744

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu”nun ilk oturumu başladı. “Yeni Medya” başlığı altında yapılan oturumlar İÜ Rektörlük Binası Doktora Salonu ve Mavi Salon’da eş zamanlı olarak gerçekleşti. Doktora Salonu’nda başlayan ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Aytekin İşman’ın üstlendiği oturumda Arş. Gör. Serkan Bulut ve Arş. Gör. Ahmet Faruk Çeçen oluşturdukları film ekibiyle birlikte yaptıkları, Black Mirror adlı dizinin incelemesi hakkında sunum gerçekleştirdi. Arş. Gör. Bulut ve Arş. Gör. Çeçen, dizide yer alan, bilgisayar oyunlarının insanlara nasıl deneyim sunduğu konusu ve sosyal linç, çevresel problemler gibi başlıklar hakkında açıklamalarda bulundu.

DSC_0793

Oturumun devamında Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, internet haberciliği konusu ekonomik ilişkiler ve medyayla bağlantısı açısından ele aldı. Yrd. Doç. Dr. Kırık’ın ardından Öğr. Gör. Burcu Bektaş e-spor ve sanal gerçeklikle ilgili sunumunu gerçekleştirdi. E-sporda yeni medya konusunu ele alan Boğaçhan Aydın, e-spor takımlarının yeni medyadaki davranışlarını açıkladı. Doktora Salonu’nda gerçekleşen birinci oturumun son sunumunu Öğr. Gör. Esma Sancar yaptı. Öğr. Gör. Sancar, kadınların interneti kullanım amaçlarını İstanbul örneği üzerinden anlattı.

Adsız1

Sempozyumun Doktora Salonu’yla eş zamanlı olarak Mavi Salon’da gerçekleşen ilk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Suat Gezgin yaptı. Prof. Dr. Gezgin,  “Bir zamanlar tek bir TV kanalı izlerken şimdi yeni medyayı ve onun geleceğini konuşuyoruz” ifadesini kullandı. Prof. Dr. Gezgin’in ardından söz alan Prof. Dr. Yolcu, üniversitelerin gençleri yeni medyayla buluşturma açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtirken, “İÜ’nün kurumsal kimliğinden sorumluyuz ve bu kimlik adına çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu. Çocukların serbest zamanlarında teknolojiyi nasıl kullandıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Filiz Aydoğan Boschele, geleneksel serbest medya etkinliklerinin yeni medyayla azaldığını söyledi. Oturumun devamında Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol söz aldı. Hologram teknolojisini tanıtan Yrd. Doç. Dr. Akyol, “Bu teknolojiyle birlikte izleyiciye daha gerçekçi bir izleme deneyimi sunuluyor” dedi. Yrd. Doç. Dr. Akyol’un sunumunu tamamlamasının ardından Yrd. Doç. Dr. Süleyman Türkoğlu, teknolojinin görsel dizayn olarak kullanımı ve sunumunu mobil iletişim örneği bağlamında değerlendirdi. Mavi Salon’da gerçekleşen ilk oturumdaki sunumlar, Arş. Gör. Ömer Faruk Özcan’ın Marmara Medya Örneği sunumunu yapmasının ardından sona erdi.

IMG_1279

TRT Haber ve TRT Avaz Kanallarına Canlı Yayın Bağlantısı

“Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu” kapsamında TRT Haber ve TRT Avaz kanallarından canlı yayın bağlantıları yapıldı. TRT Haber kanalına yapılan canlı bağlantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz sempozyuma ilişkin açıklamalarda bulundu. TRT Avaz kanalına yapılan bağlantıda ise İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz ve İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Arda “Detay 13” programına konuk oldular.

FileHandler

Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu’nun 2. oturumu Prof. Dr. Ali Murat Vural moderatörlüğünde yapıldı. “Yeni Medya/ Sosyal Medya” adlı oturumda sırasıyla Arş. Gör. Ezel Türk, Arş. Gör. Oğuz Kuş, Dr. Özgür Uğraş Akgün, Yrd. Doç. Dr. Özlem Arda, Prof. Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Yrd. Doç. Dr. Yosra Jarrar ve Yrd. Doç. Dr. Shema Bukhari sunumlarını gerçekleştirdi.

IMG_1272

Sempozyumun 3. oturumunun açılış konuşmasını Prof. Dr. Lev Manovich, ABD’den yaptığı canlı bağlantı ile gerçekleştirdi. “Bir milyar imge nasıl görülebilir” adlı sunumunu yapan Prof. Dr. Manovich, dijital kültür ve dijital medya sanatı konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Manovich’in ardından Dr. Cristoph Schmidt, iletişimde yenileşme ve medya sektöründe yeni gelişmeler konusunu değerlendirdi.

DSC_0486

Doktora Salonu ve Mavi Salonda eş zamanlı olarak yapılan “Sosyal Medya” başlığındaki 3. oturumda, Doktora Salonu’nda gerçekleşen sunumların moderatörlüğünü Prof. Dr. Filiz Boschele yaptı. İlk sunumda Doç. Dr. Betül Önay Doğan, sivil toplum kuruluşlarının medya kullanımında içerik üretim sürecini anlattı. Doç. Dr. Doğan’ın ardından söz alan Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem, Streisand Etkisi’ni ve yeni medya kültüründen haberi olmayan kurumların eski medya anlayışıyla hareket eden insanlar üzerindeki etkisini ele aldı. Oturumun devamında sosyal medya ve kamusal alan üzerine konuşan Feyza Ünlü Dalaylı ve Ezgi Uslu’nun ardından, Arş. Gör. Gizem Parlayandemir ve Arş. Gör. Damla Akar, sosyal medyanın etkisini belgeseller ve belgesel kanalları üzerinden açıkladı. Doktora Salonu’ndaki 3. oturumun son sunumu Doç. Dr. Hatun Boztepe Taşkıran, halkla ilişkilerde online ilişki yönetimi uygulamalarını aktararak gerçekleştirdi.

Adsız2

Mavi Salon’da moderatörlüğünü Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in yaptığı 3. oturumda, ilk olarak Arş. Gör, Hülya Semiz Türkoğlu, sosyal medya ve çocuk konulu sunumunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Mesut Aytekin’in sosyal medya ve sinemayla ilgili açıklamalarda bulunduğu sunumun ardından, Prof. Dr. Nilüfer Sezer ve Arş. Gör. Derya Gül Ünlü reklam ve sosyal medya hakkında konuştu. Doç. Dr. Özgü Yolcu’nun sosyal medyadan ve Amfi İstanbul projesinin öneminden bahsetmesinin ardından, Arş. Gör. Rabia Zamur Tuncer, “Goffman’ın ‘Sahne’ Kavramı Bağlamında Sosyal Medya ve Mekan İlişkisinin Okunması” başlıklı sunumunu yaptı.

IMG_1270

Yeni Medya Sempozyumu’nun “Sosyal Medya” başlıklı son oturumunun moderatörlüğünü Prof. Dr. Murat Özgen yaptı. Konuşmacılardan Yrd. Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, sosyal medya kültürünü terörizm bağlamında ele aldı. Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı’nın “Sosyal Sorumluluk Kampanyalarında Sosyal Medyanın Etkisi” adlı sunumunun ardından, Yrd. Doç. Dr. Veysel Çakmak, benlik sunumu aracı olarak instagram kullanımını ve bunun öğrenciler üzerindeki etkisini ortaya koydu. Oturumun son konuşmasını Dr. Evrim Kabukçu, moda endüstrisi ve sosyal medya konusunu ele alarak tamamladı. Oturumların sonunda katılımcılara oturum başkanları tarafından sertifikaları takdim edildi.

DSC_0668

“Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu”, Prof. Dr. Erdoğan Köse’nin “Sanal Gerçeklik Teknolojisi ve Uygulamaları” adlı workshop çalışmasıyla sona erdi.

IMG_1266