İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Genç Türkiye Zirvesi’ne Katıldı

AJANS ÜNİVERSİTE – Safiye ALTINKUM

Türkiye’nin geleceği, ülkemizi zirveye taşıma hedefi ile Türkiye gençliğini bir araya getirmeyi amaçlayan ve “Güçlü Yarınlar İçin Bilgi Toplumu”, “Bilgi Ekonomisi ve Bütünsel Kalkınma”, “Vasatlıktan Kurtulmanın Yolları: Bilgi Gençliği”, “Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Yeni Nesil Üniversiteler” gibi konu başlıklarında ortak akıl oluşturmayı hedefleyen GTZ 2016’nın 7 Mayıs 11.00-13.00 oturumunun başkanlığını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak yaptı.

Oturumun konuşmacılarından İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, gençlere tavsiyelerde bulundu. “Dinamik olmamız ve yaşlansak bile kendimizi genç hissedecek bilgi ve birikime sahip olmamız önemli. İz bırakanlarla aramızda bir fark var” diyen Dr. Baraçlı, Mehmet Akif Ersoy’un “Onlar ömür boyu gayret ediyorlar sen ömür boyu hayret ediyorsun” sözlerini hatırlatarak, “Bunun için ömür hayret etmeden ömür boyu gayret eden tarafta olmalıyız” şeklinde konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yiğit de konuşmacı olarak etkinlikte yer aldı. “Her şey yapılabilirdir” diyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Yiğit, “Bunu bilmeli ve bu bilinçle hareket etmeliyiz” ifadelerinde bulundu. “Aristo’nun paradigmasına göre hafif cisimler gökyüzüne ağır cisimler yeryüzüne aittir; bu yüzden hafif cisimler uçabilir, ağır cisimler uçamaz” diyen Prof. Dr. Yiğit, “Bugün sizden bir deney yapmanızı istesek ve defter mi yoksa kâğıt parçası mı daha hızlı düşer diye sorsak herhalde çoğunluk defter cevabını verir. Ancak herkese denemelerini öneririm, ikisi de aynı anda düşecektir. Bunu denediğiniz zaman çok daha iyi öğrenmiş olacaksınız” diyerek denemenin daha etkili bir öğrenme şekli olduğuna vurgu yaptı.

Dalgakıran Kompresör Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran da konuşmacılar arasındaydı. Yeni nesil üniversiteler konusu ile ilgili konuşan Dalgakıran, “Yeni nesil üniversitelere neden ihtiyaç duyuyoruz? Çünkü toplumcu hedeflerimiz var, hep el birliği ile bakıyoruz. Ama tek tek birey olarak kabiliyetli olursak, bireysel hedeflerimizi arttırabilirsek ileride Türkiye daha zengin ve daha farklı bir ülke olacak” ifadelerinde bulundu.

Son konuşmacı Mental İnsan Kaynakları Kurucu Ortağı Melih Ecertaş da “Biz öğrenciler olarak kendi çalışmalarımızı çok iyi yapıyor olmalıyız. Mutlaka ama mutlaka alanımız ile ilgili network edinmemiz lazım. Bunun dışında mutlaka kültürel olarak kendimizi geliştirmemiz, tarih okumamız ve üniversitelerde kulüplerde aktif olmamız lazım. Kendimizden başkalarına hizmet ediyor olmamız lazım ve mutlaka sanatla ilgilenmemiz lazım. Sanatla ilgilenen insanın bir mail yazması bile bu durumdan olumlu etkileniyor. Tüm bunları yaparken de ahlaki kuralları göz önünde bulundurmamız lazım” şeklinde genç öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından katılımcılar Twitter üzerinden “GTZ2016” etiketi ile konuşmacılara sorularını yöneltme imkanı buldular.

Oturum sonunda “Teknoloji ve İnovasyon Odaklı Yeni Nesil Üniversiteler” adına paylaştıkları bilgilerden ötürü tüm konuşmacılara plaket takdimi yapıldı.