İÜ Öğrencileri Kapalı Çarşı Kültürünü İnceledi

AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN

Yönetim Kurulu binasının ziyaret edilmesiyle başlayan Kapalı Çarşı gezisi, Kapalı Çarşı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rezal Koç’un, çarşının tarihi ve işleyişine yönelik açıklamalarıyla devam etti. “1461 yılında kurulan Kapalı Çarşı bugüne gelene kadar ihtiyaçlarına göre kendi içinde büyümüş ve gelişmiştir” diyen Dr. Koç, çarşının yönetim şeklini anlattı. Kapalı Çarşı’nın önce lonca ve usta, kalfa, çırak sistemleriyle, daha sonra da bir dernek vasıtasıyla kendini yönetmeye çalıştığına değinen Dr. Koç, “İlk defa geçen sene yönetim sisteminde değişiklikler oldu. Mülk sahibi olanlar 9 tane mülk sahibinden yönetici seçti” diye konuştu. Kanunla 4 tane de kamu kurumundan yönetici seçildiğini aktaran Dr. Koç, 10- 15 sene içerisinde çarşının bütün tadilatının tamamlanacağını düşündüğünü ifade etti.

Jpeg

Jpeg

Bir Şehrin Nüfusunu Oluşturacak Sayıda İnsan Buraya Geliyor

Kapalı Çarşı’daki insan akışı hakkında konuşan Dr. Koç, “Burada 2 bin 400’den fazla mağaza, onlarca han, takribi 30 bin çalışan var” ifadelerini kullandı. Dr. Koç, çarşının hem yerli hem de yabancı turistlere hitap ettiğini vurgularken “Buraya bir günde en az 150 bin kişi geliyor. Normal bir zamanda ise 400 binle yarım milyon arasında insan çarşının içinden geçiyor” şeklinde konuştu. “Her gün bir şehrin nüfusunu oluşturacak sayıda insan Kapalı Çarşı’ya geliyor” diyen Dr. Koç, Kapalı Çarşı’yı yönetmenin bir belediyeyi yönetmekten daha zor olduğunu belirtti. Çarşıda yer alan sokakları da anlatan Dr. Koç, eski dönemlerde çarşıdaki sokaklara verilen adların orada yapılan işlere göre belirlendiğini söyledi. Yorgancı, fesçi, takkeci gibi şu anda olmayan iş kollarından söz eden Dr. Koç, “Kuyumcu, kürkçü, derici, halıcı gibi varlığını hala sürdüren alanlar, bulundukları yere adını vermeye bugün de devam ediyor” dedi.

s-70d62e225a88f2cc0b6d4f6175a22a91e4f156e6

Kapalı Çarşı’nın Kendine Özgü Bir Kültürü Var

Kapalı Çarşı’nın kendine has bir kültürü olduğunu anlatan Dr. Koç, “Markalar buraya gelmeye çalıştı ama hiçbiri tutunamadı” ifadelerine yer verdi. Markaların Kapalı Çarşı’nın etnik yapısı içinde yer bulamadığını ifade eden Dr. Koç, “Burada oturursunuz, sohbet edersiniz, pazarlık yaparsınız. Modern mağazacılık anlayışı ise kendini bu düzene oturtamadı” diyerek sözlerini tamamladı.

Kapalı Çarşı gezisi, çarşının sokak ve bedestenlerinin de gezilmesinin ardından sona erdi.

Jpeg

3