İÜ Öğrenci Konseyi’nden Renkli 8 Mart Kutlaması

AJANS ÜNİVERSİTE- Esra Mutlu

Elif, Türkiye Öğrenci Konseyi’ne bağlı, yürütücülüğünü İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı, kız öğrencilerin içinde bulunduğu bütün sahalarda etkin rol alabilecekleri bir dünya oluşturmayı amaç edinen bir liderlik projesi. Hayatlarının belli bir kısmından sonra yetişmeye ve vizyon kazanmaya çalışan kadınları daha üniversite öğrencisiyken kendilerini yetiştirmelerine yardımcı olmayı, yaşamlarının her sahasında kullanabilecekleri liderlik fonksiyonlarıyla donatmayı, onları eğitilen değil eğiten konuma getirmeyi amaç ediniyor.

Birçok üniversitede koordinatörlüğü bulunan Elif Projesi’nde koordinatörler özel günlere dair etkinlikler düzenleyerek, günün anlam ve önemine dikkat çekmeyi hedefliyorlar. Yaptıkları etkinlikleri sosyal medyada da paylaşarak projenin tanıtılmasına katkı sağlıyorlar.

Elif Projesi kapsamında İÜ Öğrenci Konseyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir etkinlik organize etti. Etkinlik için konsey, renkli mektuplar hazırladı ve mektupları İÜ Merkez Yerleşke bahçesinde, İletişim Fakültesi’nde, HAYEF(Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi)’te, Hukuk Fakültesi’nde kadın akademik ve idari kadroya, öğrencilere ve güvenlik görevlilerine dağıttı. Ardından, içlerine notlar konulan balonları patlatıp, içinden çıkan notları öğrencilerden okumaları istendi. Son olarak İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer de “eşitlik” yazdığı notu balona bağlayıp gökyüzüne bıraktı. Öğrenciler de dileklerini yazıp ucuna bağladıkları uçan balonları gökyüzüne bıraktılar.

Elif Projesi’nin İstanbul Üniversitesi Koordinatörü Edebiyat Fakültesi öğrencisi Zeynep Sinem Şeker ve Sosyal Medya Koordinatörü Sınıf Öğretmenliği öğrencisi Fatma Keskin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinin içeriğine nasıl karar verdiklerini, nasıl hazırlandıklarını ve projenin amaçlarını anlattı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dâhilinde sıradan etkinliklerin dışında öğrencilerin havasına uyan renkli bir çalışma yapmayı hedefleyerek yola çıktıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Şeker, “Biz kız öğrencilere odaklı, onların ilgisini çekecek, renkli bir şeyler yapmayı tercih ettik ve bu noktada renkli balonlar geldi aklımıza. Tek tek notlar hazırladık ve balonların içlerine koyarak, balonları şişirdik. Bu balonları öğrencilerden patlatmalarını istedik. Uçan balonları ise, üzerine notlar yazarak havaya bırakmalarını söyledik. Böylece eşitlik ve özgürlük isteyen kız öğrencilerin özgürlüğe bir adım daha yaklaşabilmeleri adına onları özgürleştirmelerini diledik. Bunların dışında “T-Genç’ten Mektup Var! Değer’siniz.” yazdığımız küçük zarflarımız ve içlerinde mektuplarımız vardı. Bu etkinliğin de güzel ve renkli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kız öğrencilerin gözlerinde umut verici şeyler gördüm” diyerek etkinliğe nasıl hazırlandıklarını, etkinlik kapsamında neler yaptıklarını anlattı.

8 Mart’ın anlamını tek bir günle kısıtlamamak gerektiğini vurgulayan Şeker, “Kadınların bir gününün olması ve kadınların haklarının ve sorumluluklarının bilincinde olması çok önemli. Biz de Elif Projesi olarak kız öğrencilerin bu bilinçte olmaları gerektiğini düşünerek, onlar için nasıl bir çalışma yapabiliriz diye çalışarak onların potansiyellerinin farkına varmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

8 Mart ile ilgili düşüncelerini dile getiren Elif Projesi Sosyal Medya Koordinatörü Keskin ise, “Böyle özel günlerin insanlara canlılık kattığına inanıyorum. Herkes acaba kim kutlayacak diye beklentideydi. Bence kutlanması ve kadınların değerli olduklarını hissetmeleri gerekiyor. Biz de “değer’lisiniz” diyerek, onların değerli olduklarını hissettirmeye çalıştık” dedi ve emek harcayarak yaptıkları bu çalışmanın bütün okulu kapsamasından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Konsey Üyeleri etkinliğe destek olan Sağlık Spor Kültür Daire Başkanı Prof. Dr. Hasan Alpak’a, etkinliğe katılan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer’e, öğrencilere ve tüm destekçilerine teşekkürlerini sundu.

BiJ4OETCYAARXI2

BiXCzRIIcAASYzy