İÜ Devlet Konservatuvarı Öğrencileri Haliç Üniversitesi Tiyatro Festivali’nde

AJANS ÜNİVERSİTE – Özcan ASLAN

Fotoğraf – Erkut KILIÇ

Festivalde İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) yanı sıra altı üniversite daha, hazırlamış oldukları oyunlarını sahneleyecek

“Haliç Üniversitesi Tiyatro Festivali” 24 Mart pazartesi günü Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvar bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Dolores Claıborne” adlı oyunuyla başladı. 1 hafta sürecek olan festival, Haliç Üniversitesi öğrencilerinin oynayacakları “İki Sıkılgan” isimli oyunuyla sona erecek.

Festivale Galatasaray, Beykent ve Aydın üniversitelerinin yanı sıra İstanbul dışından  Bolu İzzet Baysal Üniversitesi de katılıyor. Festivalin ikinci gününde ise İÜ Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana Sanat bölümü öğrencileri “Hayvanat Bahçesi” adlı oyunuyla seyirci karşısına çıktı. Tek perde ve yaklaşık 1 saatten oluşan oyun, kapitalizmin etkisiyle şekillenmiş bir hayatın içindeki sıradan bir birey ile toplumun dışına itilmiş diğer birey arasındaki iletişimsizliği konu alıyor. Oyuna gelen seyirciler ise koltukların tamamına yakınını doldurdu.

Haliç Üniversitesi Konservatuvar Müdür Yardımcısı Umut Abdül Süsler, festivale ilişkin sorularımızı yanıtladı. Daha önce buna benzer küçük organizasyonlar yaptıklarını belirten Süsler, ilk defa böyle büyük çaplı bir işe giriştiklerini söyledi.

Festival için ilerideki hedeflerinin, organizasyonu İstanbul dışına da çıkartarak Türkiye ve planladıkları 5 sene içinde uluslararası bir tiyatro festivaline dönüştürmek istediklerini dile getiren Süsler, seyircinin festivale olan ilgisinin fazla olduğunu kaydetti. Süsler, ilk iki gün için bekledikleri seyirci sayısına ulaştıklarını söyledi. Süsler, bu tür festivallerin oyunculuk açısından öğrencilere ne gibi katkısı oluyor sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Öğrencileri buna benzer etkinlikler sayesinde değişik textler (metinler), farklı farklı hocaların anlayışları görüyor. Oyunculuk bakış açılarının iyi anlamda değiştirebiliyor. İleriki senelerde de ilgiye göre festivali 1 haftadan 15 güne çıkartabiliriz.”