İÜ İletişim Fakültesi’nde Deprem Eğitimi

AJANS ÜNİVERSİTE – Esra MUTLU

 

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Eğitim Uzmanı Eralp Erdoğan İstanbul Valiliği tarafından gerçekleştirilen Afete Hazırlık Eğitimi’nin ilk aşaması olan Güvenli Yaşam Eğitimi’ni İÜ İletişim Fakültesi akademik ve idari kadroya verdi

 

İstanbul Valiliği Koordinasyon Birimi tarafından İSMEP (İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi) kapsamında 2006 yılında başlayan Afete Hazırlık Eğitimi üç aşamadan oluşuyor. 2 Nisan 2014 tarihinde gerçekleşen Güvenli Yaşam Eğitimi bu eğitimlerin ilk basamağını oluşturuyor.

 

Eğitim esnasında yapılan sunumlarda, Eğitim Uzmanı Eralp Erdoğan, depremde ilk 72 saatin önemi, tehlike, risk ve afet kelimelerinin tanımı, önlem alınmazsa afetlerin nasıl zarar vereceği gibi konularında bilgi verdi.

 

İstanbul’da meydana gelen depremleri Osmanlı arşivlerinden yararlanarak araştırdıklarını söyleyen Erdoğan, 1509’da meydana gelen deprem sonrasında Osmanlı kayıtlarına göre kıyı bölgelere büyük dalgaların vurduğunu belirtti.

 

Erdoğan, “Günümüzde olası bir 7,5 büyüklüğünde deprem bekliyoruz. İstanbul’da nüfusun artmasıyla başlayan denetimsiz yapıları ve olası bu depreme karşı oluşabilecek zararları öncelemek için “Kentsel Dönüşüm Projesi”ni başlattık” diyerek projelerin kaynağını belirtti.

 

Çök, Kapan, Tut

Deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgi veren Erdoğan, deprem sırasında “Çök, kapan, tut” tekniğinin önemine dikkat çekti. Çök, kapan, tut tekniği sağlam bir yerde kişinin çökmesi, ensesini bir eliyle kapatıp, diğer eliyle sağlam yerden destek alarak depremden korunmasını esas alıyor.

 

DSC_0460

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0490

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0507