İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Uluslararası Yayın Başarısı

AJANS ÜNİVERSİTE – Beyza Nur KIZILDEMİR

“Media, Diaspora and Conflict” isimli kitap, dünyanın farklı bölgelerinde yer alan diasporaları konu edinmiş makalelerden meydana getirildi ve Lincoln Üniversitesi (Birleşik Krallık) Öğretim Üyesi Ola Ogunyemi editörlüğünde hazırlandı.

Diaspora kelimesinin bir “dağılım”ı ifade ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Uğur Gündüz, “Diaspora medyası; giden, dağılan göçmenlerin ve mültecilerin, gittikleri yerlerde kendilerini nasıl ifade ettiklerine dair önemli bir kavram” dedi. Mültecilerin medyada nasıl bir söylemle anıldığının ciddiyetine değinen Doç. Dr. Gündüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Herhangi bir negatif söylem, toplumun genelini etkileyebilir ve bu etkileşim toplumsal barışı tehdit edecek boyutlara gelebilir. Bu çalışma, mültecilere yaklaşımda Türkiye çerçevesinden bir bakış açısı sunuyor ve bu bakımdan önem taşımaktadır.”

Söz konusu makalenin, Türk medyasında Suriyelilere yönelik olumsuz ve dışlayıcı algıların üretimine ve yayılmasına sebebiyet veren medya temsillerinin belirlenmesi amacıyla yazıldığını ve Ola Ogunyemi’den talep aldıklarını belirten Doç. Dr. Burcu Kaya Erdem ise, “Yazı talebi tam da mültecilerin ülkemize göç ettiği döneme denk geldi ve ben de bir akademisyen olarak Suriye diasporası hakkında gerekli incelemelerime başladım” dedi.

“Suriyeli mültecilerle ilgili diasporik faaliyet yürüten bir medya organı var mı?”sorusu ile yola çıktıklarını söyleyen Doç. Dr. Kaya Erdem, “Diaspora medyası olarak tanımlayabileceğimiz matbu yayın olmadığına kanaat getirdiğimiz sırada 5 dilde yayın yapan ‘etilaf.org’ adlı siteyi keşfettik ve ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun haber içeriklerini inceleme fırsatı bulduk” dedi.

thumbnail_image1

“Diaspora Medyası Koşullara Değinmiyor”

Çalışmanın sonunda; ana akım Türk medyası ile Suriye medyasının aynı çizgide ilerlediği sonucuna varıldı. Mültecilere karşı fobik ve eleştirel yargıların yaygınlığını vurgulayan Doç. Dr. Kaya Erdem, “Diaspora medyası koşullara değinmiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Söylem analizi metoduyla okunan söz konusu medya temsillerinden çıkan sonuca göre; Türklerin %42.1’i Süriyeli mültecileri “Zulümden kaçanlar”, %20.8’i “Ülkemizin Misafirleri”, %20.1’i “Bize yük olan insanlar”, %12.1’i “Din kardeşlerimiz”, %5.9’u “Asalak dilenciler” olarak tanımlıyor.

Media,Diaspora and Conflict thumbnail_productFlyer_978-3-319-56641-2