AJANS ÜNİVERSİTE – Beste BUDAN, Caner ERDOĞAN
İÜ Beyazıt Yerleşkesi Ana Kampüs’ünün Ön Bahçesinde gerçekleştirilen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mezuniyet açılış konuşmasının öncesinde Hukuk Fakültesi sporcu öğrencilerine başarılarından dolayı İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından sertifikaları takdim edildi.
Açılış konuşmasını İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer gerçekleştirdi. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin fakülteye ilk başladıklarında da ilk konuşmayı kendisinin yaptığını söyleyen Sözüer, son günlerinde de onlara bir konuşma yapmasından dolayı memnun olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sözüer, “Öğrencilerimiz 4 yıl önce buraya geldiklerinde nasıl ders çalışma planı yapalım diye soruyorlardı. Biz ders çalışma planının yerine mutlu olma planı yapın dedik. Umut ederim onlar bu planı ilerleyen hayatlarında da uygularlar ve sevdikleri insanlarla mutlu olurlar. Mutlu olma planında tabi ki zor, mutsuz ve kederli günler olacaktır. Fakat önemli olan hiç ama hiç umudunu yitirmeden hayata sarılıp, hukuk ve adalet yolunda azimle yürümektir. Umut ediyoruz ki mutluluk hedeflerinizi mezuniyetten sonra da devam ettirebilmenizdir” dedi.
Tüm hukuk öğrencilerini çok sevdiğini samimi olarak belirten Prof. Dr. Sözüer, “Her günümüz çok güzel olmadı ama tüm hocalarım öğrencilerimiz için elinden geleni yaptı ve sadece Türkiye’nin değil ve dünyanın da sayılı hukukçularını yetiştirdiler.
Öğrencilerimiz için emek veren fakültemizin tüm hocalarına ve personellerine çok teşekkür ederim” demesinin ardından bu mezuniyet töreninin bizi birleştiren ortak değerler olduğunu, barış ve kardeşlik duygularıyla gerçekleşmesini temenni etti.
İÜ Hukuk Fakültesi’nin önemi şurada; “Türkiye’nin her kesiminden insanı fakültemizde barındırmaktayız. Ben her zaman Adanalı öğrenci geldiği zaman Trabzonlu öğrenciyle arkadaşlık etmesini söylüyorum; Kayserili öğrenci geldiği zaman Ağrılı öğrenciyle arkadaşlık kur diyorum; Diyarbakırlı öğrenci geldiğinde Antalyalı öğrenciyle arkadaşlık yap diyorum. Kültürler biraz uzak gibi görünür ama aslında çok ortak noktalarımız vardır. Renkleri ebruli birbirinden ayrılmayan Türkiye’nin renklerini bir arada yaşatmaya çalışılması gerek” diyen Prof. Dr. Sözüer, konuklara hoşgeldin diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Sözüer’in ardından İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Bugün çok önemli bir gün ve hepimiz çok heyecanlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat, hayatta bir kez yaşanacak olan bu mutlulukların tadını çıkartmak gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Murat, “Öncelikle bu öğrencilerimizin bugüne gelmesinde büyük katkıları olan hocalarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Çok önemli görevler yapıyorlar, öğrencilerimizi 4 yıl boyunca özenli bir şekilde yetiştirdiler ve şimdi mezun ediyorlar . Diğer bir teşekkür de anne ve babalarınadır. Hayatta hakkı ödenemeyecek tek varlık anne ve babalardır. Bizim kültürümüzde de anne ve babanın da çok özel bir yeri vardır, özellikle annelerin. Her ne kadar yaşadığımız günlerde bazı yozlaşma emayeleri gösterilmiş olsa da anne babalığın ne demek olduğu unutulmuş olsa da yine her çileyi enine boyuna çekiyorlar ve çocuklarını belirli bir düzeye kadar getirip bırakmıyorlar. Ömürlerinin sonuna kadar ister Cumhurbaşkanı, ister Başbakan olsun anne babaların gözünde her zaman birer çocukturlar” diye konuştu.
Uzun yıllar boyunca böyle köklü bir üniversiteyi kazanmak için çok çalışmak ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmak bir onur meselesidir ve siz bunu başarıp bugün de mezun oluyorsunuz diyen Prof. Dr. Murat, anne ve babalarınız sizleri bizlere teslim ettiler. Bizler de sizleri en güzel şekliyle bu günlere getirdik ve vatanımızın, milletimizin hizmetine sunuyoruz ve sizleri uğurluyoruz diyerek konuşmasını noktaladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat ve İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, fakülte örgün öğretim birincisi Atahan Güncal’a plaket takdim ettiler.
Tarihi kampüste hukuk fakültesinin 2015 yılı mezuniyet konuşmasını yapmaktan gurur duyduğunu ifade eden Güncal, “2011 yılında ana kapıdan girdiğimiz ilk gün üniversiteli olmanın heyecanını yaşadık. Büyük emekler harcayarak kazandığımız fakültemizdeki ilk final sınavlarından sonra gördük ki önceki yıllarımıza göre daha çok emek harcamalıyız. Çünkü bizler hukuk okuyorduk ve daha da önemlisi İÜ’de hukuk okuyorduk. Bu zorlu süreçte girdiğimiz her bir derste her bir sınavda, henüz yeni keşfettiğimiz hukuk dünyasına bir adım daha attık. Hukuk dünyasındaki bu yolculuğumuzda rehberlerimiz hocalarımız ve kitaplarımız oldu. Bu noktada henüz 4 yılını doldurduğumuz hukuk hayatımızdaki izlenimlere göre anladım ki bir hukuk fakültesinin iyi olabilmesinin iki ölçütü vardır; bunlardan birincisi güçlü bir akademik kadro, ikincisi zengin bir kütüphaneye sahip olmasıdır. Bizim üniversitemizdeki hukuk eğitimini değerli kılan bu değerlerdir. Biz kalabalık bir fakülte olmanın külfetine bazı zamanlar amfilerde yer bulamayarak katlandık. Ancak kalabalık olmanın çok büyük bir nimetini de elde ettik. Türkiye’nin farklı yerlerinden zorlu bir sınav sürecinden başarıyla çıkarak gelmiş çok sayıda arkadaş edinebilme fırsatı bulduk” dedi.

Konuşmasını sürdüren Güncal, “Hukuk dünyasında ilk 4 yılımızı doldurarak yeni bir sürece giriyoruz. Bu süreçte önümüzde daha öğreneceğimiz çok şey, ilerleyeceğimiz çok yol var. Bu yolda karşımıza çıkabilecek olan engelleri, fakültemizin bizlere kazandırdığı sağlam temellerle ve güçlünün değil hukukun üstünlüğünü benimseyerek aşabileceğimize inanıyorum. Zira hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde gerçek hukukçulara da ihtiyaç olmaz” diyerek ailesine, hocalarına ve arkadaşlarına teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.
Dereceye giren öğrencilere İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat plaketlerini takdim etti. Tüm öğrencilere fakülte öğretim görevlileri tarafından mezuniyet belgesi gruplar halinde sunuldu.
Ardından İÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer eşliğinde mezun öğrenciler mesleki yeminlerini ettiler ve keplerini coşkuyla havaya fırlattılar.