İÜ Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Memduh Yaşa Vefat Etti

AJANS ÜNİVERSİTE

FOTOĞRAF: İÜ Basın Halkla İlişkiler

İÜ İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Memduh Yaşa’nın cenaze töreni, 21 Temmuz 2014 Salı günü İÜ Rektörlüğü Bahçesi’nde yapıldı

İÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı önünde 10.30’da başlayan cenaze töreninde İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Ersöz,  İÜ İktisat Fakültesi Êski Dekanı Prof. Dr. İskender Korkmaz, Prof. Dr. Memduh Yaşa’nın asistanları Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Prof. Dr. İzzettin Önder, İÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülten Kazgan, İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti Genel Başkanı ve İktisatlılar Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Vahap Adıyaman, İÜ İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ateş Oktar,  Prof. Dr. Memduh Yaşa’nın yeğeni Botan Yaşa Berker birer konuşma yaptılar. Duygu ve düşüncelerini dile getirip Prof. Dr. Memduh Yaşa ile ilgili hatıralarını paylaştılar.

İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasında şu noktalara değindi: “Çınarlarımızı bir bir bu dünyadan ebedi bir aleme uğurluyoruz. İÜ İktisat Fakültemizin ilk mezunlarından ve bugünlere gelmesinde önemli katkıları olan şahsiyetleri uğurlamak hazin verici. Fakültenin bugünlere gelmesinde bu kadar katkısı olan hocamızın biz de çok hakkı var. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Başta ailesi olmak üzere, dostları yakınlarına fakülte mensuplarına sağlık sıhhat dolu ömürler diliyorum.”

İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Ersöz: “Bizim için çok zor bir gün, hepimizin başı sağ olsun. Memduh hocamıza rahmet diliyorum. Allah taksiratını affetsin. İktisat Fakültesi iyi insanlar yetiştirmiştir ve iyi insanlar yetiştirmeye devam edecektir. Hocamıza da yetiştirdiği öğrenciler, yazdığı eserler ve bilim dünyasına sağladığı katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyor, İÜ İktisat Fakültesine yapmış olduğu katkılardan dolayı. minnettar olduğumuzu belirtmek istiyorum. Tekrar başımız sağ olsun Allah rahmet eylesin.”

Prof. Dr. Memduh Yaşa’nın cenazesi Zincirlikuyu Camii’nde kılınan öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

Prof. Dr. Memduh Yaşa

Memduh Yaşa, 1919’da Siirt’te doğdu. İlk ve ortaokulu Siirt’te okudu. İstanbul Şişli Terakki’de başladığı lise tahsilini İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde 1936-1937 ders yılında bitirdi. 1937-1938 ders yılında, İÜ İktisat Fakültesi’ne girdi. 14 Aralık 1936 yılında eğitime açılan İÜ İktisat Fakültesi’nin ikinci dönem öğrencisi olarak öğrenimine devam etti. 1941 yılında İÜ İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra sınava girerek Gümrük ve İnhisarlar Vekâleti Müfettiş Muavini oldu. Yine sınavla müfettişliğe yükseldi. 1950 Ekim ayına kadar bu görevde kaldı. Bir yıl Sümerbank’ta Müessese Müdür Muavinliği ve sonra İstanbul Ticaret Odası Etüt Şubesi Müdürlüğü yaptı.  Müfettiş olduğu sırada doktora kurlarına devam etti. 1947’de “Vasıtalı Vergiler: Devlet Vergi Sisteminde Vasıtalı Vergilerin Yeri” isimli doktora tezini ve doktora imtihanını vererek doktor unvanını aldı. “Amme Borçlarında Artış Temayülü” isimli doçentlik tezi 1952’de jüri tarafından ittifakla kabul edildikten sonra doçent oldu. Aynı yılın sonunda eylemli doçent tayin edildi. Kısa bir müddet sonra da bilgi ve görgüsünü artırmak için Fransa ve İngiltere’ye gönderildi. Fransa’da Prof. Laufenburger ve Prof. Perroux’nun yanında bir sene üç ay çalıştı. Daha sonra İngiltere’ye geçti. London School of Economics’in seminer çalışmalarını takip etti. 1954-1955 seneleri içinde İşletme Enstitüsü’nde bulundu. 27 Mayıs 1960 askerî darbesinin ardından kurulan askerî yönetim 147 öğretim üyesini üniversitelerden ihraç etti. Görevine son verilenler arasında Emin Bilgiç, Ali Fuat Başgil, Sabahattin Eyüboğlu, Yavuz Abadan, Nusret Hızır, Tarık Zafer Tunaya, Mina Urgan, Haldun Taner ve Memduh Yaşa’da vardı. 1962 yılında çıkarılan yasayla öğretim üyelerine geri dönüş hakkı tanındı.

Prof. Dr. Memduh Yaşa, Bilderberg (Türkiye) üyesidir. Memduh Yaşa’nın üniversite dışında renkli bir yaşamı oldu. Başbakan Menderes ‘in Ekonomi eski Başdanışmanlığı, Hürriyet Gazetesi Mali Müşavirliği, Akbank Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı sorumluğunu taşıdı. Siyasi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı’nı (SİSAV) kurdu. Uzun yıllar başkanlığını yaptı. Ekonomi ve maliye dışında, sanata ve kültüre büyük ilgi duyardı. Hat sanatı ile eski Türk ressamlarının eserleri konusunda uzmanlığı var.