AJANS ÜNİVERSİTE – Fatma ÇELİK
Fotoğraf: Selahattin DERELİ
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binasının 50’li yıllarda inşa edilmiş tarihi nitelikli bir bina olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hayati Develi, binanın çeşitli tadilatlara ihtiyaç duyduğunu, yenileme ve tamirat çalışmalarının da bu ihtiyaçları karşılamak için yapıldığını dile getirdi.
Fakülte Birkaç Yıl İçinde Tamamen Yenilenecek
Önceki yıllarda binanın ihtiyaçları doğrultusunda yenileme çalışmaları için Anıtlar Kurulu’na projelerin sunulduğunu belirten Prof. Dr. Develi, 2017 yenileme projesinin de kabul edildiğine ve bu doğrultuda yapılan çalışmaların başlayacağına değindi. Prof. Dr. Develi, yüksek maliyetli yenileme projesi için gereken ödeneğin bir kısmının Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlandığını ifade etti. 2017 yılı içerisinde yerleşkenin tamamının İÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden başlanarak blok blok yenileneceğini söyleyen Prof. Dr. Develi, birkaç yıl içerisinde tüm yerleşkenin yenileme işlerinin tamamlanacağını belirtti. Bu çalışmanın büyük ve kapsamlı olduğuna değinen Prof. Dr. Develi, acil yenileme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla küçük adımlar atıldığını da söyledi. Bunun için gerekli ödeneğin de İstanbul Üniversitesi tarafından karşılandığını ifade eden Prof. Dr. Develi, Edebiyat Fakültesi Kurul Odası, Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nin yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yenileme çalışmaları tamamlanan Şeref Holü’nün (Hergele Meydanı) bu tadilat işlerinin şantiyesi gibi kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Develi, Edebiyat Fakültesi kantininin bulunduğu bloğun tuvalet sisteminin de yenilendiğini söyledi.
Şeref Holü’nün Müze Olması Planlanıyor
Bütün bu çalışmalar tamamlandığında Şeref Holü’nün geçiş için açılacağını söyleyen Prof. Dr. Develi, holün üniversite öğrencileri ve akademisyenlerinin kullanımına açılarak sürekli değişen sergilerin olduğu, akustik probleminin çözülmesi halinde konserlerin de yapılacağı yaşayan bir müze olmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Ülke Binasını Onlara Emanet Edeceğiz
Binanın kapalı alanlarında sigara içilmesi konusuna değinen Prof. Dr. Develi, yönetim olarak yeni dönemde bu problem için de çeşitli önlemler alacaklarından söz etti. Öğrencilerin belli eğitim süreçlerinden geçerek üniversiteye gelen seçkin insanlar olduğunu belirten Prof. Dr. Develi, öğrencilerin çevre hassasiyetine sahip bireyler olduklarını ve bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerini varsaydığını söyledi.
Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu yapıyı koruyan ve değer katan bireyler olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Develi, ileride ülke binasını emanet alacak bu gençlerin değerlerine sahip çıkan entelektüel birikime sahip bireyler olmaları için onları daha çok okumaya, dinlemeye ve düşünmeye sevk etmek gerektiğini söyledi.
Kediler de Düşünüldü
Fakültede bulunan kediler için de bir çalışma planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Develi, kedilerin ara katlarda beslenmesinin bir problem olduğunu belirtti. Bahçede kediler için gerekli düzenlemeler yapılarak mama kapları, kedi evleri vs. gibi ihtiyaçların temin edileceğini söyleyen Prof. Dr. Develi, böylelikle bina içerisinde kedilerden dolayı oluşan rahatsızlıkların da önlenebileceğini sözlerine ekledi.