AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN
İstanbul Üniversitesi Bilim ve Fen Topluluğu, İÜ Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü öğrencileri tarafından 2016 yılında kuruldu. Vizyonunu “insanlara bilim ve feni sevdirmek, deneyler, gözlemler, incelemeler yaptırarak farkındalık yaratmak ve bu konuda kişisel ve kitlesel gelişimi sağlamak” şeklinde özetleyen kulübün bünyesinde iki yüze yakın üye bulunuyor. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra halkın katılımına da açık birçok etkinlik düzenleyen İÜ Bilim ve Fen Topluluğu, en önemli etkinliklerinden birini “Köyde Bilim Şenliği” projesi kapsamında Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesindeki Çimdelli İmam Hatip Ortaokulu’nda çocuklarla birlikte deneyler yaparak gerçekleştirdi.
“Doğu’ya Olan Ön Yargıyı Yıkmak İstedik”
Projenin oluşum, gelişim ve geri dönüş aşamaları hakkında bilgi veren İÜ Bilim ve Fen Topluluğu başkanı Rabia Sabah, projenin yedi aylık bir hazırlanma süresi neticesinde gerçekleştiğini belirtti. “İstanbul’daki öğrencilerin bilgiye çok da aç olmadıklarını fark ettik ve yönetim kurulu üyemiz Neslihan Bozkurt’un önerisi üzerine bilim şenliğimizi daha kısıtlı imkanlara sahip olan öğrencilerin olduğu bir ortamda hayata geçirmek istedik” diyen Sabah, öğretmen adayları olarak Doğu’ya olan ön yargıları da yıkmak istediklerini kaydetti. Böyle bir bölgede düzenlenecek bilim şenliğinin hem öğrencilere hem de kendilerine daha fazla fayda sağlayacağını düşünerek harekete geçtiklerini söyleyen Sabah, “Deneylerle sınırlı kalmayıp daha geniş çerçeveye yayılmak için uzun süreli bir hazırlık aşaması geçirdik” şeklinde konuştu. Sabah, projenin ana sponsorunun Bağcılar Belediyesi olduğunu söylerken, “İÜ Merkez Kütüphanesi’nden kitap yardımı aldık. Öğretim üyelerimiz de hem kitap konusunda hem de maddi anlamda bizlere destek sağladı” ifadelerini kullandı.
“Öğrenciler Deneylere Büyük İlgi Gösterdi”
Şanlıurfa’da geçirdikleri süreç hakkında açıklamalarda bulunan Sabah, market, araç gibi ihtiyaçları sağlayabilme noktasında bazı sıkıntılar yaşamış olsalar da Şanlıurfa halkı ve okul idaresinin kendileri için birçok fedakarlıkta bulunduğuna değindi. Öğrencilerden büyük ilgi gördüklerini belirten Sabah, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Onlara özel olarak gitmiş olmamız öğrencilerde heyecan yaratmıştı. Çalışmalarda anlatılan deneylere pür dikkat odaklanıp aktif katılım sağlamak istediler. Özellikle show deneylerinde çok komik ve ilginç tepkiler verdiler. Yaptıkları şeyin kendilerine ait olması hissi onlara ayrı bir değer katıyordu.”
“Elimizden Geldiğince Her Öğrenciye Dokunmaya Çalıştık”
“İmkânı olmayan öğrencilere bilimin ve fenin ders dışında farklı bir yüzünün olduğunu göstermeyi amaçlayarak onlara deney yapma imkânı sunmayı ve bir kütüphane kazandırmayı hedefledik” diye konuşan Sabah, projelerinin hedefine ulaştığını söyledi. Ellerinden geldiğince her öğrenciye dokunmaya çalıştıklarını vurgulayan Sabah, günün sonunda öğrencilerdeki mutluluğu ve deney yapmış olmanın verdiği etkiyi çok rahat gözlemleyebildiklerini ifade etti. Sabah, gerçekleştirdikleri proje ile gerek televizyon haberlerinde gerekse gazete haberlerinde yer almanın gurur verici olduğunu belirtirken, beklentilerinin çok daha üzerinde geri dönüşler aldıklarını kaydetti.
Daha önce bir özel okulda ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi bahçesinde bilim şenliği gerçekleştirdiklerine değinen Sabah, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Fakültemizin bahçesinde yapmayı planladığımız bilim şenliklerinin yanı sıra, köy okulu projelerini de gelenekselleştirme kararı aldık. Bu etkinliklerimizin içeriğini her geçen sene daha fazla genişletmeyi hedefliyoruz.”