AJANS ÜNİVERSİTE
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu, İÜ Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol İnce ve “Geleceğin 3 Boyutlu Harikaları” Projesinin Yürütücüsü İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Arş. Gör. Dr. Leyla Türker Şener yaptılar.
“Üniversitemiz Adına Önemli Bir Kazanım”
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, 3B Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı’nın tıp alanında önemli kolaylıklar sağlayacak bir laboratuvar olacağını belirterek “Türkiye’de üniversite hastanelerinin sorunlarının konuşulduğu bir ortamda, sonuçları kısa sürede tahakkuk etmiş olan bir faaliyeti birlikte aşmanın gururunu yaşıyorum. Bu laboratuvar üniversitemiz adına önemli bir gelişme ve kazanımdır. Bu açılış ile araştırma ve hizmet alanının belli bir hedefe ve seviyeye yükseldiğini gururla görüyoruz. 2014 yılının verilerine göre Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan üniversite olarak Cumhurbaşkanımızdan gurur verici bir ödül aldık. Ödülü 57 patent başvurusu ile kazandık. Bu sayının her geçen gün yükseleceğini umuyoruz” dedi.
İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin değerli eğitim kadrosunun elinde yetişerek Türkiye’nin ümidi olan kuşaklara dönüştüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu laboratuvar, buradaki emekler ve bu kadro ümitlerimizin boşa çıkmadığını gösteriyor. Bu vesile ile biz buradaki çalışmaları sadece üniversite imkânları ile değil, paydaşlarla ve destek kuruluşlarla taçlandırmak istiyoruz. Bu bizim ümit ettiğimiz sinerji ve daha yüksek adımlarda kısa sürede uzun büyük çalışmaları hedeflediğimiz bir süreçti. Nitekim bu çalışmanın da bir yönü var. Teknoloji Transfer Merkezinin çok değerli yönlendirmesi, İstanbul Kalkınma Ajansının da desteği ile bu başarı gerçekleşmiş oldu. Kurum dışı desteklerin daha da sıkı takip edilmesinin işte bu değerli ürünleri elde etme bakımından önemli olduğunu bir kez daha buradan belirtmek istiyorum. Güzel çalışmalara sahne olacak bu laboratuvarın benzerlerini de teşvik edecek bir kurum olduğu açık. Siz değerli hocalarımızdan bu tür çalışmaları hararetle ve büyük bir ümitle beklediğimizi belirtmek istiyor, varlığınız emekleriniz ve yönlendirmeniz için hepinize üniversitemiz ve şahsım adına gönülden teşekkür ediyorum” sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.
“TETLab’a Sahip Olmak Bir Gurur”
İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahaüddin Çolakoğlu ise üniversitenin böyle bir laboratuvara sahip olmasından gurur duyduğunu belirterek, “Ben laboratuvarı gezdim, çalışmalarını izledim. Plastik cerrahiler, diş hekimliği ile ortak çalışmalar gerçekleştiriyor. Özellikle diş hekimleri implant yapıyorlar. Plastik cerrahlar çene üzerinde bir takım işlemler yapacaklar, prototipini çıkarıyorlar. İki saatte yapılan bir ameliyat çok daha kısa sürede yapılabilecek. Bu hususta emeği geçen bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Teknolojik Ürünlerin Hayata Geçirilmesinde Ciddi Bir Altyapı”
İÜ Teknoloji Transfer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol İnce emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu laboratuvarın kurulması ve yönetilmesinde uyumlu ve deneyimli bir kadro ve alanında uzman bir personel görev aldı. 3B Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı, ülkemizin 2023 vizyonunda üniversitenin yüksek teknoloji ürünlerinin hayata geçirilmesinde ciddi bir altyapı oluşturacak bir laboratuvar niteliği taşımaktadır. Bu bağlamda öncelikle İstanbul Üniversitesi olarak burada üretilecek fikirlerin koruma altına alınması için patent işbirliği çerçevesinde sözleşme imzaladık ve bu protokol çerçevesinde burada üretilecek tüm ürünlerin patentlerinin alınması mümkün hale gelecek. Bu laboratuvarda ortaya çıkacak yaratıcı ürünlerin ticarileşmesi de son derece önemli” şeklinde konuştu.
“İnovasyon Ekosistemine Patentlerimizle Giriş Yaptık”
“Geleceğin 3 Boyutlu Harikaları” Projesinin Yürütücüsü İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Arş. Gör. Dr. Leyla Türker Şener, bu laboratuvar ile sağlık teknolojisi alanında küresel rekabet gücünü arttırdıklarını ifade ederek, “Proje ekibi toplantıları, laboratuvarın yerinin tespiti, tadilatı, cihazların alınması süreçlerinden sonra Aralık ayından itibaren laboratuvarımız faaliyetlerine başladı. Sağlık teknolojileri alanındaki çalışmalarımızı, 2 büyük tıp fakültemiz ve diş hekimliği fakültemiz akademisyenleri ve öğrencileriyle domino taşları gibi birbirimizi etkileyerek yaptık. Bu alanda yapabileceklerimizi düşündük, geliştirdik, tasarladık ve inovasyon ekosistemine patentlerimizle, projelerimizle giriş yaptık. Ana bilim dallarında sunumlarımızı yapmaya başladık. Mail ve sosyal medya üzerinden bir haberleşme ağı kurduk. Multidisipliner çalışma platformumuz üzerinde akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz bir araya gelip, fikir akışlarını başlattılar” şeklinde konuştu.
Uluslararası değer zincirinde yüksek katma değerli ürünler üreterek insanlığa katkılarını sunmaya devam edeceklerini söyleyen Arş. Gör. Dr. Şener, “Açılıştan sonraki 4 ayda 20 patent başvurusu gerçekleştirdik. Atölyemizde 3 boyutlu yazıcıya ilgisi olanlar yazıcının nasıl kullanılacağını öğrendiler, yenilik içerikli fikirleri olanlar çizimlerini, sorun analizi olanlar tasarımlarını yaptırdılar. 2 adet patent yazma, 2 adet de proje yazma eğitimi tamamlamış oluyoruz. Destek olduğumuz İstanbul Tıp Fakültesi uzmanlık öğrencilerimizden biri, bir proje yarışmasında ayrıca birincilik kazandı” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 3B Tıbbi ve Endüstriyel Tasarım Laboratuvarı’nın kurdelesi kesilerek laboratuvar gezildi.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Haber: Canan GÜZEL
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü