İÜ 24. Uluslararası Morfolojik Bilimler Kongresi’ne Ev Sahipliği Yaptı

AJANS  ÜNİVERSİTE

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın açılış konuşmalarını yaptığı kongreye, 400 yabancı konuk ile birlikte Türkiye’den 150 uzman katıldı. Kongrenin açılış konuşmasında İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi’nin ağırlıklı olarak sağlık, mühendislik fen bilimleri ve sosyal alanlarda faaliyet gösterdiğini belirterek şunları söyledi: “Üniversitemizle ilgili birkaç hususu belirtmek isterim. Üniversitede 755 diploma programımız var ve 500’ün üzerinde ana bilim dalı bilimsel faaliyetlerini sürdürüyor. Bir taraftan eğitim çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan da sağlık alanında hizmet sektörüne önemli katkılar sunuyoruz. İstanbul Üniversitesi’nin araştırma alanındaki iddia ve kararları da sürmeye devam ediyor. Buradaki çalışmalar uluslararası kuruluşlar üzerine tescil edildi. 185.000 öğrencimiz şu anda kayıtlı ve 6.000’i akademisyen olmak üzere 17.000 çalışanımız var.”

İstanbul Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası sıralamalardaki başarısına da değinen Prof. Dr. Ak, “10. defa olmak üzere uluslararası sıralamalara göre dünyadaki ilk 500 üniversite arasında yer aldık. Geçen sene ülkemizde en fazla patent başvurusu yapan üniversite olarak Cumhurbaşkanımızın elinden ödülümüzü aldık. Bu yılın ilk altı ayındaki sonuçlara göre yine en fazla patent başvurusu yapan 10 kuruluş arasında 7. sırada tek üniversite olarak yerimizi aldık. Öğretim üyelerimizin eğitim ve araştırma azmini, coşkusunu günden güne daha da artırmak istiyoruz. Bu sizlere katkı sunduğumuz programın üniversite mensuplarına yeni ufuklar açacağından eminiz. Hem ülke içinde hem de uluslararası ilişkilerin üniversitemize, üniversite mensuplarına büyük değer katacağının farkındayız. Üniversitemiz pek çok uluslararası kuruluşa üye. Hem üniversite içerisindeki kurumlarla, hem de uluslararası eğitim kurumlarıyla işbirliklerimizi canlı tutmaya çalışıyoruz. Bunun sonuçlarını da ne mutlu ki değişik şekillerde elde ediyoruz. Ülkemizin bilimsel açıdan geleceğini emin ellerde sürdürmek için güzel bir şeyin sorumluluğunun farkında olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen kongreye ilişkin bilgi veren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Çelik, 5 yıllık uğraşlarının sonunda Türkiye’de gerçekleşmesini sağladıklarını kongreyi, uzmanlara ulaşma imkânı bulamayan genç bilim adamları için bir eğitim alan olarak düşündüklerini söyledi.

Kongrede Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilere, besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu müzik ziyafeti sundu.

Haber: Türkan BAHADIR

_DSC5407