İstanbul Üniversitesi’nde Sınavsız İkinci Diploma Fırsatı

AJANS ÜNİVERSİTE – Hamza AKTAY

“Sınavsız İkinci Üniversite”, İstanbul Üniversitesi’nin 2012 yılında başlatmış olduğu bir lisans (4 yıllık) programı. Bu program sayesinde, herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programında eğitimine devam eden ya da mezun olan öğrenciler, kendi alanları dışında farklı bir bölümde eğitim alabiliyorlar. Örneğin edebiyat eğitimi alan bir lisans öğrencisi, bu uygulama ile tarih alanında da eğitim alabiliyor.

Mekândan bağımsız şekilde eğitimlerine devam edebilen öğrenciler, sisteme yüklenen ders notlarına her an ulaşabiliyorlar. 23 farklı noktada oluşturulan sınav yerleri sayesinde, öğrenciler birçok noktada sınavlarına rahatlıkla girebiliyorlar. Herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında ise telefon, mail ya da online destek bölümü öğrencilere yardımcı oluyor.

“Disiplinler Arası Çalışma Önem Kazandı”

Uygulamanın temel amacının toplumun eğitim seviyesini daha da yükseltmek olduğunu belirten İÜ Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ekrem Demir, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Gelişen dünya ile beraber insanlara artık bir diploma yetmemektedir. Eskiden söylenen, ‘bir konuda çok derinleşeceksin’ sözü geçerliliğini yavaş yavaş kaybetmektedir. Gelişen dünyada ‘disiplinler arası’ denilen bir kavram ortaya çıktı. Örneğin bir edebiyatçı artık tarihten ve sosyolojiden de bilgi sahibi olmalıdır. Yani bir bölümden mezun olan bir kişi, farklı alanlarla ilgili temel bilgileri de edinmelidir. Çünkü küreselleşen dünyada orijinal sonuçlara bu şekilde varılabilir.”

Bu Fırsattan Yararlanan Öğrenci Sayısı 30 Bin

İkinci üniversite uygulamasından yararlanan öğrencilerin büyük çoğunluğunun lisans eğitimi almakta olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Demir, YÖK’ün tanıdığı sınavsız ikinci üniversite uygulamasından bütün üniversite öğrencilerinin faydalanabildiğini, bundan dolayı öğrenci yelpazesinin çok geniş olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Sistemin öğrenciler tarafından ilgi görmesinin nedenlerinden bir tanesi de İstanbul dışında okuyan bir öğrencinin, bu uygulamadan faydalanarak İstanbul Üniversitesi’nden mezun olabilme şansını elde etmesidir. Örneğin Ağrı’da okuyan bir öğrenci, İÜ’de istediği bir bölümü okuma şansı elde edebiliyor.”

SPOT: “AUZEF bünyesinde 150 kişilik bir ekip, ikinci üniversite ve diğer programlar için hizmet veriyor.”