İstanbul Üniversitesi Şehitlerini Unutmadı

AJANS ÜNİVERSİTE

Çanakkale’de şehit düşmüş İstanbul Üniversitesi öğrencilerini ve tüm aziz şehitleri anmak amacıyla 1990’dan beri düzenlenen programın bu yıl 25.’si gerçekleştirildi. Programa, İÜ akademik ve idari personeli ile öğrencileri olmak üzere toplam 600 kişi katıldı.

Çanakkale’ye hareket 18 Mayıs 2015 saat 10.00 itibariyle İÜ Rektörlüğü Bahçesi’nden kalkan 12 otobüs ile başladı. Saat 16.00 itibariyle Kilitbahir Kalesi’ne varan ziyaretçiler çevreyi gezdikten sonra, Çanakkale Abidesi, Seddülbahir ve Yahya Çavuş’u rehberler eşliğinde gezdiler. Gezi sırasında rehberler, savaş dönemi hakkında bilgiler verdiler ve savaş hikâyeleri anlattılar.

“İÜ’nün Milli Konulardaki Hassasiyeti Yüksek”

Gezilerin ardından ilk anma programı, 21.15’de Kabatepe Limanı önünde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın devamında izleyenlere duygusal anlar yaşatan Çanakkale Belgeseli izlendi. Programın açılış konuşmasını İÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan yaptı. Prof. Dr. Eraslan, “Yüzyıl önce atalarımızdan miras kalan topraklardayız” dedi ve onların miras bıraktıkları ruhu yaşatmak adına Çanakkale’de bulunduklarını söyledi. İstanbul Üniversitesi’nin milli konularda gösterdiği hassasiyetten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Cezmi Eraslan, “İÜ mensupları bugün bu kutlu topraklara şahit oluyorlar.” dedi.

Ardından sözü alan Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ise Çanakkale ruhunun daim olduğundan bahsederek; “253 bin şehidimiz biz nefes alalım diye son nefeslerini verdiler. Devraldığımız bayrağı, şehit kanları ile sulanmış bu vatanı ilelebet devam ettireceğiz.” dedi. Dayan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan İÜ Öğrenci Kültür Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz Çanakkale Şiiri’ni okudu.

Programdan sonra istirahate çekilen İÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler, 03.00 itibariyle 57. Alay’a Meşale Yürüyüşü’nü gerçekleştirdiler. Marşlar eşliğinde yapılan yürüyüşün ardından 03.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ikinci bir tören gerçekleştirildi. İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fazlı Arslan’ın yaptığı konuşmanın ardından tören, şehitlerimizin ruhuna İÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Hikmet Atan tarafından okunan dua ile sona erdi.

Anma programı İki Gün Sürdü

Programın ikinci günü 08.00’da 57. Alay Şehitliğinde, 11 Eylül 1994 günü Çanakkale Savaşları’nın en yaşlı gazisi olarak 110 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz Çanakkale Savaşı hakkında yaptığı konuşmasında babasıyla ilgili hatıralara da değindi. Konuşmanın ardından 57. Alay, Conkbayırı, Çimentepe ve Arıburnu’nu da ziyaret eden konuklar, son olarak Bigalı Köyü’nde Atatürk Müzesi’ni gezerek programa son verdiler.

İki gün süren Çanakkale Şehitlerini Anma Programı hakkında görüşlerini dile getiren öğrenciler, programın büyük önem arz ettiğine ve tarih bilincimizin gelişmesine katkı sağladığına değindiler.

Kaynak: İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü