İstanbul Üniversitesi Personeline İlk Yardım Eğitimi Verildi

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU

İlk yardımın tanımını yaparak sunumuna başlayan Bademler, “İlk yardım, herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye yapabileceğimiz ön müdahaledir. Olay yerinde yaptığımız bu ön müdahale için en önemli şey uyarı önlemleri almak ve korunmadır. Yapacağımız en temel görev ise 112’ye haber vermek ve 112 gelinceye kadarki sürede hastaya acil müdahaleyi yapmak” şeklinde konuştu.

Hastanın durumuna göre yapılacak farklı müdahale yöntemlerinden bahseden Bademler, beyin kanaması, kırık, cisim batması, zehirlenme, yanık, kan şekeri düşmesi, ısırıklar, kalp krizi gibi durumlarda yapılacak müdahalelere değindi.

Olay yerinde acil müdahaleyi bu konuda eğitim almış kişilerin yapması gerektiğini belirten Bademler, “Müdahale edecek iki kişi varsa bir kişi ortamı korumalı diğeri 112’ye haber vermeli. 112 beklenirken en ağır yaralının yanına gitmek ve kişinin soluk alıp almadığını kontrol etmek gerekir” diyerek ilk yardımın ABC’sinden bahsetti.

İlk yardımda en önemli yardımın sakinliği koruyarak 112’yi aramak olduğunun altını çizen Bademler, ikinci olarak da ABC kurallarına uymak gerektiğini belirtti. ABC kuralına göre hastanın havayolu (Airway) kontrol edilir. Ardından soluk alıp almadığına bakılır (Breating) ve dolaşımının sağlanıp sağlanmadığı (Circulation) kontrol edilir.

Yoğun katılımla gerçekleşen ilk yardım eğitiminde hayati önem taşıyan müdahalelere değinen Bademler, sunumu sonrasında katılımcıların sorularını cevapladı.