Ajans Üniversite- Seray YALÇIN
İstanbul Üniversitesi kütüphaneleri hafta içi her gün 08.30 – 16.15 saatleri arasında, okuma salonları ise resmi tatiller hariç 7 gün 24 saat açık.
Amacı üniversitenin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine destek olmak amacına uygun tüm kaynak ve hizmetleri sağlamak ve geliştirmek olan İÜ Merkez Kütüphanesi 7 gün 24 saat okuma salonlarıyla ve toplamda 37 kütüphanesiyle çalışmaya devam ediyor.
İÜ Merkez Kütüphanesi Daire Başkanı Pervin Bezirci: “Kütüphanemiz özellikle son iki üç yıldır gelişen teknolojiyle beraber modern teknolojiye ayak uydurur nitelikteki projelerle uluslararası nitelik kazanabilme, kaliteli hizmet sunabilmek için yeniden yapılandırma sürecine girmiş bulunmakta ve çeşitli projeler üzerinde çalışmakta. Bulunduğumuz coğrafi konum itibariyle dünyaya açılan kapı, yarım adanın merkezi İÜ Merkez Kütüphanesi diye nitelendirdiğimiz bir örnek özelliğe de sahibiz. Koleksiyonumuz çok değerli, İÜ kütüphanesi aynı zamanda bir derleme kütüphanesi. Yaklaşık üç ayda bir 8-10 bin arasında yayın gelmekte. Türkiye’deki ilk ve tek üniversite kütüphanesi olarak derleme niteliği taşıyan kütüphane özelliğine sahip. Günde özellikle sınav zamanlarında araştırmacı ve öğrenciler olmak üzere 5-6 bin civarı giriş çıkış yaşayan bir kütüphane burası. İlavelerle birlikte bin kişilik oturma kapasitesine sahip. Yenilediğimiz otomasyon sistemimiz de 2012’de satın alındı 2013’ün başından itibaren aktif hale geldi. Entegre kütüphane otomasyon sistemi kullanılmaya başlandı, İÜ Merkez Kütüphanesi ve bağlı 36 şube diye adlandırdığımız fakülte kütüphanelerinde. Bu otomasyon sistemi sayesinde araştırmacı geliyor aradığı yayını otomasyon üzerinden tespit ediyor, araştırmacının talebi depoya hızlı bir şekilde ulaşıyor, depodan kitapların raflarının bulunduğu alandan kullanıcıya azami 15-20 dakika içinde ulaştırılıyor. Bu kapalı raf sisteminde bu kadar yoğun bir kütüphane için ideal bir süredir. Herkese açık bir kütüphaneyiz, bu özelliğimizle de sıra dışıyız. Çok az nitelikte seçim yapmak kaydıyla bütün araştırmacılara kucak açıyoruz. Giriş çıkışlarda üyelik kimlik kartı uygulamasını dahi kaldırdık, tamamen kütüphane mantığı ve kamu hizmeti mantığıyla çalışıyoruz. Dediğim gibi uluslararası kütüphanecilik standartlarında kaliteli hizmet vermek misyonuyla hareket etmekteyiz.’’
“Birçok derginin sayısına sorunsuz ulaşıyoruz”
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi olan Özge Gökçe hukuk fakültesi kütüphanesine düzenli olarak gelenlerden biri. Hukuk Fakültesi’nin kütüphanesinin çok sessiz olduğunu belirten Özge Gökçe: ‘’İçeride kediler dolaşıyor, güzel oluyor, hoşuma gidiyor’’ dedi.
Türk Dili Edebiyatı öğrencisi olan Ruşen Peker de merkez kütüphaneyi kullananlardan. Ruşen Peker: ‘’Kütüphane eğitim amaçlı ihtiyaçlarımızı karşılıyor, fiziki ortamı da güzel, birçok derginin sayısına sorunsuz ulaşabiliyoruz. Ancak ben açık raf sistemi olmasını tercih ederdim. Kitapları görmek güzel olurdu.”
36 Şubeden biri olan SBF Kütüphanesinde açık raf sistemi uygulanmaktadır; 28 bin kitap 12 bin süreli yayın cildi araştırmacılar tarafından yerinde görülebilmekte ve yararlanılabilmektedir.