AJANS ÜNİVERSİTE – Elif Nur BİLGİÇ
İlk oturumu İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte ’’Doğal Süreçler Açısından İklim Değişikliği ve İnsan’’ ile “ Coğrafya Eğitiminde Mesleki Yeterlilik’’ konuları konuşuldu.
Doğal süreçler açısından iklim değişikliği ve insanı inceleyen Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, Dünyanın oluşumundan bugüne kadar geçen süreç içerisinde iklimlerin sayısız kez değiştiğini ifade etti. Gönençgil insanların yaşadığı ortama müdahalesinin Sanayi Devrimi’yle başladığını belirtirken insan faaliyetlerinden biri olan şehirleşmenin küresel ısınmaya etkisini şu şekilde açıkladı:
“Atmosferin ısınması yerden geriye yansıyan ışıkla olur. Yerden yansıyan ışığa bağlı olarak sıcaklık farkları da farklılıklar gösterir. Şehirlerde güneşten gelen enerji daha fazla emilip gece atmosfere daha fazla enerji verilir. Bu durumda şehirler ve şehirleşen alanlar kırsal alanlara göre daha sıcak hale gelir. Böylece şehirlerde küresel ısınma etkileri kendini daha hızlı gösterir.”
Gönençgil İklim Değişikliğine uyum ve Farkındalık projesiyle Edirne, Konya, Trabzon ve İzmir’de yöresel algı farklarını görmek için insanlara “ Küresel ısınma deyince aklınıza ne geliyor? ’’ ve “ Küresel Isınmanın Olumlu Yönleri Nelerdir?’’ sorularının sorulduğunu belirtti. “ Küresel Isınma Deyince Aklınıza Ne Geliyor?’’ sorusuna verilen cevaplar arasında kuraklık ve sel olduğunu söyleyen Gönençgil, bu iki cevabın ne kadar birbirinden farklı görünse de aslında aynı sürecin bir parçası olduğunun altını çizerek, yerel algılara bakıldığı zaman karasal bölgede yaşayanların cevaplarında kuraklık ve çölleşmenin ön plana çıktığını söyledi.
Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ’in ardından mikrofonu alan Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu ise katılımcıları coğrafya eğitiminde mesleki yeterlilik konusunda bilgilendirdi, mesleki tanınırlık ve yeterliliğin önemine dikkat çekti. Mesleki yeterlilik ve tanınırlık için Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin (CBS) iyi bilinmesi gerektiğini ileri süren Turoğlu “ CBS sadece harita yapmak demek değildir. CBS aynı zamanda coğrafi bilgilere ulaşmak ve bu bilgilerin analizini iyi yapmak demektir’’ diyerek CBS’nin önemini vurguladı. Konuşmasının devamında coğrafya bölümünde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümün öğretmen olmak istediğini ifade eden Turoğlu coğrafya bölümü mezunları için öğretmenlik dışında jeomorfoloji birimleri ve benzeri birçok çalışma alanı olduğunu ifade etti. Başarılı olmak için hedeflerin doğru seçilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu seminerin sonunda katılımcılara sadece derslerle sınırlı kalmayıp kendilerine dersleri dışında farklı ilgi alanları oluşturmalarını tavsiye etti.
Seminerin bitmesiyle konuşmacılar Prof. Dr. Barbaros Gönençgil ve Hüseyin Turoğlu’na plaket takdim edildi.
Seminerin ikinci oturumu 24 Mart Pazartesi günü saat 14.00’da İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde yapılacak.