İstanbul Üniversitesi BGD Eurocup’ta Çeyrek Finalde

Fatih Kaplan

Fotoğraf- Başar Kaplan

İstanbul Üniversitesi ile Basketbolu Geliştirenler Derneği‘nin (BGD) güçlerini birleştirmesi ile meydana gelen İstanbul Üniversitesi BGD, hem ligde hem de Avrupa’da emin adımlarla ilerliyor

İstanbul Üniversitesi kadın basketboluna birçok oyuncu yetiştirmiş, milli takımımıza çok sayıda değerli oyuncu kazandırmıştır. Güçlü altyapısı ile 1950’den beri Türk kadın basketbolu için mücadele veren İstanbul Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı’nda Miray, Nevriye, Işıl gibi göğsümüzü kabartan oyuncular görev almıştır.

Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde 15. haftayı da kayıpsız kapatan İstanbul Üniversitesi BGD, Eurocup’ta Macaristan’ın Aluinvent Miskolc takımını yenerek çeyrek finale çıktı. Kupada şimdiye dek yaptığı 8 maçta 7 galibiyet alan İstanbul Üniversitesi BGD, son olarak Belarus Milli Takımı’nın önemli oyuncusu Yelena Leuchanka’yı transfer ederek kadrosunu güçlendirdi. İstanbul Üniversitesi BGD, yaptığı 8 maçta rakip potalara attığı 673 sayı ile Eurocup’ın en skorer takımı oldu.Menajer Remzi Dilli, zorlu karşılaşmaları üstün oyunlarıyla rahat geçen İstanbul Üniversitesi BGD’nin yakaladığı galibiyet serisini “takım” olmanın gerektirdiği şekilde davranmalarına ve çok çalışmalarına bağlıyor. İstanbul Üniversitesi BGD’nin son hâlini görmek ve bu başarının sırrını öğrenmek için İÜ Avcılar Prof. Dr. Turgay Atasü Spor Salonu’na gittik. Antreman öncesinde, hem menajer hem antrenör hem de basketbolcular ile görüşme fırsatı bulduk.Başantrenör Fırat Okul ana hedeflerinin Türkiye ligini ilk üç sırada tamamlayarak Euro lige gitmek ve Eurocup’ta şampiyonluğa ulaşmak olduğunu söylüyor. 16 yaşından beri İstanbul Üniversitesi’nde bulunan 34 yaşındaki antrenör Fırat Okul, takımın tüm aşamaların görev almış. Altyapıdan yetişerek milli takıma kadar yüksel Okul, şimdiye kadar Türk kadın basketboluna çok değerli oyuncular kazandırmış.

“Bütün ana felsefemiz altyapıda ilerlemek ve altyapıdan yetiştirdiğimiz çocukları A takımına çıkarmak. Bu sponsorumuz sayesinde daha da yukarı taşındı. Kaliteli oyuncularla altyapıdan yetiştirdiğimiz oyuncuları birleştiriyoruz. Bizim, hâlâ kırılamayan ciddi anlamda bir rekorumuz var. Gençlerde yedi kez üst üste şampiyon olduk bunda benim de biraz olsun payım, iki şampiyonluğum var.”

Tecrübeli menajer Remzi Dilli, büyük bir camianın üyesi olmanın getirdiği sorumlulukla hareket ettiklerini belirterek sözlerine başladı:
“Gerçekten yıllardır bu organizasyona hizmet eden İstanbul Üniversitesi’nin bir parçası olmaktan dolayı gurur duyuyoruz, bunu da hissetmek istiyoruz. Geçen sene biz bu işbirliğini gerçekleştirdik. Geçen seneden bu yana hedeflerimize emin adımlarla gidiyoruz. Uzun vadeli planlarımızda İstanbul Üniversitesi’ne bir Avrupa şampiyonluğu ve bir Türkiye şampiyonluğu hediye etmek istiyoruz.”
İstanbul Üniversitesi ve BGD’nin birleşimini mutlu bir evlilik olarak niteleyen Dilli, bu evlilikte en büyük desteği veren başta Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet olmak üzere üniversitede emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

İstanbul Üniversitesi Ligte de iddialı
Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Kupası’nda şampiyonluk parolasıyla sezona başlayan İstanbul Üniversitesi BGD, adını çeyrek finale yazdırırken, başarılı performansıyla iddialı olduğunu da ortaya koydu. Geçen sezonun şampiyonu Dinamo Moskova’nın da bulunduğu grubu lider tamamlayan takımımız çeyrek finale çıkarak dikkatleri üzerine çekti. İstanbul Üniversitesi BGD, çeyrek finalde eşleştiği Fransa temsilcisi Nantes Reze karşısında yarı finale çıkmak için mücadele verecek.

dsfd

“İstanbul Üniversitesi’nde yetiştim”

Basketbola İstanbul Üniversitesi’nde başladım. İstanbul Üniversitesi’nin alt yapısında            yetiştim. On yıl İstanbul Üniversitesi’nde oynadıktan sonra ilk transferimi gerçekleştirmiştim. Daha sonra tekrar kulübüme kaptan olarak döndüm.Yirmi yıldan beri basketbol oynuyorum. Genç kadın basketbolculara tavsiyem bu işi sevmeleri. Gerçekten severlerse önlerinde hiçbir engel olmadığını görürler.

—NILAY KARTALTEPE

“Bu şehri, bu takımı seviyorum”
Geçen yıl da İstanbul Üniversitesi’nde oynadım ve burayı sevdim. Bundan dolayı sonraki yıl için de anlaşma yaptım. Ben bu şehri seviyorum. Bu takımı seviyorum. Bununla ilgi her şeyi seviyorum. Türkiye liginin gittikçe zorlaştığını ve şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı burada oynamayı seviyorum.
—IRINA OSIPOVA

“İÜ’de Oynamayı Seviyorum”

İstanbul’da oynamayı seviyorum, muhteşem bir şehir. Çok eğlenceli zaman geçiriyorum. Atmosfer de çok iyi. Çok iyi arkadaşlıklarımız var. Yapabildiğimizin en iyi yapabildiğimi yapıyorum. Birlikte çok iyi oynuyoruz ve kazanıyoruz. Tekrar söylemeliyim: İstanbul’ u çok seviyorum.
Hepsinden önemlisi ligin, en alt takımdan zirvedeki takıma kadar iyi takımlarla dolu olması.
—SHENISE M. JOHNSON

“Bu Takıma Avrupa Kupası Yakışır”
İstanbul Üniversitesi BGD, köklü bir üniversite takımı. Çok oyuncu yetiştirdi. Bu nedenle basketbola destek olan böyle bir yerde oynamak güzel. BGD ile güç birliği yapılması da önemli bir gelişme oldu ve hedefler daha da büyüdü. Burada oynamaktan zevk ve onur duyuyorum.
—EMINE TUĞBA PALAZOĞLU