AJANS ÜNİVERSİTE – Fırat ORMANCI
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında, nesillerin yetişmesinde önemli payı olan öğretmenlerin, mesleklerini en iyi şekilde yapabilmeleri için İstanbul Öğretmenler Akademileri Programı ile çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.
Programın tanıtım filminin gösterilmesinin ardından konuşmasını yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, öğretmenlerin bireyler üzerindeki önemine değindi. Vali Şahin, “Öğretmenler bizim gözümüzde yanlış yapamaz, onlar bilgedir ve her dedikleri mutlak doğrudur. Öğretmenlik sorumluluk gerektiren aynı zamanda çok büyük bir kitleye seslenebilen bir meslektir. Öğretmenler bilgedir ancak her an her imkana sahip olamayabilirler. Eğitim ile ilgili sorumluluk taşıyan kurum ve kuruluşların imkansızlık içinde olan öğretmenlere yardım etmesi gerekmektedir. Bugün bu proje ile birlikte pek çok anlamda ilerleme sağlanacaktır. Öğretmen Akademileri hem gönüllü olması hem de oldukça kemik bir kadro ile yetkin bir konuma ulaşması bu projenin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Valilik olarak biz de bu çalışmalara destek vereceğiz” dedi.
Programın devamında konuşmasını yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, dünya üzerindeki eğitim sistemlerine değindi. Yelkenci, “Eğitim sistemindeki süreçlerin yürütülmesi, merkezinde öğretmenin olduğu şekilde tasarlanmıştır. Eğitim sistemindeki süreçlerde öğretmene değer vermezsek toplum olarak bu mesleğe yönelik doğru bir tutum sergileyemeyiz. Bu noktada hükümetimiz, bakanlığımız bir dizi tedbir almıştır. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğretmenlere yardımcı olmak ve en iyi şekilde öğretmenlik yapılmasını sağlamak için katkı sunmaya çalıştık. Öğretmen yetiştirilmesi ile ilgili önemli adımlar atmaktayız. Bilim, Sanat, Müzik, Edebiyat, Lisan akademilerini kurduk. 5 Kasım’da programımızı başlatmış olduk. Belli kriterler üzerinden öğretmen seçiminde bulunduk. 350 Öğretmenimiz Nisan ayına kadar bu hizmetleri almaya kadar devam edecekler” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Etkinliğin devamında konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, öğretmenlik mesleğinin önemine değindi. Prof. Dr. Ak, “Öğretmenler toplumumuzun rehberleridir. Bu görevi en iyi şekilde yerine getiren bir kitle ile olmak bizler için en büyük gurur kaynaklarından birisidir. Böyle projeler içerisinde yer almak her zaman bizlere çok ayrı bir heyecan vermektedir. Üniversitemiz ülke içerisinde oldukça önemli bir konumdadır. Üniversitemizin böyle büyük faaliyetler içerisinde yer alması öncelikli amaçlarımız arasındadır. Sorumluluğumuzun gereği olarak İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği ile çok güzel çalışmalar yürütmekteyiz. Öğretmen Akademileri, akademiler içerisindeki en önemli çalışmalardan biridir. Üniversitemizin geniş imkanları ile bu proje içerisinde yer almamız oldukça faydalı olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, konuşmasını yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalardan bahseden Doç. Dr. Tekin, “ Eğitimdeki birçok ilerlemenin sağlanmasıyla Türkiye, OECD ülkelerinin ortalama seviyesine gelmiştir. Türkiye’deki eğitimin hayırlı bir yönde ilerlediğini düşünüyorum. Fiziksel kapasitesi ve maddi olanakları ile Milli Eğitim Bakanlığı ciddi bir verim gerçekleştirdi. Nitelik olarak eksiklikler var ancak son 2 yıldır öğrenci ve öğretmen eğitimi, yeterlilikleri üzerine çalışmalar sürdürmekteyiz. Bakanlığımız bu programla öğretmenler üzerine baskılayıcı bir politika yapmıyor; aksine gelişmeleri takip etmekte zorlanan öğretmenlerimize yardımcı olmaya ve değişen öğrenci profiline uygun bir sistem sunmaya çalışıyor” dedi.
Programın sonunda Kültür ve Medeniyet konulu ilk dersi ünlü yazar Prof. Dr. İskender Pala verdi. Program piyano dinletisinin ardından son buldu.