İstanbul Müzik Festivali’nden Kültürel Manzaralar

AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe HEPİŞ

2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki teması “Kültürel Manzaralar”. Festival boyunca çeşitli konserlerle hayat bulacak tema; kimlik, aidiyet, coğrafya gibi konuların etrafında şekilleniyor. Bestecilerin, kendi tarihi kimlik ve kültürel zenginliklerini tasvir ettikleri eserleri, tema kapsamında dinleyicilerle buluşacak.

Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Sekreteri Canan Ercan Çelik (Sağda) ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yasım Gürer Oymak (Solda)
Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Sekreteri Canan Ercan Çelik (Sağda) ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yasım Gürer Oymak (Solda)

“İstanbul Müzik Festivali’nin Çok Kemikleşmiş Bir Kitlesi Var”

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, festivalin çok kemikleşmiş bir kitlesi olduğunu ve bu üyelerin Festivali’nin biletlerini ilk günden aldıklarını belirtti.

İzleyicinin enternasyonal müziğe olan ilgisinde bir artış olduğunu vurgulayan Oymak, bunda İstanbul Müzik Festivali’yle birlikte yurtdışından gelen yabancı orkestra ve sanatçılara yer verilmesinin büyük payı olduğunu, Türkiye’nin, özellikle İstanbul’un çok zengin bir kültür sanat hayatına sahip olduğunu belirtti.

“İstanbul Müzik Festivali Üreten, Ürettiren Bir Festival”

Oymak, festivalin alanının klasik müzik olduğunu, Türkiye’de uluslararası klasik müzik alanında uluslararası sanatçıları ve toplulukları getiren ilk organizasyon olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “1973 yılından beri her yıl düzenlenen festival,1990’lı yılların başına kadar çizgisinden taviz vermeyerek rakipsiz bir konumda bulunuyor. Festivali çekici kılan bir diğer özellik ise eser siparişleri veriliyor olması. Bu anlamda genç sanatçılara yeni eserler üretmeleri yönünde motivasyon sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendilerini gösterebilecekleri bir ortam da sunuyor.”

Oymak, 2007 yılından beri açılışı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde genç bir Türk sanatçının solist olması üzerine kurguladıklarını ve festivalin o sanatçının kariyerinde çok büyük bir atlama tahtası olduğuna dikkat çekti. Sanatçının bir nevi rüştünü bu festivalle ispatlamış olduğunu dile getirerek Türk sanatçıların tanınmasında ve kariyerlerini ilerletmelerinde İstanbul Müzik Festivalinin çok önemli bir rolü olduğunu söyledi.

“2012 Yılından Beri Avrupa’nın En İyi 10 Festivalinden Biri”

Festivalin yabancı gazeteciler tarafından ilgiyle takip edilmesi nedeniyle, Türkiye’nin tanıtımında da pozitif bir katkısının olduğunun altını çizen Oymak, BBC Müzik Dergisi tarafından 2012 yılından beri Avrupa’nın en iyi 10 festivalinden biri olarak gösterildiği bilgisini verdi.

3. İstanbul Müzik Festivalinin programına ulaşmak isteyenler ise İKSV’nin web sitesinden detaylı bilgilere erişebiliyor.

Festivale Özel Eserler Üretiliyor

Oymak, eser siparişi uygulamasına 2010 yılında başladıklarını; Türkiye’de Kamuran İnce, Fazıl Say’a özel olarak festival için eser ürettirdiklerini söyledi. Bu isimlerin Dünya Prömiyerlerini de ilk festivalde yaptıklarını belirtti. Eser siparişlerinin, festivalleri çok seçkin ve uluslararası seviyeye çıkardığını ve bunların daha sonraki kuşaklara aktarılmasında çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti.