İşsiz Kaldı, İfade Eğitmeni Oldu

AJANS ÜNİVERSİTE – Esra Mutlu – Rana Yaşar

Türkiye’nin ilk ve tek ifade eğitmeni nam-ı diğer, Bay İfade Volkan Akay, hem yaptığı etkinliklerde güzel sözcüklerle insanların ruhunu okşuyor hem de CEO’lara dans ettiriyor. Tüm Türkiye’ye yaydığı etkinliklerinin ilginç içeriğiyle ilgi odağı olmaya devam ediyor

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra muhabirlik, televizyon programcılığı, Warner Bros, National Geographic’te seslendirme sanatçılığı, köşe yazarlığı, yazarlık yapan Volkan Akay, yedi sene önce işsiz kaldığı bir dönemde arkadaşlarının teşviki ile hayata dair konuşmalar gerçekleştirdi ve Bay İfade ortaya çıktı. İlk konuşmasını Galatasaray Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencilerine karşı yaptı. Bu işten para kazanabileceğine inandığı vakit şirketlere, ajanslara eğitimler vermeye başladı. 800 kişi ile gerçekleştirdiği eğitimler ses getirmeye devam ediyor.

İlk eğitimini verdikten sonra insanların hissettikleri ama söylemediği şeyleri söyleyen kişileri dinlediklerini fark eden Akay, “Hepimiz aynı şeyi düşünüyoruz ama bunu ifade edemiyoruz. Dünyanın her yerinde insanı mutlu eden yegâne duygu anlaşılmaktır. Ben de insanları anlayıp onlara kendilerini anlatmaya çalışıyorum” dedi.

GÜZEL SÖZCÜKLERLE RUHLARI OKŞUYOR

Eğitim konuşmaları sırasında motivasyon çalışmaları yaptığını söyleyen Akay, “Aslına bakarsanız yaptığım hiçbir şey yok. Sadece güzel sözcüklerle onların hissettiklerini anlatıyorum, onların dertlerini havalandırmaya çalışıyorum. Ruhlarını okşayıp, içlerini sıkan şeylerden kurtarmaya çalışıyorum” dedi ve insanları günlük rutinin dışına çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Akay’ın ‘Bir İfade Değişir, Çok Şey Değişir’ adıyla on beşe yakın eğitim programı var. Bu eğitimlerde etkili konuşma, beden dili, duyguları anlatma gibi konularımız işleniyor ve müziklerle birleştirilip seyirciyi de eğitime katarak eğlenceli bir program hazırlanıyor. Çalışmalarının genellikle ihalelerde başarı kazanmak isteyen şirketlerin CEO’larına, üniversite öğrencilerine yönelik olduğunu söyleyen Akay, “Bu etkinliklerde CEO’lara dans bile ettiriyorum. Bu yüzden bana ‘Çılgın eğitmen’ diyorlar ” dedi.

Etkinliklerinde sıkça kullandığı beyaz tişört üzerine kot işlemeli tişörtünün kendisi için uğurlu olduğunu söyleyen Akay, “İlk kez o tişörtle çıkmıştım sahneye ve hala onunla çıkıyorum. Eskiyecek ya da kaybolacak diye korkuyorum. Benim için çok değerli bir hediyeydi” diyerek tişörtünün anlamının kendisi için büyük olduğunu söyledi.

Akay’a göre toplumsal sorunların yoğunlaştığı günümüzde insanların en büyük sorunu, insanların kendisini ifade edememesi. İnsanlara kendisiyle barışmasını öneren Akay, “Doğru anlayıp doğru ifade eden insanlar olmalıyız. Uygun bir dille kendimizi anlatırsak birçok problemi yenmiş oluruz” dedi.

YENİ KİTAP YOLDA

İlk kitabı ‘Bir Sonraki Zor Gelmeye Başladı’ 2006 yılında yayınlandı. 2007 yılında yayınladığı ‘İlham Veren Kadın’ın ardından yakın zamanda ‘Ve Kendine Süsü Verdi İnsan’ adlı üçüncü kitap çalışması raflardaki yerini alacak.

MOTİVASYON KONUŞMACISINDAN ÖĞÜTLER:

• Huzursuz olmaya ihtiyacın var, huzursuzluk seni diri tutar.
  • Hayat seninle aynı heyecanı duymayan insanlarla çalışmaya başlayınca başlar.
  • Hayat gerçek yerine yalanlar tercih edildiğinde başlar, böyle baktığımızda bazıları için hayat başlamayacak.
  • Aklı gönlü Ferrari sınıfındaki insanların aklı gönlü Murat 131 sınıfındaki insanlar tarafından değerlendirildiğini göreceksin. Bunu kabulleneceksin.