AJANS ÜNİVERSİTE – Mehmet TOSUN
Felix Ziem sergisinde ziyaretçilere sunulan bilgiler ışığında 19.yüzyıl sanat tarihine büyük katkısı olan Fransız bir gezgin ve peyzajcı olan Felix Ziem’in realist değil düşsel ve romantik bir ressam olduğu belirtiliyor. 10 bin desen ve 6 bin yağlıboya yaptığı tahmin edilen Ziem’in Paris Güzel Sanatlar Okulu atölyelerinin dışında mimarlık ve desen eğitimi kendisini ayrıksı, sınıflandırılamaz, bağımsız sanatçıya bir sanatçıya dönüştürüyor. Sıklıkla Venedik ve İstanbul olmak üzere Almanya, Hollanda, İngiltere,Yunanistan, Rusya, Cezayir, Mısır, Lübnan, ve İtalya’yı seyahat ederek tablo ve portreler çizdi.
Sergide Ziem’in 1880-1890 yıllarını tasvir eden İstanbul Boğaziçi’nde Tekneler, 1875 yılını betimleyen Doğu’dan Manzara, Tuval üstünde yağlı boya ile yaptığı Fantezi, 1845-1850 yıllarını simgeleyen Çiçekler, yağlı boya ile yaptığı Elmalar, 1870 yılını anlatan Günbatımı, ahşap üstünde yağlı boya ile yaptığı Lafayette Caddesinde Pazar Yeri, Loup Nehrinde Balıkçılar, 1900 yılını betimleyen Fransız Rivierası, Martigues Cami, Martigues Felix Ziem’in Atölyesi, Ortaçağ’da yaygınlaşan bir tür olan 1865’te kendi portresini çizdiği Otoportre, 1855 yılında yaptığı Venedik’te dar bir yarım ada üzerinde Büyük Kanalın yakınında olan Santa Maria delle Salute Bazilikası tablo ve portreleri bulunuyor.
Ziem, ay ışığı etkilerini yeniden ele aldığı Rembrandt’ın ışık gölge oyunlarından ve Hollandalı usta ressamlardan derinlemesine etkilendi. Ziem, ayrıca Turner, Bonington, Castable gibi İngiliz ressamlardan ve Caneletto, Guardi gibi de İtalyan ressamlardan ilham almıştır. Ama tüm bunları bütünüyle fırça vuruşları çeşitliliğinin, rengin yoğunluğunun ortaya çıktığı kendi resim tarzıyla, çok hızlı ve çevik tekniğiyle modernleştirdi. Ziem, resimlerinde özel olarak deniz kıyısında, suyu dingin, güneşin yansıyıp renkleri capcanlı kıldığı bölgeleri seçti. Tuvallerinde tasvir edilen yerler ve peyzajlar çok iyi bilinen bölgeler olsa da Ziem, onları özgürce yorumlar. Ziem’in renkleri nasıl ustaca kullandığının altını çizen Fransız edebiyatçı Parnasizm akımının kurucusu Theophile Gautier “O renk ezgilerini göksel bir koro gibi çınlatıyor” dedi. Ziem, ayrıca yaşarken Fransa Louvre Müzesi’nde eserleri sergilenen ilk sanatçı olarak tarihe geçti. Felix Ziem sergisi 10 Kasım 2016-29 Ocak 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.