Ajans Üniversite – Beste BUDAN
Fotoğraf – Caner ERDOĞAN
Güçlü Tugay, öncelikle kendini tanıttı ve ardından amatör robot yapımının çok basit ve düşük maliyetli bir sistem olduğuna değindi. Amatör robot yapımı için gerekenlerin; robot mekaniği, mikrodenetleyici, güç devresi, motorlar, motor kontrol devresi ve sensörler olduğunu söyleyen Tugay, bu malzemelerin bir araya getirilme biçimini ve işleyiş prensiplerini anlattı.
Tugay, “Robot mekaniğinde 2 tekerlekli ve paletli robot, yönetmesi en kolay robottur. Robot engelleri voltaj değişikliği ile algılar robotun kontrol mekanizmasını oluşturan en önemli etmen ise mikrodenetleyicilerdir. Motor kontrolcüsü ile verilen sinyallere göre robot yönünü ve hızını ayarlar. Devreye, enerji piller ile sağlanır ancak piller mikrodenetleyiciye doğrudan bağlanmamalıdır. Bağlanması durumunda devre yanar” dedi.
Bir robotun vazgeçilmez parçalarından bir diğerinin de sensörler olduğunu söyleyen Tugay, robotun sensörler sayesinde veri topladığını ifade etti. Tugay, kendi yapmış olduğu amatör robot ile robotun yapım ve işleyiş biçimini görsel olarak dinleyicilerle paylaştı.
Konuşmasının sonunda Tugay’a, İÜ Enformatik Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Gülseçen plaket verdi. “3D Video Oluşturma” sunumunu yapacak olan konuşmacı Serkan Uslu ise rahatsızlandığından dolayı etkinliğe katılamadı.