AJANS ÜNİVERSİTE – Begüm ERGİNBAY
Son yıllarda meydana gelen cinayetler ve bunların nüfus geneline etkisi tahmin edildiğinden çok daha büyük. Brezilya’da yer alan Igarape Institue isimli düşünce kuruluşu tarafından hayata geçirilen Homicide Monitor bu etkiyi rakamlarla ortaya koyuyor.
Birçok ülkede ölüm riskinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğunu göstermeyi hedefleyen haritanın, otoriteler tarafından verimli kullanıldığı takdirde cinayet oranlarının azalmasında etkili olacağı düşünülüyor.
Kullanıcılar 3 boyutlu küreyi döndürerek ülkelerin üzerine tıkladıklarında cinayet oranlarını ve detaylı bilgileri görebilme imkânına sahip. Harita üzerinde cinsiyet, yaş ve cinayetlerde kullanılan araçların istatistiklerine de yer veriliyor. Örneğin interaktif haritaya göre; 2012 yılında dünya genelinde 437, 000 kişi cinayet kurbanı oldu. Dünya genelinde öldürülen 5 kişiden birinin ise Brezilyalı, Kolombiyalı ya daVenezüellalı olduğu ortaya çıktı. Cinayet açısından en güvenli bölgeler arasında ise Birleşik Krallık, Avusturalya, Kanada ve Şili var.
Haritada Türkiye hakkındakiler veriler ise en son 2011 yılına ait. Bu verilere göre 2011 yılında Türkiye’de 100,000 kişiden 2.6′ sı cinayet kurbanı oldu. Toplamda ise 1,866 cinayet meydana geldi.
Herkesin erişimine açık olan sitede cinayetlerin veri setleri de kullanıma açık.