AJANS ÜNİVERSİTE-Sümeyye YAMAN
İngiltere’de geliştirilen mini bilgisayar Raspberry Pi yeni sürümüyle Türkiye’deki üniversiteler arasında ilkİÜ BUYAMER(İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi)Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nda yer aldı.
Dün gerçekleştirilen törende açılış konuşmasını yapan İÜ BUYAMER Müdürü Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, “Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nda eskiyi de korumayı amaçladık, bir tarafta yeni teknolojiyle donatılmış laboratuvarımız var diğer tarafta önceki dönemlerde üniversitemize ve çeşitli kurumlara hizmet etmiş cihazlarımız var.Eskiler koleksiyon olarak hayatına devam edecek.Çünkü çok uzun yıllar hem üniversitemizin hem de çeşitli kurumların veri analizi veri işleme işlerini üstlenmişlerdir. Bunları bir bilişim mirası olarak koruyacağız” dedi.
“Bilgisayarların Kuruluş Hedefi Çocuklardı”
RaspberryPi’ın kuruluşu hakkında bilgi veren BUYAMER Öğretim Görevlisi Dr. Murat Gezer, “Laboratuvarda görmüş olduğunuz bilgisayarların ilk hedefi çocuklardı. İngiltere’de Raspberry Pi düşük ücretli bilgisayarlar olarak çocuklara dağıtılma amaçlı üretildi. İlk üretim amacı bu olmasına rağmen daha sonra bunu görenler mühendisler, bilişim meraklıları bu küçük bilgisayarlarda birçok proje yapmaya başladılar”diyerek Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nın kuruluş amacını açıkladı: “Bizde böyle bir laboratuvarın üniversitemizde olması gerekir diye düşündük ve bu cihazları Türkiye’ye getiren Samm Teknoloji’yle görüşerek bize bu cihazların bağışlanmasını sağladık. Türkiye’deki üniversiteler içinde Raspberry Pi 3 laboratuvarı olarak açılan ilk laboratuvar oldu. Amacımız bunları üniversitemizde uygulamak ve öğrenci arkadaşlarımızın da bundan yararlanmasını sağlamak.”
“Robotik Alan Geleceğin Mesleği”
Laboratuvarda planlanan çalışmalardan söz eden BUYAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Burak Şişman, “Burası bizim araştırma laboratuvarımız. İnsansı robotlarımız var, kendi oluşturduğumuz diğer robotlarımız var. Robotik alan önümüzdeki yılların popüler alanlarından bir tanesi ve geleceğin mesleği aslında. Yüksek teknolojili ürün üretebilmek için bu teknolojiye hâkim olmak önemli. Buzdolapların, arabaların akıllanması gibi hepsi aslında bu tarz laboratuvarlarda yapılan araştırmalarla mümkün. Hayata geçirecek birçok çalışmamız ve fikirlerimiz var,arkadaşlarla çalışacağız. Sektörde kullanılabilecek robotlar yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Samm Teknoloji Raspberry Pi Ürün Müdürü Ramazan Subaşı cihazların laboratuvara bağışlanması konusunda şunları kaydetti: “Samm Teknoloji, 2003 yılında kurulmuş bir mühendislik firması. Son 6 aydır RaspberryPi’ın eğitimde kullanılmasıyla ilgili projelere ağırlık vermiş durumdayız. 2015’te projeyi başlattığımızda ilkokullarla çalışmaya başlamıştır. Liseler ve üniversitelere yaymaya karar verdiğimizde Murat hocamızla tanıştık. Okula sadece bilgisayarlar ve teknik altyapıyla ilgili malzemeleri sağlamış olduk. Laboratuvar, üniversitenin kendi çalışmalarında kullanması için. Onun dışında bizim üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde beraber yöneteceğimiz eğitimler olacak. Yakında birkaç atölye planımız var.”
Açılış sonrası merkezdeki Rob isimli robot komutlarla gerçekleştirdiği dans gösterisi ile ilgi odağı oldu.