İletişimin Geleceği İÜ Profesörler Evi’nde Konuşuldu

AJANS ÜNİVERSİTE – Lamia BAKİ- Dilara YÜKSEL

Fotoğraf: Hamza AKTAY, İÜ Basın Halkla İlişkiler

 

“Altyapıdan Üstyapıya İletişimin Geleceği” paneli, 22 Nisanda, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Profesörler Evi’nde gerçekleştirildi

 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinin yoğun ilgi gösterdiği panel, İletişim Fakültesi’nden, Prof. Dr. Ali Murat Vural’ın moderatörlüğünde yapıldı. Panele, Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Üyesi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Deloitte Türkiye CEO’su Hüseyin Gürer, CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane gibi önemli isimler katıldı. Panele özel nedenlerden dolayı katılamayan Volvo Group Trucks Türkiye Başkanı Mete Büyükakıncı ise katkılarını ilettiği metin aracılığı ile sağladı. Mete Büyükakıncı’nın ilettiği metni Prof. Dr. Ali Murat Vural katılımcılara okudu.

 

DSC_6499

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panelde, iş dünyası açısından değerlendirilen iletişimin, bugün nasıl birer ortam araçları ve çalışana ihtiyaç duyduğu, medyada ya da siyasette nasıl bir iletişim profesyoneline ihtiyaç duyulduğu değerlendirildi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer, “Bugün bir ilk yaşıyoruz. Dergimizle ilgili farklı bakış açılarını gündeme getirerek dergimizi farklı bir boyuta getirmek istedik. Şimdiye kadar hiç bir iletişim fakültesinde yer almayan iş dünyasının bakış açısına yer vermek istedik” diye konuştu.

 

DSC_0191

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katılımcılardan Faruk Eczacıbaşı Türkiye’nin internet kullanımı, dünyanın genelindeki sıralamaları hakkında bilgiler verdi. Eczacıbaşı, “Rakamlara baktığımızda şunu görüyoruz: Biz ne yaparsak yapalım, ne taraftan bakarsak bakalım, ortalamamız bütün dünya verileri içinde hem teknik açıdan hem de kullanım açısından 45 ile 75 bandı içerisinde yer alıyor. Yani dünya ortalamasında ortalarda yer alıyor” dedi.

 

“Vatandaş Gazeteciliği Üstlenmeye Başlıyor”

 

İletişim konusunun değerlendirildiği panelde konuya değinen Eczacıbaşı, haber üretimini artık vatandaşın yapmaya başladığını ayrıca fikir üretimlerini de blogların yaptığını söyledi.  “Yerel gazeteler yavaş yavaş kapanmaya başlıyor. Türkiye’de henüz yerel gazeteler ayakta ama 10 ile 15 yıl sonra ne olacağını bilemeyiz. Çünkü basını tehdit eden iş modelleri ortaya çıkıyor ve yeni iş modelleri maalesef geliştirilemiyor” diye konuştu.

 

DSC_6539

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Her Şirkette Artık Bir İletişim Uzmanı Olmalı”

 

Deloitte Türkiye CEO’su Gürer ise iletişim hakkında önemli açıklamalar yaptı. “Artık mail yazmanın ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Çünkü yazdığımız metinde kullanılan kelimelerin, cümlelerin insanlar üzerinde yarattığı etki o kadar farklı olabiliyor ki lafın nereye gideceğini, nasıl algılanacağını bilemiyoruz. Belki 3 gün üstünde yoğunlaşıyoruz. Belirli bir zaman kaybımız oluyor ancak netice itibarıyla mail ne kadar doğru giderse, şirketimize yıllar boyu sürecek katkılar sağlıyor” diye konuştu. Her şirkette artık bir iletişim uzmanı olması gerektiğini sözlerine ekleyen Gürer, iletişimin iş döngüsü açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

 

DSC_6519

 

“Kalıplarından Sıyrılan Genç Nesil Sayısı Artacak”

 

İletişim konusunu farklı bir açıdan ele alan Nane, iletişimde önemli olan noktanın karşı tarafın frekansını algılayabilmek olduğunu, iletişimin gerçekleşebilmesi için bir insana dokunmak gerektiğini belirtti. İletişim dairesinin bundan 3 bin yıl önce de aynı olduğunu sadece kullanılan mecraların farklı olduğunu ifade eden Nane, sözlerine şöyle devam etti: “Önemli olan biz bir işi yapıyorsak yani birileri ile iletişim kuruyorsak, iletişim kurduğumuz kişinin algılama frekansını bulmamızdır. Önümüzdeki dönemlerde kalıplardan sıyrılan genç nesil sayısı artacak, biz geri kalacağız. Geri kalmamak için de yapacağımız tek şey neyi bilip, neyi bilmediğimizi algılamak, bilmediğimizi öğrenmek, sormak ona göre de davranmak.  Aksi takdirde silinip gideriz. Şirket olarak siliniriz. İnsan olarak siliniriz. Yönetim şekli olarak siliniriz. Üniversite olarak siliniriz” dedi.

 

CSC_0208

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İki turdan oluşan panel, daha sonra konuşmacılara yönetilen sorular cevaplandırıldı. Panel, İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer’in konuşmacılara plaket takdim etmesi ile son buldu.