İletim Gazetesi 150. Sayısı Yayınlandı

AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU

Fotoğraf-Sümeyye YAMAN

İletim gazetesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu iken yayınlanmaya başladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrenci Uygulama Gazetesi İletim’in 1992-1995 yılları arasında da Görsel Yönetmeni ve Genel Yayın Yönetmeni görevlerini üstlenen Prof. Dr. Ergün Yolcu, 90’lı yıllarda yayınlanan İletim hakkında bilgi verdi.

Yüksek lisansı tamamladığı dönemde İletim’de görev alan Prof. Dr. Yolcu, “O dönemde gazetecilik de yapıyordum. Günaydın gazetesinde çalışıyordum. 1994 yılında üniversiteye geri döndüm. Ali Genç ile birlikte çalışıyorduk. Şu anda sektördeki bazı öğrenci arkadaşlarımız da vardı ” diyerek İletim gazetesinin ilk yıllarını anlattı.

Prof. Dr. Yolcu, “İletim gazetesinde başarmak istediğimiz bir öğrenci gazetesi olmasıydı. Öğrenciler eski dönemde haberlerini kendileri seçiyor, kendileri redakte ediyordu. Haber toplantıları yapıyorduk, haberleri tamamladıktan sonra mizanpajlarını hazırlıyorduk. Tabi eski tekniklerle yapıyorduk. Dekanımızdan da onay alarak gazeteyi basıyorduk. O dönem aylık çıkartma şansımız yoktu” diyerek gazetenin hazırlanma sürecine dair bilgi verdi.

Sektörde gazetecilik yapmasına rağmen İletim gazetesinde çalışmanın keyfinin bambaşka olduğunu belirten Prof. Dr. Yolcu, “Gazetenin üzerinde gerçekten çalışıyorduk, hevesliydik ve meraklıydık” şeklinde konuştu.

“Üniversiteler Kendileri Topluma Anlatmalı”

Eski İletim ile 2014 yılından itibaren çıkarılmaya başlanan İletim arasında felsefe olarak farklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yolcu, “Geçmişte daha çok üniversiteyi ilgilendirmeyen haberler görebiliyoruz. Ancak, üniversiteler kendilerini topluma anlatmak zorundalar. Eskiden, üniversite içerisindeki bilginin toplumun anlamayacağı dilden yazılması sanki güzel bir şeymiş gibi lanse ediliyordu. Ancak üniversitelerin görevleri arasında topluma hizmet, sanayi iş birliği yer alıyor. Bu bakış açısıyla gazeteyi şekillendirerek iki sene önce gazetede yenilik yaptık. İletim gazetesi, hem üniversitemizin iç iletişimde önemli rol oynuyor hem de üniversitemizin kendisini topluma anlatmasını sağlıyor” diyerek İletim gazetesinin rolüne dikkat çekti.

“3 Bin Baskıyı Tek Tek Düzelttik”

90’lı yıllarda İletim gazetesini yayınlarken yaşadıkları bir anıyı paylaşan Prof. Dr. Yolcu, “Gazeteyi yaparken defalarca okurduk haberleri. Yine bir gazeteyi kontrol etmiş ve baskıya göndermiştik. Basıldıktan sonra ilk fark ettiğimiz köşe yazısında bir başlığın yanlış olduğuydu. Gazete 3 bin adet basılıyordu ve sabaha kadar hepsinin başlıklarını elimizle tek tek düzeltmiştik. Yanlış basılmış demesinler, yanlışı görmüş ve düzeltmişler desinler diye düzeltmiştik. Böyle bir anımız oldu” dedi.

“Multidisipliner Bir Çalışma Yapıyoruz”

803 diploma programına sahip İstanbul Üniversitesi’nin devasa bir yapı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yolcu, “Lisans ve lisansüstü öğrencileriyle İstanbul Üniversitesi devasa bir yapı ve bu yapı bilgi üretiyor. Ürettiği bilgileri de toplumla paylaşmamız lazım. Bunları iletişim araçlarından birisi de İletim gazetesi. Web sayfamız, sosyal medya hesaplarımız ve basılı İletim gazetemiz ile multidisipliner   bir çalışma yapıyoruz” dedi.

İletim, QR Kod Uygulamasıyla Türk Basın Tarihinde İkinci Gazete

İletim’in bir öğrenci gazetesi olarak doğmasının ve 150. sayısına ulaşmasının yanı sıra Türk basın tarihi için de önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yolcu, “QR kod uygulamasını Türk basın tarihinde kullanan ikinci gazeteyiz. Bizden önce ulusal bir gazete olan Türkiye gazetesi kullanmıştı. Okul gazeteleri arasında ilk kez kullanan, Türk basın tarihi açısından da ikinci kullanan biziz” dedi.

Haberlerin gazetelerde sadece basılı sütunlardan değil, fotoğraf ve videolarıyla da birlikte okuyucuya sunulmasını sağlayan QR kod uygulaması İletim gazetesinde yer alan haberlerin internet sayfasında yer alan uzun versiyonlarının, daha fazla fotoğrafın ve haber videosunun okuyucuyla buluşmasını sağlıyor. Böylece haber görsel olarak da zenginleştirilmiş oluyor.

“İletim, İstanbul Üniversitesi’nin Sesi”

İletim gazetesinin İstanbul Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmaların, öğretim üyelerinin görüşleri alınarak oluşturulan haberler aracılığıyla duyurulmasını sağlayan bir araç olduğunu belirten Prof. Dr. Yolcu, “Beş bine yakın ana bilim dalımız ve her konuda uzman hocamız var. Gündemde yer alan konular hocalarımızla desteklenerek farklı bir açısıyla ele alınıyor. Bu konular İletim gazetesinde gündeme geldiğinde hem toplumsal işlev yerine getiriliyor hem de iç iletişim sağlanmış oluyor. Böylece gazeteyle, İstanbul Üniversitesi’nin, bilimin, kültürün, sanatın sesi oluyorsunuz” dedi.

İletim gazetesinde yer alan haber sayesinde basının İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden haberdar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yolcu, “Basın, üniversite içerisinden haber almak istiyor. Buradan doğru haberler gitsin istiyor. Bu doğru haberlerin yapılacağı gazetemiz, web sitemiz ve üniversitemiz web televizyonu İÜWEBTV var. Gazetemiz de iki senedir düzenli gidiyor. Üniversitelerde bu tür gazeteleri hem personel hem basım bakımından yaşatmak kolay değil. İletim’in her sayfasında emek var, her sayfanın bilimsel bir değeri var. Aynı zamanda öğrencilerle ortak çalışma kültürünü gerçekleştirdik” dedi.

2015’te Başarı ve Gurur

“İstanbul Üniversitesi İçin 2015’in Özeti: Başarı ve Gurur” manşetiyle yayınlanan İletim gazetesi 150. Sayısında, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerden seçmelerin yanı sıra İstanbul’un Geleceğinin Kilit Sorusu: Hava Kirliliği, Metropol Hayatında Yaşlılık, Biyokaçakçılıkla Mücadeleye Devam, “Eğitim İçin Geç Değil”, İÜ Futsal Takımı Antrenörü Murat Kaya röportajı ve uluslararası literatüre geçen Prof. Dr. Hüseyin Yetik haberi yer aldı.

Adsız