AJANS ÜNİVERSİTE – Safiye ALTINKUM – Yağmur Meltem ATİK
İÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa İÜ Rektör Yardımcıları, İktisat Fakültesi Dekanı ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Programın sunumu İktisat Fakültesi Arş. Gör. Neşe Çakı tarafından yapıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, “Bölümümüzün kurucularından değerli hocam Sabahattin Zaim’in üzerimdeki emeği çok büyük. Konferansların yaklaşık 70 yıldır devam etmesine öncülük etti, biz de bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İbrahim Sarıoğlu’nun yönettiği oturumda “Ekonomik Yeşillenmenin İstihdama Yansımaları ve Yeşil İşler” konulu tebliğin sunumu Yrd. Doç. Dr. Ayhan Görmüş tarafından yapıldı. “Yeşil İşlerin İstihdamda Yansımaları” üzerine konuşan Doç. Dr. Görmüş, “Son yıllarda iklim değişiklikleri ve onun çevre ile ekonomi üzerindeki etkileri hem akademik hem de kurumsal anlamda çok konuşulan konular arasında. Çevre kirliliği, biyolojik çeşitliliğin kaybedilmesi, doğal kaynakların giderek tükenmesi genel ekonomiyi ve daha geniş anlamda sürdürülebilir kalkınmayı ve iş gücü piyasalarını olumsuz yönde etkileyeceği öngörülüyor” dedi.
Doç. Dr. Görmüş, “Tarım, turizm, sigortacılık, ulaşım, ormancılık, balıkçılık, altyapı ve enerji sektörleri birincil olarak etkilenecek hassas sektörler şeklinde tanımlanıyor. Bu yüzden iklim değişikliğinin tehlikesi karşısında günümüz ve gelecek nesillerin yaşam standartlarının korunabilmesi için karbon enjeksiyonu ve çevre kirliliğini azaltan enerji ve kaynak etkinliğini attıran biyolojik çeşitlilik ve ekosistemi koruyan bir ekonomik büyümeye geçişi gerekli kılmakta. Aksi taktirde ortaya konan uzun vadeli projeksiyonlar dünya çapında birçok sektörde ekonomik ve sosyal aktivitelerin ciddi şekilde bozulmasının kaçınılmaz bir hale geleceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
Konferansın ardından Doç. Dr. Ayhan Görmüş katılımcıların sorularını yanıtladı.