İkili İlişkiler Polonya Günleri’nde Ele Alındı

AJANS ÜNİVERSİTE – Efe SÖNMEZ

 

Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin başlamasının 600. Yıl dönümü nedeniyle Avrasya Enstitüsü’nde “Polonya Günleri” etkinliği düzenlendi

 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen Polonya Günleri kapsamında, iki ülke arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkiler ele alındı. Etkinlikte, Türkiye-Polonya arasında 600 yıldır süre gelen sosyolojik etkileşimler ve bunun günümüze yansımaları da konuşuldu.

 

İÜ Avrasya Enstitüsü’ndeki programın açılışında konuşan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600 yıllık bir geçmişe dayandığını belirterek, bu süre içerisinde iki devlet arasında çok samimi bir dostluk ve iş ilişkisi geliştiğini ifade etti.

 

10276331_280104922163359_1957010948_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“İlişkilerin Tarihi Derinliği Var”

 

Karlofça Anlaşması’ndan bu yana dostluğun devam ettiğini söyleyen Özkan, “Osmanlı, oradan gelen göçmene kucak açmıştır. Leh subaylar orduda görev almıştır Osmanlı Ordusu’nda. İlişkilerin tarihi derinliği var ve şu an devam etmektedir. Polonya’yla sadece politik değil kültürel anlamda da ilişkimiz var. Şu an orada üç üniversitede Türkoloji Bölümü var. Erasmus çerçevesinde de ilişkiler devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Özkan, 2014-2015 eğitim yılından itibaren Edebiyat Fakültesi’nde Leh Dili Edebiyatı Bölümü açacaklarını ve buraya 25 öğrenci alacaklarını vurgulayarak, öğretim üyesi kadrosunun hazır olduğunu ve YÖK’ten de olumlu cevap aldıklarını kaydetti.

 

“Etkinlik İlişkiler Açısından Önemli”

 

Polonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Vukas Paporotni ise bugünkü etkinliğin ilişkiler açısından ayrı bir öneminin olduğunu ifade etti. Paporotni, ülkesinin önemli şairlerinden Adam Mickiewicz’ten de bahsederek, “Mickiewicz 19. YY Polonya’sının ulusal şairidir. İstanbul’da bulunmuş ve burada vefat etmiştir. Vefat ettiği yerde bir müze bulunmaktadır. Adam Mickiewicz, birçok genç göçmeni temsil etmektedir. Adam Mickiewicz, Türkiye’de kurulacak bölümün de kurucusu durumundadır” dedi.

 

10356650_280104905496694_540233920_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konuşmaların ardından, Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Leh Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Topaktaş, Türkiye ve Polonya arasında 600 yıldır süregelen çeşitli etkileşimleri anlatan bir sunum yaptı. Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Sarıboğa da “Jerzy Grotowski ve Polonya Tiyatro” konusunda konferans verdi.

 

Açılışa Polonya Adam Mickiewicz Üniversitesi Leh Dili Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Krzystof Skibski ve Avrasya Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İsmet Biner’in yanı sıra öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.