AJANS ÜNVERSİTE – Serkan BULUT
Bükreş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Aula Magna Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış programına İÜ Rektörünü temsilen, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, BÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Magdalena Iordache-Plat, BÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Romita Iucu, Konferans organizatörü Prof. Dr. Ahmet Yeşil, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, BÜ Tarih Fakültesi Dekanı Adrian Mihai Cioroianu, Romanya Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi olarak Romanya Diplomatik Enstitü Direktörü Dr. Dan Petre, birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.
1923’ten Bu Yana İlişkilerimiz Artarak Gelişti
Sahneye ilk çıkan ve programın sunuculuğunu üstlenen BÜ Tarih Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adrian Mihai Cioroianu, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilere tarihsel perspektiften bakarak özellikle Osmanlı – Rus savaşı esnası ve sonrasında iki millet arasında ilişkilerin daha da güçlendiğini, Balkan Savaşları’nda iki ülkenin tekrar karşılaşma anı olduğunu dile getirdi. Ancak özellikle 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti sonrasında Türkiye-Romanya asasında ilişkilerin başka bir noktaya geldiğini belirtti. O zamandan bugüne kadarsa bu iki ülke ilişkilerinin artarak geliştiğinin altını çizdi ve sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizler özellikle 2007’den sonra Avrupa Birliği Bakanı Ali Babacan döneminde Türkiye’yi yakından tanıdık ve iyi ilişkiler içinde olduk. Sonuç itibariyle konferans da bu iki ülke arasında tarihsel bağlar ve geleceği dair işbirlikleri üzerinde gerçekleşecek ve bölgenin sosyo-ekonomik durumu konuşulacak.”
Konferanslar Araştırmacılara Araştırmalarını İfade edecekleri Ortamlar Sunuyor
BÜ Tarih Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cioroianu’dan sonra sözü alan Prof. Dr. Yeşil, bu önemli konferansın çok önemli iki üniversite olan İstanbul ve Bükreş üniversiteleri tarafından organize edildiğini belirterek, konferansın ayrıca Türkiye ile Romanya arasında tarihi bağları ve gelecekteki işbirliğini güçlendireceğini, Balkan ülkelerindeki akademisyen ve araştırmacıların ise araştırmalarında ortaklıklarını arttıracağını ifade etti. Konferansın amacını, Balkanlar üzerine çalışan farklı coğrafyalardan bilim insanı ve araştırmacıları bir araya getirmek, aralarında iş birliği ve etkileşimi arttırmak ve bölgeyi farklı açılardan tartışmak için bir platform oluşturmak şeklinde tanımlayan IBAC Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Yeşil, sözlerine şu şekilde devam etti. “Konferansın başlığı Balkanların ve Romanya’nın tarihini, Balkanların sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını, Balkanların topluluklar arası ilişkilerini, iç ilişkilerini, politikalarını ve benzeri birçok bilgiyi içeriyor.” Balkan konferanslarının katılımcılara bu konular ve bölge hakkında birçok şey öğreteceğini ve kendi çalışmalarını da ifade edecekleri bir ortam sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Yeşil, kendilerine konferansın gerçekleşmesi noktasında Büyükelçi Ertaş’a ve diğer sponsorlara da teşekkürlerini sundu.
Cumhuriyetin Temellerinde Balkanlar Var, Ortak Noktamız Yaşanılan Zulümlerdir
Daha sonra konuşmayı devralan Bağcılar belediye Başkanı Çağırıcı, dördüncüsü düzenlenen Balkan Konferanslarının halklar arasında kardeşliğe vesile olmasını temenni ederek, “Balkanlar ve Dünya hepimizin. Balkanlarda ve dünyada barış ve huzurun temin edilmesi hepimizin öncelikleri arasında olmalıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bildiğiniz gibi Selanik doğumludur. Cumhuriyetin temellerinde yine Balkan coğrafyasını görüyorsunuz. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Arnavutluk kökenlidir. Yahya Kemal Beyatlı Üsküp’lü olduğu gibi. Burada bulunan ülke halkların yararına, bölgesel barışın ve istikrarın lehine, siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki ilişkileri daha da güçlendirmek ve geliştirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır” dedi. Romanya ile siyasetten ekonomiye, tarımdan kültüre, enerjiden savunmaya kadar da yakın bir ilişki içinde olduğumuzu belirten Çağırıcı, “Romanya Balkanlardaki en büyük ekonomik ortağımız ve 7 bin firmamızın faaliyet gösterdiği bir ülkedir. İki halkın ortak noktası geçmişte yaşadıkları zulümlerdir ve barış için birlikte mücadele ettiklerini görmek de ayrıca bizleri mutlu ediyor. Biz Balkanları Osmanlı diyarı olarak görüyoruz. Başta İstanbul Üniversite’si ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Her Coğrafya Aslında Birer Kaderdir
Daha sonra konuşmayı devralan Zeytinburnu Belediye Başkanı Aydın ise her coğrafyanın aslında bir kader olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasına, “Acısıyla tatlısıyla yaşanmış hikayeler insanları birbirine bağladığı gibi ülkeleri de birbirine bağlamaktadır. Türkiye ve Romanya bizce kapı komşusu sayılır. Örneğin bugünkü Bükreş yolculuğumuz 45 dakika sürdü. Birbirimize aslında bu kadar yakınız” dedi. “Biz Romanya ile coğrafyanın kaderini birlikte yaşamışız ve birlikte paylaşmışız” diyerek sözlerini sürdüren Aydın, “Dolayısı ile bizleri bir arada tutacak ve ileriye götürecek tecrübeye de sahibiz. İlişkilerimiz oldukça iyi. Bu ilişkiler oldukça geçmişe dayanan ilişkiler. Amacımız bundan sonra Türkiye ile Romanya arasında daha olumlu işbirliği sağlamak. Bunu çok arzuluyoruz. Son yıllarda iki ülkenin de azınlıklarına sağladıkları önemli haklar var. Romanya’yı bu anlamda kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Bugünün Dinamik ve Stratejik Konular Açısından Bu Konferans Daha da Değer Kazanmaktadır
Belediye Başkanı Aydın’ın ardından sahneye gelen BÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Iordache-Plat ise “Sayın dekan, hocalarım, meslektaşlarım, değerli katılımcılar ve sevgili öğrenciler bugün burada sizlerin aranızda olmak benim için onurdur. Bugün burada konuşulacak konular tüm araştırmacılar, bizler, tarih ve öğrencilerimiz için çok faydalı olacaktır. Aynı zamanda uluslar arası ilişkiler anlamında ve geleceğe dair ilişkiler anlamında da ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle bugünün dinamik ve stratejik konuları açısından bu konferans daha da değer kazanmaktadır” diye konuştu.
Konferans Büyük Bir İdeal İçin Oluşturuldu
İÜ Rektör temsilci ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak ise bu toplantının büyük bir ideal için oluşturulduğunu dile getirerek bu ideali İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in içinde beslediği bir perspektif ve bir hukuk olduğunu söyledi. İşbirliklerin en önemlisinin eğitim ve kültür yoluyla kurulan bir işbirliği olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “Bu ilişkiler karşılıksız, doğrudan doğruya gönüle, sevdaya dayanan ilişkilerdir. Dolayısıyla kalıcı olması ve geliştirilmesi sürekliliği en fazla mümkün olan işbirlikleridir. Bu anlamda rektörümüz ısrarla bu gibi toplantıların devam etmesini istemiştir. Aslında rektörümüz bu toplantıya katılmayı arzu ediyordu ancak beklenmeyen bir olay, bir takdiri ilahi, kendi ailesinden bir vefat üzerine buraya gelemedi, sizlere de selamlarını, sevgilerini iletmemi istedi” dedi. Bu gibi toplantıların ülkeler ve topluluklar arasında muhabbeti, beraberliği geliştirmek ve birlik ve beraberlikle de birçok hedefi aşabilmek, bunun devamında da siyasi, ticari belki askeri ilişkilerin gelişmesini sağlamaktır” diye konuştu. İstanbul Üniversitesi’nde 136 ülkeden 6 bin yabancı uyruklu öğrencinin eğitim aldığını belirten Prof. Dr. Ak, “YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) de hedefi üniversitelerin uluslararasılaşması ve üniversiteler aracılığıyla bahsettiğimiz siyasi kültürel işbirliklerinin gelişmesidir. Bu anlamda yapılacak çok şey tespit edilmiş durumdadır. Bugün dünyada yaklaşık 2 milyon kişi başka ülkelerde eğitim almaktadır. Bu anlamda hepimize düşen görevler vardır. Bu konferansa destek veren başta belediyeler ve lokomotif rolü oynayan diğer destekçilere canı gönülden teşekkürler” şeklinde konuştu.
Bu Bölgede Tarih Zor Bir Başlık
Sözlerine Türkiye’den gelen misafirlere hoş geldiniz diyerek başlayan Büyükelçi Ertaş ise, “Coğrafi olarak Bükreş, İstanbul’a çok yakın. Aslında Türkiye’nin diğer şehirlerine de yakın. Bu bölgede tarih zor bir başlık. Bölgede birçok büyük tarihi olay var. Türkiye ve Romanya’nın ise birbirlerine benzer ve ortak bir tarihleri var. Bu konulara işlyen konferanslara hep destek verilmeli. Bizler de vermeye çalışıyoruz. Bu burada işlenen konularda Türk ve Romen akademisyenler iyi yararlanabilecekler. Bu anlamda önemli bir organizasyon. Bu vesileyle konferansın organizatörlerini tebrik ediyorum” diye konuştu.
Konferansın sonunda katılımcılara birer hediye sunularak, Anlaşma Protokolleri iki üniversitenin rektör yardımcıları Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Romita Iucu tarafindan imzalandı.