Hidrojen Enerjili Araç Takımımız (HİDROİST) Avrupa 5’incisi Oldu

Shell Eco Marathon Yarışı’na 29 ülkeden 200’den fazla ekip katıldı. Türkiye, yarışa en çok katılım gösteren ülkelerden biri oldu. Teknik kontrollerden başarı ile geçen HİDROİST ekibi, geçen yıl 163 km/m3 olan derecesini 196 km/m3’e çıkararak Urban Konsept-Hidrojen yarışını 5’inci sırada tamamladı. HİDROİST ekibi, Avrupa 5’incisi olarak yarışmaya katılan Türk takımları içerisinde en iyi sıralamaya sahip oldu. Gösterdiği performans ile hakem heyetinin dikkatini çeken HİDROİST ekibi, bu yıl ilk defa düzenlenen “Drivers World Championship” yarışına davet edildi. HİDROİST ekibi, bu yarışa davet edilen tek Türk ekibi oldu. Finale kalamayan HİDROİST ekibi, Shell Eco Marathon yarışını tamamlayarak ülkemiz takımları arasında en başarılı takım oldu.

“İyi Bir Takım Olmak Başarıyı Getirdi”

Enerji tasarruflu araç tasarlamayı, test etmeyi ve üretmeyi teşvik eden yarışa Türkiye’den 16 ekibin katıldığını ifade eden HİDROİST Takım Kaptanı Fatih Enes Uzun şunları dile getirdi: “Shell yarışında yarışlar enerji türü ve araç türü olmak üzere iki ana sınıfa ayrılıyor. Enerji türleri olarak CNG, ethanol, batarya elektrik ve Hidrojen enerjisi kategorileri var. Araç türü olarak ise prototip ve şehir tipi olarak yarışlar ikiye ayrılıyor. Yani Hidrojen enerjili prototip araçların yarışları ile Hidrojen enerjili şehir tipi araçların yarışları ayrı ayrı yapılıyor. Biz İstanbul Üniversitesi Hidrojen Enerjili Araç Takımı HİDROİST olarak Shell yarışına ‘Hidrojen Şehir Konsepti’ kategorisinde katıldık ve Hidrojen Şehir Tipi araçlar kategorisinde Avrupa 5’incisi olduk. Bu kategoride katılan toplam 13 takım vardı. Aldığımız 5’incilik derecesi katılan diğer bütün Türk ekipleri arasında en iyi derece. Bu derecenin ardından ilk 3’e giremememize rağmen bizi ‘Drivers World Championship’ yarışına davet ettiler. O yarışta ilk 2’ye giren takımlar üst elemeye gitmeye hak kazandı ama maalesef ki biz ilk 2 ye giremedik.”

SAM_0389

Takım olarak aldıkları bu başarıyı takım üyelerinin azimli olmasına bağladığını dile getiren Fatih Enes Uzun, “Ekibimizde metalurji, makine ve malzeme mühendisliği gibi farklı bölümlerden öğrenci arkadaşlarımız var. Bu sene yarış ilk defa Londra’da yapıldı ve etkinlikte birçok şey tam yerine oturmamıştı. Başımıza birçok aksilik ve kaza geldi. Bizim yaşadığımız talihsizliklerin yarısını başka bir takım yaşasaydı belki de yarışamazdı. Ama biz takım olarak bütün zorlukların altından kalktık ve o zorlu durumda bile derecemizi almayı başardık” dedi.

HİDROİST takımı olarak geçen sene de Shell Eco Marathon yarışına katıldıklarını söyleyen Fatih Enes Uzun, “Geçen sene de Avrupa 5’incisi olduk. Ama burada şöyle bir fark var. Shell yarışlarında skorlar 1 metreküp gaz ile gidebileceğiniz mesafe üzerinden belirleniyor. Geçen sene biz 5’inciliği 163 km/m3 derecesi ile kazanmıştık. Yani 1 metreküp hidrojen gazıyla aracımız 163 km gidebiliyordu. Bu sene skorumuzu geliştirdik ve 196 km/m3 yaptık ve 33 km daha arttırdık. Ama diğer takımlar da skorlarını arttırdığından yine 5’inci olduk. Ayrıca HİDROİST takımı olarak katıldığımız 2014 ve 2015 TÜBİTAK alternatif enerjili araç yarışlarında üst üste 2 sene şampiyon olduk” şeklinde konuştu.

“Öğrendiklerimizi Uygulama Fırsatı Başarı Kapılarını Açıyor”

Fatih Enes Uzun, İstanbul Üniversitesi’nin öğrencilerine sadece teorik bilgi birikimi değil, uygulama deneyimi için de olanaklar sunduğunu ifade ederek konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Tercih döneminde olduğumuz şu günlerde öğrenci arkadaşlarımıza İstanbul Üniversitesi’ni tercih etmelerini öneririm. Yurt içinde ve dışında herkesin saygı duyduğu köklü bir üniversitede eğitim alıyoruz. Aynı zamanda üniversitemiz her türlü sportif ya da sosyal etkinliği destekliyor ve projelerin arkasında duruyor. Üniversitemizin öğrencileri sadece teorik bilgi öğrenmekle kalmıyor, öğrendiklerini deneme ve istedikleri projede kullanma şansına da sahip oluyorlar. Bu da İstanbul Üniversitesi mezunlarını iş hayatına atıldıklarında diğer üniversitelerden mezun olanlara kıyasla bir adım öne çıkarıyor.”

HİDROİST takımı üyelerinden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Yunus Ekmen ise yaptığı açıklamada elde ettikleri dereceden ötürü çok mutlu olduklarını dile getirerek, “Üniversitemizi dünyada temsil etmek bizi çok mutlu etti. Türkiye’nin en köklü üniversitesinde eğitim alıyoruz. Üniversitemiz güçlü ve dinamik eğitim kadrosuyla öğrencilerin kendi yeteneklerini ve çevresini keşfetmesini sağlayan ve size dünya vatandaşı olduğunuzu hissettiren büyük bir okul. Biz de bu okulun öğrencileri olarak ulusal ve uluslararası platformlarda üniversitemizin adını duyuracak çalışmalar yapmaya devam etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.