AJANS ÜNİVERSİTE – Selin ŞAHİN, Kıymet DAĞDELEN
Marmaray istasyonlarında, insanların okudukları gazeteleri çöpe atmak yerine diğer insanların da o gazeteyi okumasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ‘Okunmuş Gazete Noktası’ adı altında düzenlenen bu platformun günün her saatinde boş olması üzerine Marmaray’ı kullanan yolcuların bu konuda görüşlerini aldık
Marmaray istasyonlarında bulunan Okunmuş Gazete Noktası uygulaması bir süredir devam ediyor. Fakat vatandaşların bu konudaki ilgisizliği bu noktaların boş olmasına neden oluyor. Türkiye’de gazete okuma oranın yüzde 22 olması da bu ilgisizliğin bir parçası olarak görünüyor. Günün her saatinde boş olan ve genelde bu noktalar yerine çöp kutularına bırakılan gazeteler hakkında görüşlerini aldığımız Marmaray yolcusu Yavuz Marancı, mutlaka haftada beş gün gazete okuduğunu belirtti. Okunmuş gazete noktasına neredeyse her gün gazete bıraktığını vurgulayan Marancı bu gazetelerin de günün sonunda çöpe gittiğini, genelde bu noktaların boş olduğunu belirtti ve sözlerine şunları ekledi: “Okunmuş gazete noktasında hiç gazete görmüyorum, gördüklerim de herhâlde benim bıraktığım gazeteler. Okumayan insan gazete koymaz tabi. Bu konunun biraz kültürel bir mesele olduğunu düşünüyorum. Gazete okuma noktaları sayesinde gazete okunma oranında bir artışın olacağını da sanmıyorum” İnsanların bu okunmuş gazete noktalarından habersiz olduğunu belirten Marancı insanların çevresindeki olayların farkında olması gerektiğini vurguladı.
“Medyada Bu Uygulamalar Tanıtılmalı”
Türkiye’de gazete okunma oranının düşük olmasının nedenini gazetelerin artık internet üzerinden okunmasına bağlayan Cemre Gökçe kendisinin de gazetelerini internetten takip ettiğini ve okunmuş gazete noktalarından hiç yararlanmadığını söyledi. Gazeteleri takip ettiğini fakat böyle bir uygulamadan haberdar olmadığını ifade eden Gökçe sözlerine şunları ekledi: “Bence insanların bu konuda bilgilendirilmesi lazım. Bu yüzden gazetelerin bu noktalara konma oranları düşük olabilir. Medyada bu uygulama tanıtılmalı”
“Okunmuş Gazete Noktaları, Gazete Okunma Oranını Arttırabilir”
İyi bir gazete okuyucusu olduğunu belirten Ahmet Yüzbaşıoğlu ise bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “İşim gereği bütün istasyonları dolaşıyorum ama hiçbirinde gazete yok. Yoğunluğun fazla olduğu sabah saatlerinde bile o noktada gazete göremiyorum. Hatta bir ara badana yapıyorduk. Nasıl olsa işe yaramıyor diye platformu dışarı koyalım dedik. Ama görevli yerinde kalmasını söyledi”
Türkiye’de yeterince gazete okunmadığını ve haber dinlenmediğini söyleyen Yüzbaşıoğlu okunmuş gazete noktalarının insanların gazete okuma oranını attırabileceğini belirtti.
“Gazete Satış Noktalarının Okuma Oranını Arttıracağını Umuyorum”
Yenikapı Marmaray İstasyonu’na en yakın zamanda iki adet gazete satış noktasının yapılacağını belirten Yenikapı Marmaray İstasyon Şefi bunun Okunmuş Gazete Noktalarında gazete oranını arttıracağını söyledi. Türkiye’de gazetelerin yerini teknolojik ürünlerin almasından yakınan Şef, “ Yedi yıldır bu mesleği yapıyorum. Dört yıl önce Sirkeci – Halkalı hattında çalışıyordum. O zamanlar insanlar gazete okuyordu. Boşalan trenlerde oldukça fazla gazete buluyorduk. Fakat şimdi bunların yerini telefonlar aldı” dedi. Gazetelerin boyutlarının büyük olması nedeniyle rahat okunamadığını belirten Şef, teknoloji kullanımının rahatlığından dolayı insanların akıllı telefonlardan haberleri okumayı tercih ettiğini belirtti. Şef, Gazete Satış Noktalarının yapılmasıyla birlikte bu durumun değişeceğini, insanların oraya daha fazla gazete koyacağını umuyor.