AJANS ÜNİVERSİTE – Esra Can SİNAV
Her yıl 500 bin kişinin ölümüne neden olan Hepatit C hastalığıyla ilgili sorularımızı İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi İç Hastalıklar ve Gastroenterahepatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Beşışık’a yönelttik
Hepatit C hastalığı vücutta ”hepatit c” denilen bir virüs olarak kendisini karaciğerde iltihabi bir enfeksiyon olarak gösterir.
Hastalığın belirtileri ile ilgili Prof. Dr. Fatih Beşışık “Hastalık tamamen sessiz bir şekilde seyredebilir. Dolayısıyla ilk ataklar gözden kaçabilir. Hastalıkta ilk ataklar bir takım gribal şikayetler, eklem ve kas yakınmaları ile atlatılabilir” dedi.
Üç Hastanın İkisinde Mikrop Temizlenemiyor
Mikrop vücuda girdiği anda 3 hastanın 2’sinde temizlenemiyor ve temizlenemeyen virüs yıllar içinde karaciğerde geri dönüşümü olmayan hasarlara yol açarken, erken tedavi uygulanmadığı takdirde virüs karaciğer sirozuna dönüşüyor.
Virüs Vücut Sıvıları ve Kanla Bulaşıyor
Hepatit C virüsünün bulaşıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Fatih Beşışık, mikrobun özellikle vücut sıvıları ve kanla bulaştığını söylerken, hastaların vücut sıvılarıyla temas eden kişisel malzemelerin kullanımında da dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Hastalığın cinsel ilişkiyle bulaşma olasılığının çok düşük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Beşışık“Virüsün eşler tarafından bulaşması yüzde 5 civarında çok düşük bir olasılıktır. Eğer eşlerden biri Pozitif Hepatit C hastasıysa normal eş yaşantılarında bir değişiklik önermiyoruz” dedi.
Hastalıkta Sona Yaklaşıldı
Son zamanlarda yapılan çalışmalar ve Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)’nün yayınladığı “Hepatit C Kılavuzu”na değinen Prof. Dr. Beşışık “Mikrobun çoğalmasında, kendi kendini üretmesindeki ara basamaklar çok iyi tanınmış ve bu ara basamaklarda etkili olan çok sayıda ilaç geliştirilmiştir. Bunların bir kısmının çalışmaları tamamlanmıştır ve piyasaya çıkabilecek ilaçlardır. Bu ilaçlar yüzde 80 oranında vücudu mikroplardan temizleyerek hastalığın tedavisinde sona gelinmesinde etkili olacaktır” dedi.