Hareketsizlik Öldürebiliyor

AJANS ÜNİVERSİTE

Her üç yetişkinden birinin hareketsiz bir yaşam sürdürdüğü ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınlamış olduğu Fiziksel Aktivite Raporu’nda, olması gerektiğinden az fiziksel aktivitenin birçok hastalığın ortaya çıkmasında payı olduğu belirtiliyor. Dünyada, hareketsizlik nedeniyle her yıl 3.2 milyon insanın yaşamını yitirdiğine dikkat çeken DSÖ, her üç kişiden birinin hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürdüğünü belirtti.

DSÖ’nün Fiziksel Aktivite Raporu’nu yorumlayan İÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, fiziksel hareketliliğin yaşamın doğal akışında olması gerektiğini söyledi ve hareketsizliğin insan yaşamını tehdit eden bir unsur olduğunu belirtti. Bu raporun ciddiye alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaşıkçıoğlu, “Rapor, en çok da bizim gibi hareketsiz toplumlar için bir uyarı niteliğinde kabul edilmedir. Ülkemiz, düzenli hareket alışkanlığı konusunda en kötü ülkelerden biri şeklinde konuştu. Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla Türkiye’deki yaşlı nüfusun arttığını belirten Kaşıkçıoğlu, yetersiz fiziksel aktivitenin yaşlılıkla birleşmesiyle kireçlenme, kalp ve damar rahatsızlıkları, obezite ve bunlara bağlı olarak diyabet gibi hastalıkların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca Prof. Dr. Kaşıkçıoğlu, kanser, kronik hastalıklar ve romatizma gibi hastalıkların da görülme sıklığının artacağını belirterek, tüm bunların büyük sosyoekonomik sorun yaratacağı vurgusunu yaptı ve tüm bunların önüne geçilebilmesinin toplumun hareketli yaşamın önemini kavramasıyla mümkün olacağını, bunun için de ulusal ve yerel yapılanmalara daha çok zemin hazırlanması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: Boğaz Gazetesi (07.01.2015)