AJANS ÜNİVERSİTE – Nuran ATIŞ
Fotoğraf – Safiye ALTINKUM
Sektöre Cem TV’ ile adım atan ve daha sonra Uzay Haber TV kanalında haber spikeri, moderatör ve editör olarak devam eden Halil Türker, öğrencilik döneminde sektörden birilerinin gelmesini çok istediklerini, öğrenciler olarak bu tarz konukların alanında deneyimli uzman iletişimcilerin fikirlerinden istifade etmeyi çok istediklerini vurgulayarak böyle etkinliklerin mesleki gelişmede katkısının çok önemli olduğunu belirtti.Sektörden konukların dahil olduğu etkinliklerin değerli olduğunu söyleyen Türker, “Bugün dönüp baktığımda öğrenciliğimiz döneminde katıldığımız ve ortak olduğumuz bu gibi faaliyetlerden çok şey kazanmışız” dedi.
“İnsanların nasıl düşünmesi gerektiğini onlar farkında olmadan söylüyorsunuz”
Sözlerine “Siz temelde iletişimcisiniz ve bu dizi diğer insanlardan farklı kılıyor. Sıradan insanlar olmadığınızın farkında olun, bu söz her zaman sizin rehberiniz olacak” dedi. İletişimcilerin insanların nasıl düşünmeleri gerektiğine onlar farkında bile olmadan karar verdiğini söyleyen Türker, İletişim Fakültesi’nin önemini vurguladı. Türker, “Yaptığınız işin öneminin ve değerinin farkında olun, yaptığınız haberle insanların algısını belirleyeceksiniz” dedi. Haber aşamasında bulunan herkesin bir nevi haberci olduğunu dile getiren Türker, “Bir yönetmen haber organizasyonun içine giriyorsa bir nevi habercidir” dedi.
Televizyon Haberciğinde En Önemli Etkenlerden Biri Hız
Televizyon haberciliğinde otokontrol ve hızın önemini vurgulayan Türker, “Hızın içinde yanlış yapılmaması gerekir” şeklinde konuştu. Aynı şekilde televizyon haberciliğinde anlaşılırlığın önemini belirten Türker, gazete ya da dergiye verdiğimiz cümlelerin anlaşılır, net ve soru işareti bırakmayacak şekilde olması gerektiğini aktardı. Türker, “Herkesin anlayacağı bir dilde yazmalısınız, televizyon haberinde giriş kısmı üç cümleyi geçemez, olayın gelişmesini sadeleştirerek ve izleyiciyi dinlendirerek vermelisiniz” dedi. Giriş, gelişme ve sonuç olduğunu da söyleyen Türker, dış haber ya da siyasi haberde, haberin sonunda yorum ya da olayın geçmişine dair bilgi, yurt haberinde ise görüntülerin sonunda “Geriye dair bu görüntüler kaldı” tarzı bir cümle ile mağduriyetten bahsedilmesi gerektiğini ve bu şekilde haberin daha canlı olabileceğini vurguladı. Türker, spikerliğin 2008 yılına kadar sadece yazılan haberlerin okunduğu bir meslek olduğunu ancak sonrasında editör spiker kavramının ortaya çıktığından bahsetti. Son yedi, sekiz yıldır editör spiker kavramının oluştuğunu ve bu kişilerin haberin içeriğine hakim olduğunu anlatan Türker, haberin içinde olmanın önemine vurgu yaptı.
Workshopun sonuna doğru, eğitime katılan öğrenciler Türker’in verdiği bilgiler doğrultusunda beş dakika içerisinde birer haber yazdı. Teknik bilgilerin ardından katılımcı öğrenciler, öğrendikleri bilgileri pratiğe aktardı ve yazdıkları haberleri okudu. Öğrencilerin yazdığı her haberi dinleyip yorum yapan Türker, televizyon haberciliğinde kullanılan dilin ve hızın oldukça önemli olduğuna bir kez daha vurgu yaptı.