Gut Hastalığı Erkekleri Tehdit Ediyor

DSC_0030AJANS ÜNİVERSİTE-Esra Can Sinav

 

DSC_0030

DSC_0030

50 yaş ve üzeri erkeklerde görülen gut hastalığını aşırı kırmızı et ve alkol tüketimi tetikliyor

 

Gut hastalığı, çeşitli nedenlerle ürik asit düzeyinin yükselmesi ve kemiklerde ya da eklemlerde zamanla iltihap birikmesiyle ortaya çıkan ve enfeksiyonlara yol açan iltihabi bir hastalıktır.

 

Halk arasında “Kralların Hastalığı” olarak bilinen gut hastalığı, romatizmal hastalıklar içinde  en ağrılı hastalıktır.

 

Gut hastalığı konusunda görüşlerini aldığımız İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıklar ve Ramatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Fresko, Genel olarak 50 yaş ve üzeri alkol ve kırmızı et tüketen fazla kilolu erkeklerde, gut hastalığının daha fazla görüldüğünü söylerken, son yıllarda kadınların da kullandıkları ilaçlarla ilişkili olarak vücuttaki ürik asit atılımının gerçekleşememesi nedeniyle gutu provoke ettiğini ve kadınlarda da görülme oranının artığını belirtti.

 

gut

 

“Önce ayak başparmağında başlıyor”

 

DSC_0030

DSC_0030İnsanlar da ürikaz enziminin olmaması nedeniyle hayvanlarda da olduğu gibi vücudun ürik asit atılımını tam olarak gerçekleştiremediğini söyleyen Prof. Dr. İzzet Fresko , “Hastalık ayak ve başparmağındaki kızarıklık, şişkinlik, ve şiddetli ağrı ile ortaya çıkar. Kronikleştikçe ayak bileğine, dize, dirseğe ve el parmaklarına kadar çıkabilir. Diğer romatizmal hastalıklar gibi uzun süreli değildir. Aşırı ağrı 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer. Hastanın öncelikle fazla kilolarından kurtulması, fazla miktarda kırmızı et, alkol, kabuklu deniz ürünlerinden uzak durması gerekir, çünkü bu yiyecek ve içecekler ürik asit miktarını yükseltir” şeklinde konuştu.