Günde 10 Bin Kişi Kullanıyor

 

AJANSÜNİVERSİTE – Emre ESER

 

16 Mart 2014 tarihinde hizmete açılan Vezneciler metro istasyonunu günde 10 bin kişi kullanıyor.

 

Geçtiğimiz mart ayında kullanıma açılan Vezneciler metro istasyonu özellikle İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından yoğunlukla kullanılıyor. Metro istasyonu yetkililerinin verdiği bilgilere göre istasyona günde ortalama 10 bin kişi giriyor.İstasyonu kullananların büyük bir kısmı ise İstanbul Üniversitesi öğrencileri. Öte yandan 16 Mart Şehitleri girişinden ayrı olarak yapılan ve halen inşaat halinde olan 2. giriş bölümüne İstanbul Üniversitesi isminin verilmesinin konuşulduğunu ancak resmiyete dökülmediğini belirten yetkililer arkeolojik çalışmalar biter bitmez çalışmaların tamamlanacağını belirtti.

İstanbul’un işgali sırasında bu bölgedeki karakolda şehit edilen askerlerimizin anısına “Vezneciler İstasyonu 16 Mart Şehitleri Girişi” ismi verildi. Ayrıca istasyon girişine olayı üç dilde anlatan anıt (mihenk taşı) da konuldu.

Vezneciler istasyonunun Şehzadebaşı Caddesi üzerindeki çıkışlarından birinde, Koruma Kurul Kararlarına bağlı olarak gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar hala devam ediyor.

 

IMG_7898

 

Vezneciler İstasyonu
3.5 km uzunluğundaki Şişhane-Yenikapı Metrosu’nun Haliç Metro Geçiş Köprüsü üzerinde yer alan Haliç istasyonu ile Yenikapı istasyonu 15 Şubat 2014 tarihinde hizmete alınmıştı.
Şişhane-Yenikapı projesi kapsamında; Haliç Metro Köprüsü’nün köprü ayakları, Vezneciler istasyonu ve Yenikapı İstasyon bölgelerinde sürdürülen arkeolojik kazı ve belgeleme çalışmaları bugüne kadar titizlikle yürütüldü.
Vezneciler istasyonu bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen buluntular, İstanbul Arkeoloji Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Bu buluntulardan en önemlisi sayılabilecek Bizans dönemine ait (Opus Sectile) mozaiği İstanbul Arkeoloji Müze Müdürlüğü denetiminde kaldırıldı.
Vezneciler istasyonu yüzeyden 30 m. derinliğinde inşa edildi.
Görme engelli vatandaşlarımız için zemine kabartılı yürüme yolu yapılarak istasyon girişinden perona kadar güvenli erişim sağlandı.

Rayların altına titreşimi önleyici elastomer yastık uygulanarak, trenin sebep olduğu gürültü ve vibrasyon en aza indirilerek seyahat konforu arttırıldı. Projenin Tarihi yarımada da olması nedeniyle titreşim sönümleyici ve gürültüyü minimuma indiren ray bağlantı sistemleri tercih edildi.